Lifestyle

De markt wacht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

De markt wacht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Alsof 2020 niet al hectisch genoeg is geweest voor de wereldwijde markten, liggen de omstreden Amerikaanse presidentsverkiezingen om de hoek. Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan Trump of Biden, elk resultaat kan een invloed hebben op de wereldwijde markten. Hoe groot is het effect en in welke richting? Dat weet niemand, maar er zijn bepaalde dingen waar beleggers zich van bewust moeten zijn.

Instabiliteit neemt toe

U hoeft niet te wachten op de verkiezingsuitslag van 2020 om te weten dat er dit jaar veel factoren zijn waar zowel de kiezers als de kandidaten rekening mee moeten houden. De coronacrisis is nog niet opgelost in de Verenigde Staten, maar het is nu al duidelijk dat het land in een recessie zit. Er wordt veel gespeculeerd over hoe de resultaten de lopende handelsoorlog met China of het belastingbeleid van de VS zouden kunnen beïnvloeden. Dan is er ook nog president Donald Trump en zijn openlijke verzet tegen het stemmen via de post. Wat dit ertoe doet? Het zou bezorgdheid kunnen wekken over mogelijke fraude bij de uiteindelijke telling van de stemmen , waardoor de toch al gespannen markt nog onzekerder wordt.

De pandemie heeft ook gevolgen voor het stemmen, wat grote juridische uitdagingen creëert en mogelijk leidt tot een vertraging van de eindresultaten met dagen of zelfs weken. Amerika is niet zomaar een land: de Verenigde Staten is een van de ruggengraten van de wereldeconomie, dus elke onzekerheid in het land zou niet alleen de Noord-Amerikaanse aandelen en indexen kunnen beïnvloeden, maar ook wereldwijd een domino effect kunnen veroorzaken.

Markten staan op scherp

Bent u geïnteresseerd in het beleggen in indexen of aandelen met de app in de vorm van CFD’s? Dan weet u al dat grote marktgebeurtenissen gepaard kunnen gaan met extreme volatiliteit. Er zijn bepaalde aanwijzingen die duiden op volatiliteit dat hoger zou kunnen zijn dan in 2016 of 2012.1 Als we naar de dollar-yen kijken, suggereert de impliciete volatiliteit van drie maanden dat er mogelijk vraag is naar traditionele veilige havens naarmate de verkiezingsdag nadert.

Ondertussen zijn er mensen die beweren dat beleggers de mogelijkheid van een Biden-overwinning onderschatten.

US Election 2020

Doen de resultaten ertoe?

Nou ja, tot op zekere hoogte. Een verandering in leiderschap zal de komende maanden eerder leiden tot hogere gerealiseerde volatiliteit. Daarnaast gaat het niet alleen om de president; als de Democratische Partij beide ”Houses of Congress” wint, zullen we waarschijnlijk een golf van volatiliteit zien.

Aandelen en Indexen

Donald Trump wordt gezien als een pro-business president, terwijl Joe Biden zich openlijk heeft uitgesproken tegen verlagingen en deregulering van vennootschapsbelasting. Hij stelde voor om belastingverhogingen op te leggen aan specifieke bedrijven en mensen met een hoog inkomen, en uitte zijn bezorgdheid dat zijn acties invloed zullen hebben op welvarende bedrijven onder het huidige bestuur.2 Hoewel sommige mensen erop wijzen dat dergelijke zorgen ongegrond kunnen zijn, kan het marktsentiment nog steeds leiden tot prijsveranderingen en volatiliteit.

In eenvoudige woorden, in ieder geval op korte termijn, het maakt niet uit wat Biden daadwerkelijk gaat doen, het gaat erom hoe hij wordt onderscheiden op de wereldwijde markten.

Veel aandelen zijn gestegen onder de huidige regering die de voorkeur heeft gegeven aan verlagingen van de vennootschapsbelasting en deregulering. Kijk bijvoorbeeld naar de S&P 500. Na de verkiezingsresultaten van 2016 kende de index een korte crash, maar herstelde zich snel. Zelfs als we de door het coronavirus veroorzaakte crash berekenen, is de index tussen 8 november 2016 en 6 september 2020 met meer dan 60% gestegen. Zal een overwinning van Biden of een onenigheid over resultaten de index en verschillende aandelen onder druk zetten, of heeft de markt het potentiële risico al berekend? Niemand heeft het antwoord.

Hoe zit het met de VIX? De angstmeter vertoont tekenen van onrust. Eind augustus meldde Bloomberg dat de spread tussen september en oktober VIX-futures hoger is dan ooit tijdens de afgelopen drie Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Op de valutamarkt neemt de volatiliteit toe. De dollarprijs is natuurlijk al aan het dalen en sommige mensen verwachten dat dit kan versnellen naarmate november nadert

Hoe zit het met Europa?

De presidentsverkiezingen van 2020 hoeven niet alleen gevolgen te hebben voor de Verenigde Staten, maar net zo goed voor Europa. De twee regio’s hebben immers veel connecties en de VS is verantwoordelijk voor ongeveer 14% van alle export van het eurogebied.

UBS, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, suggereerde dat als Trump wint, de EU-energievoorraden, robotica en automatisering zouden kunnen toenemen, terwijl de EU-autosector onder druk zou kunnen komen te staan. Geopolitieke spanningen zouden kunnen toenemen terwijl de handelsbetrekkingen zouden kunnen verslechteren, aangezien de samenwerking tussen de VS en de EU minder waarschijnlijk wordt.

Wat kan er gebeuren als Joe Biden wint? Als de overwinning doorslaggevend is, zouden volgens UBS, auto en nutsbedrijven (organisaties die de infrastructuur onderhouden voor  openbare diensten) kunnen profiteren, evenals ‘groene sectoren’ zoals duurzame energie. De handelsspanningen tussen de VS en Europa kunnen afnemen en de Amerikaanse dollar kan verder verzwakken ten opzichte van de euro. Markt onzekerheid kan toenemen

Handelen in aandelen en indexen in de vorm van CFD’s

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het beleggen in indexen en aandelen via de app in de vorm van CFD’s, kan elk resultaat zowel risico’s als kansen bieden. Bij Vestle kunt u handelen in meer dan 800 CFD’s, inclusief Amerikaanse en Europese aandelen, indexen en de EUR/USD. Handelaren kunnen ook profiteren van gratis 1-op-1 training met een beleggingscoach, toegang tot marktsignalen en gratis educatieve middelen. Blijf op de hoogte van marktveranderingen, volg het nieuws en neem weloverwogen handelsbeslissingen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 80 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like