Geen categorie

De meest afgelegen bewoonde plaatsen op aarde

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Dacht jij dat je in Hoog-Buurlo afgelegen woont? Het kan nog veel extremer. Er zijn kleine gemeenschappen op afgelegen plekken deze aarde die ver weg van het vaste land wonen, erg lang onderweg zijn om een andere gemeenschap te bereiken, op een nauwelijks bewoonbaar stukje land bivakkere of simpelweg geen bezoekers wensen toe te laten. Daarom voor op je bucket list een aantal van de meest afgelegen bewoonde eilanden op aarde.

Pitcairn Island

Pitcairn Island bevindt zich in de Stille Oceaan en maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk. De enige manier om er te komen is door middel van een lange bootreis vanaf het eiland Mangareva in Frans-Polynesië. Er wonen zo’n 50 mensen, die allemaal afstammen van de muiters van het schip de Bounty (bekend van ‘Munity on the Bounty’) die zich hier vanaf 1790 verschuild hielden. De bevolking heeft zich vermengd met Polynesiërs, waardoor de huidige bevolking een mix van blank en Polynesisch is. Het eiland staat vooral bekend om geruchtmakende incestzaken.

Tristan da Cunha

Officieel is de meest afgelegen bewoonde plek op aarde het vulkanische eiland Tristan da Cunha. Dit Britse eiland wordt bevolkt door een kleine 300 Engelssprekenden die in de nederzetting Edinburgh of the Seven Seas wonen, vlak onder een actieve vulkaan. Samen verbouwen deze negen families voedsel en houden ze vee: alle gezinnen op het eiland bezitten een gelijke hoeveelheid land en vee in de vorm van twee runderen en zeven schapen per gezin. Voor iedereen zijn de inkomsten gelijk. Het eiland heeft één politieagent als ordehandhaver, maar die vervult ook andere taken op het eiland. De enige manier om op het eiland te komen is door middel van een bootreis van vijf tot zes dagen vanaf Kaapstad. De oversteek wordt maar enkele keren per jaar gemaakt.

Jamestown, Sint-Helena

Sint-Helena

Napoleon Bonaparte werd niet voor niets verbannen naar Sint-Helena. Dit eiland is een van de meest afgelegen plekken op Aarde ligt zo ver van het vaste land af in de Atlantische Oceaan dat een terugkeer onmogelijk was. Het eiland maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk en wordt bevolkt door 4.500 Engelssprekenden. In feite is het een klein stukje Groot-Brittannië in de Atlantische Oceaan. Het kost het Verenigd Koninkrijk ieder jaar weer een hoop geld om het eiland en haar bewoners te onderhouden. Sinds kort is er na veel gedoe een luchthaven geopend, maar door constructiefouten kunnen er alleen kleine vliegtuigen landen, waardoor er alleen vanuit Zuid-Afrika op het eiland gevlogen wordt.

Paaseiland

Formeel hoort Paaseiland bij Chili, maar het bevind zich 3.500 kilometer van het vaste land, middenin de Stille Oceaan. De Polynesische locals, het zijn er zo’n 7750, noemen hun eiland Rapa Nui en leven vooral van het toerisme. Die komen af op de beroemde moai, de grote hoofden die langs de kustlijn opgesteld staan. Het fascinerende, mystieke Paaseiland is te bereiken met het vliegtuig vanuit Chili, waardoor het minder afgelegen voelt dan het eiland in feite is.

Little Diomede

De Verenigde Staten en Rusland liggen in feit heel dicht bij elkaar. De afstand tussen Alaska en Kamchatka over de Straat van Bering is maar een kleine 90 kilometer. Onderweg kom je twee eiland tegen: het Russische Big Diomede, en het kleinere Amerikaanse Little Diomede. Hoewel je vanaf het ene eiland het andere eiland makkelijk kunt zien, liggen ze een etmaal gescheiden van elkaar door de internationale datumgrens. Het grotere, Russische eiland is onbewoond maar op Little Diomede woont een gemeenschap van ruim honderd Ingalik Eskimo’s. Zij zijn leven van het vissen, maar zijn verder voor hun bevoorrading afhankelijk van toevoer vanuit het vaste land. De weersomstandigheden zijn er echter zo veranderlijk, dat het lang niet altijd mogelijk is om het eiland te bereiken.

North Sentinel

North Sentinel Island ligt maar een kilometer of 30 van het veel grotere South Andaman eiland vandaan in de Golf van Bengalen. Beide eilanden maken onderdeel uit van India, waarvan het vaste land zo’n 1000 kilometer verderop ligt. De Sentinelesen, de inheemse bevolking van het eiland, is echter een van de laatste stammen die nauwelijks in contact is gekomen met de beschaafde wereld. Pogingen om wel contact te maken, stuitten op zeer veel agressie vanuit de Sentinelesen, met dodelijke slachtoffers als gevolg. Er is dan ook weinig bekend over de stam, wat ze natuurlijk wel extra fascinerend maakt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like