Tech

De tofste features van domoticasystemen

De tofste features van domoticasystemen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Domoticasystemen zijn meer en meer aan het inburgeren. Terwijl de meer gangbare basissystemen de weg naar vrijwel alle huizen weten te vinden, is het voor sommige fabrikanten al zo dat er hele bijzondere features worden bedacht om de systemen nog leuker te maken. Het is daarom juist ook zo leuk om te bekijken wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Wanneer je een echte liefhebber bent, dan kan je hier direct al je voordeel mee doen. Ben je wat behoudender, dan is het wel interessant om te zien wat er zoal kan in huis tegenwoordig.

Opgewekte energie gebruiken

Misschien wel de meest interessante ontwikkeling die er is, is die waarbij het niet langer alleen maar om het uitvoeren van taken gaat bij domoticasystemen. Zo zijn er bijvoorbeeld al systemen die geschikt zijn om energie op te slaan. Dit kan dan zelfs energie zijn die tijdens het leven in huis wordt opgewekt. Denk bijvoorbeeld aan energie die vrijkomt door beweging of door luchtstromen. Sommige systemen zijn al in staat dit op te vangen en op te slaan om zichzelf ermee te kunnen voeden. Zo ben je dus optimaal efficiënt bezig met alle processen die zich in huis voordoen.

Altijd gelijke omstandigheden

Licht aan en licht uit, verwarming omhoog en omlaag, al die zaken ken je wel. Maar wat nu als je wilt dat het in huis altijd even licht is, of altijd even warm? Dan zijn er systemen die alle zaken op elkaar afstemmen. Dat gaat dan ook echt om alles. Neem licht als voorbeeld. Is er flinke zon, dan draait de zonwering in huis bij om het licht te dimmen. Neemt de sterkte van de zon af, dan draait de wering open. Gaat het schemeren? Dan gaat voorzichtig het licht aan, maar niet meer dan nodig. Zo is de omstandigheid altijd hetzelfde.

Bescherming tegen schade en slijtage

Nieuwe systemen gaan voorbij het niveau van gebruik en comfort in huis. Die zorgen ook dat problemen die kunnen opdoemen worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de besturing van kleppen om bijvoorbeeld de waterleiding te kunnen afsluiten of meer van dergelijke opties. Wanneer er dan lekkage ontstaat, wordt direct gezorgd voor beperking van de schade. Op die manier kan je snel zorgen dat alles weer in orde wordt gemaakt zonder dat het je meer hoeft te kosten dan nodig is. Dit is een kant die meer en meer uitgediept gaat worden door de fabrikanten de komende tijd.

Algemene inzetbaarheid

Wat ook steeds gebruikelijker lijkt te worden als het om domotica gaat, is dat een apparaat of een onderdeel niet langer voor een specifiek doel dient. Er komt steeds meer algemeen gebruik van allerlei zaken. Daardoor wordt het dus heel makkelijk om van alles toe te wijzen en van alles in je woning of kantoorgebouw te verzorgen. Bovendien kan je de zaken dan meer en meer aanpassen naar eigen behoefte en meer en meer instellen op de manier zoals dat jou het beste uitkomt. Dat maakt het dus ook alleen maar nog aantrekkelijker om ermee aan de slag te gaan als consument.

Nog meer en nog sneller

De ontwikkeling van deze systemen gaat zo snel, dat de kans groot is dat de volgende generatie mogelijkheden alweer voor de deur staat. Alles zal dan nog uitgebreider, sneller en aantrekkelijker zijn dan dat het nu al is. Ook waar het gaat om steeds meer voorspellende en herstellende eigenschappen is er meer en meer mogelijk om te doen. Dat is juist ook wat zo aantrekkelijk is aan de systemen, de mogelijkheden lijken nimmer op te drogen. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan zal dat niet lang meer duren voor je het wel bent.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like