Lifestyle Sports

De voordelen van krachttraining voor mannen boven de 40

De voordelen van krachttraining voor mannen boven de 40
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Naar mate je ouder wordt, ga je merken dat cardiosporten een zwaardere tol gaan eisen op je lichaam. Je wordt blessuregevoeliger, want in de weg staat tussen jou en het fit blijven. Bovendien is het onverstandig om je lichaam zo te belasten dat er extra slijtage door ontstaat, want daar kun je op een later moment veel hinder van gaan ondervinden. Dat wil echter niet zeggen dat je niks moet gaan doen qua sport en beweging. Krachttraining is een populaire alternatieve manier om fit te blijven, die in het bijzonder gunstig kan zijn voor mannen boven de 40. Hoewel cardio-oefeningen nog steeds wel belangrijk zijn voor de gezondheid, kan het toevoegen van krachttraining aan je routine een aantal unieke voordelen bieden. We bespreken ze in dit artikel.

Behoud van spiermassa

Naarmate je als man ouder wordt, begin je spiermassa te verliezen. Dit proces noemt men ook wel sarcopenie. Sarcopenie kan leiden tot een afname van de algehele kracht en mobiliteit, en dat is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten. Gelukkig kan krachttraining helpen bij het behoud van spiermassa en zelfs bij het opbouwen van nieuwe spieren. Door regelmatig te trainen met gewichten, worden de spieren gestimuleerd om te groeien en te versterken, wat kan helpen om de gevolgen van sarcopenie te bestrijden.

Verbeterde botdichtheid

Een ander voordeel van krachttraining voor mannen boven de 40 is het verbeteren van de botdichtheid. Naarmate mannen ouder worden, kan het risico op osteoporose (oftewel: botontkalking) toenemen, wat kan leiden tot broze botten en een hoger risico op botbreuken. Dat is een proces dat je natuurlijk liever wilt tegengaan. Door te trainen met gewichten kan de belasting op de botten toenemen, waardoor het lichaam gedwongen wordt om de botdichtheid te verhogen. Dit kan helpen om je botten sterker en veerkrachtiger te maken, waardoor het risico op osteoporose wordt verminderd.

Verhoogde stofwisseling

Een ander voordeel van krachttraining kan bieden voor mannen boven de 40 is een verhoogde stofwisseling. Als je ouder wordt, kan de stofwisseling vertragen. Daardoor wordt het moeilijker om gewicht te verliezen en op een gezond lichaamsgewicht te blijven. Krachttraining kan de stofwisseling echter juist verhogen, wat kan helpen om meer calorieën te verbranden. Die verbrand je dan zelfs in rust. Zo kun je gewichtsverlies bevorderen en je lichaam gezond houden.

De voordelen van krachttraining voor mannen boven de 40

Verhoogde energie en uithoudingsvermogen

Naarmate je ouder wordt, ga je mogelijk ook merken dat je minder energie hebt en sneller moe wordt. Ook daarbij kan krachttraining uitkomst bieden. Dit kan namelijk bij mannen boven de 40 helpen om de energie en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Door regelmatig te trainen met gewichten, kan de algehele fysieke conditie verbeteren, wat kan helpen om de energie en het uithoudingsvermogen te verhogen. Dit kan je helpen om weer meer activiteiten te ondernemen en een actieve levensstijl te behouden.

Vermindert het risico op chronische ziekten

Een ander interessant voordeel van krachttraining voor mannen boen dat 40 is het verminderen van het risico op chronische ziekten. Krachttraining verhoogt namelijk zoals eerder al gezegd de spiermassa en verbetert de spierkracht, wat op zijn beurt kan leiden tot een verbeterde glucosestofwisseling en insulinegevoeligheid. Hierdoor vermindert het risico op diabetes type 2, een ziekte die helaas steeds vaker voorkomt bij mannen boven de 40. Bovendien kan krachttraining helpen om het risico op bij oudere mannen veelvoorkomende hart- en vaatziekten te verminderen, doordat het de bloeddruk verlaagt en de bloedstroom verbetert.

Goed voor mentale gezondheid en welzijn

Krachttraining kan ook een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de mentale gezondheid en het welzijn. Uit onderzoek is gebleken dat krachttraining kan helpen om stress te verminderen, de stemming te verbeteren en het zelfbeeld te vergroten. Dit kan vooral nuttig zijn voor mannen boven de 40 jaar, die vaak te maken hebben met stressvolle banen en veranderingen in hun persoonlijke leven en hun uiterlijk.

Het regelmatig beoefenen van krachttraining kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid, fitheid en het voorkomen van chronische ziekten. Ook kun je er beter door van in je vel gaan zitten. Tijd om dus een abonnement op de sportschool te nemen en daar regelmatig aan de slag te gaan, met zowel krachttraining als cardio-training. Aan het begin moet je jezelf misschien over een drempel heen zetten, maar als je de effecten begint te merken wil je waarschijnlijk niet anders meer!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like