Lifestyle

De zin, onzin en risico’s van penisvergrotende middelen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Hoe krijg je een grotere piet? We hebben het niet over Sinterklaas, maar over je geslachtsdeel. De grootte van de penis blijft een pijnpunt voor ons mannen. We meten er vaak onze mannelijkheid aan af, en hoe zeer vrouwen ook beweren dat grootte er niet toe doet voelen we natuurlijk zelf diep van binnen dat het er wél toe doet. You can’t make butter with a toothpick. Daarom zijn er verschillende penisvergrotende middelen en operaties die gouden bergen beloven. Maar schiet je er echt iets mee op? En is het allemaal wel veilig? We bespreken de zin, onzin en risico’s van penisvergrotende middelen en ingrepen.

Pillen, supplementen en crèmes

Kom je online een aanbieding tegen voor penisvergrotingspillen of supplementen en crèmes die voor piemelvergroting zouden moeten zorgen? Houd dan het geld maar in de zak. Experts zijn hier namelijk heel duidelijk over: er is vooralsnog geen enkel middel op de markt waarvan is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op het formaat van de penis.

De vacuümpomp

Denk je aan zelfhulp voor penisvergroting, dan denk je aan de beruchte vacuümpomp: een buis die je over je piemel plaats, waarna je met een pomp lucht wegzuigt totdat er een vacuüm ontstaat. Hierdoor stroomt de penis vol met bloed, waardoor je een iets grotere erectie kunt krijgen. Die moet je vervolgens behouden door een strakke elastieken ringen aan de onderkant van je grote vriend te plaatsen, zodat het bloed niet weg kan. Zodra je deze ring weer verwijdert, verdwijnt de erectie en is het effect verdwenen. Het is eigenlijk vooral een instrument voor mannen met erectieproblemen, en bij veel of overdreven gebruik kan het voor tijdelijke impotentie, blaren, blauwe plekken, kapotte bloedvaten en een verkleurde en dikke huid zorgen.

Oefeningen, apparaten en gewichten

De penis is wel een spier, maar je kunt hem niet trainen zoals je biceps. De meeste oefeningen, gewichten en apparaten die gebruikt worden bij de penis zijn in feite gericht op het uitrekken van de huid en het verlengen van de penis zelf. Je kunt lidgymnastiek proberen die mogelijk de bloedcirculatie in je piemel verbetert, maar dan moet je wel veel zelfdiscipline hebben. Lidgymnastiek kost namelijk een half uur tot een uur per dag en de bedoeling is dat je onderwijl geen erectie krijgt. Er is geen wetenschappelijk bewezen effect. Sommigen gebruiken ook apparaatjes of gewichtjes om de penis met als doel om hem uit te rekken. Ook dat zou de bloedsomloop moeten bevorderen. Daarbij gaat het soms om middeleeuwse martelwerktuigen die tot wel tien uur per dag aan je piemel bevestigd moeten zijn. Oefeningen, apparaten en gewichten kunnen de huid iets uitrekken, maar dit heeft eigenlijk geen effect op de grootte van de erectie. De risico’s van het gebruiken van apparaten en gewichten zijn het scheuren van huidweefsel, gebarsten bloedvaten en – auw! – het breken van de penis.

Operatief verlengen

Bij het zogenaamde ‘operatief verlengen’ is er eigenlijk niet écht sprake van het verlengen van de piemel. Hoe werkt zo’n penisvergroting dan? De ligamenten die de penis normaliter overeind houden wanneer je een erectie hebt worden doorgesneden. Dat heeft als gevolg dat een stukje van de penis wat normaal gesproken in de buik zit, naar voren komt. Om dit effect te behouden, moet je na de operatie gewichten aan je eikel hangen. Het effect is vooral duidelijk bij een slappe piemel, die hierdoor één tot vier centimeter langer kan worden. Maar in erecte toestand steekt de penis echter niet meer omhoog en is hij instabieler. De ingreep kan ook ernstigere negatieve gevolgen hebben, namelijk impotentie, ontstekingen en verminderde gevoeligheid in de penis. Door het ontstaan van littekenweefsel die de penis belemmert kan hij ook juist kleiner worden. De kosten van deze penisvergroting zijn hoog, en het is een pijnlijke ingreep met doorgaans tegenvallend resultaat: meer dan de helft is achteraf ontevreden over het effect van de ingreep.

Operatief verdikken

Bij een penisverdikkende operatie wordt weefsel uit donoren gebruikt. De resultaten hiervan vallen vaak tegen. Je krijgt er een bobbelige piemel van, omdat het weefsel vaak onregelmatig verdeeld is over de penis. Je lichaam absorbeert in de loop van de tijd ook het ingespoten weefsel, waardoor het effect van relatief korte duur is.

Spreek eerst met een seksuoloog of psycholoog

Onzekerheid over het formaat van je geslachtsdeel is iets waar moeilijk mee om te gaan is en voor psychologische problemen kan zorgen. Maar wanneer is een piemel nu echt te klein? Artsen die penisvergroting uitvoeren mogen dat pas als de penis korter is dan zes centimeter. Diezelfde zes centimeter is ook precies de meest gevoelig zone van de vagina, dus de angst dat je met een kleinere piemel een vrouw niet kan plezieren is wellicht ongegrond. Beter is het om bij onzekerheid eerst met een seksuoloog of psycholoog te spreken, voordat je drastische beslissingen neemt die vaak kostbaar, risicovol en weinig effectief zijn. Maar volgens dit artikel heb je met een baard eigenlijk weinig om onzeker over te zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like