Lifestyle

Deze verzekeringen moet je regelen als je kinderen hebt

Deze verzekeringen moet je regelen als je kinderen hebt
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Bij kinderen nemen komt een hoop kijken. Er gaat veel tijd en energie in zitten en gaandeweg moet je het ook nog allemaal maar leren en onder de knie zien te krijgen, dat ouderschap. Maar het is meer dan alleen het ouderschap zelf. Er komen ook zakelijke dingen bij om de hoek kijken die je moet regelen wanneer je kinderen hebt, waaronder verzekeringen. Welke verzekeringen heb je nodig of vergen actie wanneer je kinderen krijgt of hebt? We bespreken het in dit artikel.

Zorgverzekering

Het spreekt voor zich dat jouw kind net als jijzelf voor zorgkosten verzekerd moet zijn. Nu is dat op een prettige manier geregeld in Nederland, want tot zijn of haar 18e heeft een kind geen eigen zorgverzekering nodig. Tot die tijd kan je kind namelijk op jouw zorgverzekering of die van je partner ingeschreven staan. Dan betaal in principe geen premie voor je kind, en ook geen eigen risico. Maar dan moet je niet vergeten je kind tijdig bij te schrijven (uiterlijk 4 maanden na de geboorte), anders komen letterlijk alle zorgkosten van je kind voor jouw eigen rekening. Waar je wél rekening mee moet houden, is dat je kind andere zorg nodig heeft dan jij en dat het nodig kan zijn om daar aanvullende verzekeringen voor af te sluiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als logopedie, brillen, ADHD-medicatie of speltheraphie.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb jij voor jezelf en je partner al een aansprakelijkheidsverzekering? Geef dan door dat je gezinsuitbreiding hebt gekregen, zodat je kind ook onder de verzekering valt. Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het zeker met een kind van harte aan te raden om er alsnog een te nemen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je bij een ander veroorzaakt. De kans dat je kind dat gaat gebeuren is vrij groot, want kinderen zijn onbezonnen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk aan met de fiets tegen de auto van de buurman aankomen, een raam kapotschieten met een voetbal of bij het spelen bij iemand anders in huis een dure vaas laten vallen. De kosten die dit veroorzaakt zijn gedekt met een aansprakelijkheidsverzekering.

Deze verzekeringen moet je regelen als je kinderen hebt

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar als je verstandig bent, heb je er al een afgesloten. Alleen dan zijn je bezittingen in huis immers verzekerd voor diefstal, brand of waterschade. Dat is schade die enorm in de papieren kan lopen. Bij een inboedelverzekering is het ook van belang dat je inboedel voor een representatieve waarde verzekerd is. De waarde van je inboedel kan stijgen wanneer je kinderen krijgt, omdat je spullen koopt voor de kinderen (bijvoorbeeld een kinderkamer). Als je inboedel voor een te lage waarde verzekerd is, kan dit bij het uitkeren van schade voor problemen zorgen.

Reisverzekering

Heb je nu (al dan niet samen met je partner) een doorlopende reisverzekering? Dan is het niet onverstandig om daar je kind aan toe te voegen. Dan valt je zoon of dochter immers ook onder de doorlopende reisverzekering wanneer je met het gezin op reis bent. Ga je vaak op vakantie of vaak naar het buitenland, dan is dat helemaal geen overbodige luxe.

Uitvaartverzekering

In de categorie ‘dingen waar je helemaal niet aan wilt denken’: het is belangrijk om een uitvaartverzekering af te sluiten voor je kind. Helaas is je kind immers ook maar een mens dat op enig punt zal overlijden, en wanneer dat is weet je niet. Op het moment dat het gebeurt, kost de uitvaart waarschijnlijk rond de 7.500 euro. Door die rekening wil je niet ook nog eens overvallen worden. Je kind heeft er ook profijt van als je tijdig een uitvaartverzekering voor hem of haar afsluit, want dan hoeft hij of zij later er zelf minder premie voor te betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Het is ook verstandig om te overwegen om samen met je partner een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarmee verzekert je je ervan dat degene de ‘overblijft’ een geldbedrag uitgekeerd krijgt wanneer diens partner overlijdt. Zo voorkom je dat je in acute financiële problemen komt. Zeker wanneer je kinderen hebt om voor te zorgen, is dat een belangrijke voorziening om te treffen.

Het zijn niet de allerleukste dingen om te regelen. Het kost geld, en je moet nadenken over zaken waar je liever niet over nadenkt. Maar dat neemt niet weg dat het zeer verstandig is om voor jezelf en je kinderen je zaakjes goed te regelen, en daar horen bepaalde verzekeringen nu eenmaal bij.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like