Sports

Dit zijn de hipste wedstrijden op de internationale wielerkalender

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wielrennen is een sport van traditie. Wielrennen is echter ook een sport van innovatie en vernieuwing. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wedstrijdkalender. Die is eigenlijk nimmer in twee jaren precies hetzelfde. Wedstrijden komen en gaan en keren weer terug na vele jaren afwezigheid. Dat wedstrijden als Paris-Roubaix, Tour de France en Ronde van Lombardije de grote evenementen die al in januari omcirkeld staan in de agenda’s van de liefhebbers, dat weet iedereen wel. Dat er ook een flinke hoeveelheid hele hippe koersen bestaat die lang niet bij iedereen bekend zijn, is echter ook heel interessant. Dit zijn zes van die koersen.

1 Tour du Rwanda

Deze wedstrijd is niet alleen hip onder de meest trouwe volgers. De koers is inmiddels ook op de radar van de hoge heren in de wielersport gekomen. Wat blijkt namelijk? De wedstrijd heeft een parcoursdeel in zich dat weleens heel geschikt kan zijn om straks te dienen als de route voor het allereerste wereldkampioenschap wielrennen dat op het Afrikaanse continent gehouden wordt. Het gaat dan om het stuk rondom Kigali, en dan vooral de Mur de Kigali. Een Muur zoals je die kent uit Geraardsbergen, Huy en Bretagne. Niet voor niets gaan 4 van de 8 etappes in deze wedstrijd over dit stuk.

2 Oro Y Paz

De Oro Y Paz bestaat pas sinds 2018. Het is de ronde van het Zuid-Amerikaanse land met de grootste wielertraditie. Het is ook het land dat in de top meedraait als het gaat om het afleveren van wielertalenten. Het gaat dan natuurlijk om Colombia. De wedstrijd die vroeg in het seizoen plaatsvindt, al in de eerste helft van februari plaatsvindt lijkt voorbestemd voor een grote toekomst. Alle grote ronderenners van de wereld willen er naartoe en er is op dat tijdstip nog geen grote wedstrijd. De toekomst lijkt dus verzekerd.

3 Chrono Kristin Armstrong

Kristin Armstrong, geen familie van Lance, was één van de beste tijdrijdsters die het peloton ooit zag. Niet voor niets is de wedstrijd die naar haar vernoemd is, een gebruik in de wielersport, dan ook een tijdrit. Omdat het tijdrijden in de traditionele wielerwereld al enige tijd in het verdomhoekje zit, is het dus voor de echte puristen een genot dat juist deze wedstrijd tegenwoordig op de kalender te vinden is. De deelnemers in recente jaren kwamen nog uit de eerste en tweede divisie van het wielrennen, maar dat lijkt snel te gaan veranderen in de komende jaren.

4 Gravel and Tar

De toekomst van het wegwielrennen lijkt al een tijdje naast de weg te liggen. Toen de kasseien uit België en Noord-Frankrijk niet uitdagend genoeg meer leken te zijn, werd gezocht naar iets nieuws. Dat heeft een hele reeks aan wedstrijden over gravel, grind en zand opgeleverd. Denk aan Slag om Norg in Nederland, Tro-Bro Leon in Frankrijk en Strade Bianche in Italië. De wedstrijd waar alles nog even een graadje is opgevoerd is Gravel and Tar in Nieuw-Zeeland. Daar moet naast de gravel- en grindwegen ook nog eens flink geklommen worden. Alsof het een bergetappe in de Tour de France betreft.

5 Hammer Series

Dit is niet één, maar een reeks aan wedstrijden. Onder andere in Limburg, Stavanger en Hong Kong worden races gereden volgens een heel nieuw concept waarbij niet de individuele winnaar, maar het team van belang is. In een klimmersrace, een sprintersrace en een ploegenachtervolging is het van belang om zoveel punten als mogelijk te vergaren als ploeg. Aan het eind is er een evenementwinnaar en na de race in Hong Kong is er ook een team dat het eindklassement wint. De groei in dit evenement lijkt er nog wel in te zitten. Er zijn meer kandidaatsteden en -regio’s die zich hebben aangemeld.

6 Taiwan KOM Challenge

Een wedstrijd die net als de Hammer Series losstaat van de rest van het seizoen en waar dus geen punten voor regelmatigheidsklassementen te verdienen zijn. Wat er wel op het spel staat is de eer om als eerste boven te komen op misschien wel één van de moeilijkste beklimmingen die er in de wielerwereld te vinden is. Er doen dan ook allerlei renners mee: profs, ex-profs en hele getrainde amateurs. Dat geeft dus ook een bijzondere einduitslag weer. Er lijkt toekomst in het concept te zitten en er zijn een aantal beklimmingen op de wereld die dit kunnen bieden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like