Baarden

Gaat liefde vóór een stoere baard?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

‘Je baard prikt. Wanneer scheer je die baard eindelijk eens af?’ Word jij door je partner met dit soort vragen en opmerkingen geconfronteerd? Dat kan een moeilijk dilemma opleveren, want voor veel trotse baarddragers is hun gezichtsbeharing een verlengstuk van hun persoonlijkheid en mannelijkheid. Maar als je in een relatie zit, is wat je partner ervan vindt ook een belang dat zwaar gewogen moet worden. Tenminste, als de relatie daar voor jou belangrijk genoeg voor is. Gaat liefde vóór een stoere baard, of gaat de baard voor alles?

Laten wennen

Wil jij toch heel graag je baard behouden en vind je dat je partner het nog niet genoeg een kans gegeven heeft? Dan kun je ook voorstellen om uit te proberen of hij of zij eraan kan wennen. Meningen kunnen immers veranderen als iemand iets wat meer ervaren heeft. Wie weet gaat je partner wel helemaal kicken op de geur van je baard door de mooie verzorgingsproducten die je gebruikt. Misschien is je baard ook nog niet op het punt dat hij volmaakt is en wil je dat eerst een kans geven voordat je besluit om hem eraf te halen voor je partner. Een begripvolle partner staat open voor jouw wens om een mooie baard een kans te geven.

Compromis sluiten

Het is ook de moeite waard om te kijken of je tot een compromis kunt komen, zodat niet al je gezichtshaar hoeft te verdwijnen. Wellicht vind je partner een grote baard niet mooi, maar een wat meer bescheiden baard wel acceptabel. Ook kun je in plaats van een baard lange bakkebaarden laten staan. Misschien kan een snor of een sik wel door de beugel. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je het zelf ook mooi moet vinden, want je moet niet voor joker gaan lopen voor je partner. Geen gezichtsbeharing is nog altijd beter dan lelijke of rare gezichtsbeharing. Trim je baard in fases weg om te kijken welke alternatieve ook kunnen werken voor jou én je partner. Zo hoef je niet een tijd te wachten om te zien of iets je staat.

Einde relatie

‘Die baard gaat weg, of ík ga weg!’ Nou, ga jij maar weg dan, kan het antwoord zijn als het toch al niet zo goed zit in jullie relatie. Jouw baard is immers voor jou een uiting van jezelf en hoort net als je kleding en je muzieksmaak bij jouw persoonlijkheid. Het is bovendien jouw lichaam waar je zelf de keuze over mag maken. Laat jouw partner jou niet die vrijheid, dan kun je je afvragen of die iemand is waar je oud mee wilt worden, of dat dit een signaal is dat jullie wellicht niet voor elkaar gemaakt zijn. Het gaat dan eigenlijk niet eens meer echt over de baard, maar over een fundamenteel probleem in jullie relatie: namelijk dat jouw partner jou probeert te domineren en je niet laat zijn wie je bent.

Liefde gaat voor de baard

Er zijn natuurlijk ook wel goede redenen te bedenken om toch maar je baard af te scheren als je partner er een probleem mee heeft. Als de relatie verder goed zit, maar je partner vind je baard echt niet aantrekkelijk, dan moet je zeker overwegen om afscheid te nemen van je baard. Je wilt immers ook dat jouw partner zijn of haar best doen om aantrekkelijk te blijven voor jou. Zorgen jouw baardharen voor prikjes en huidproblemen bij je partner, dan is dat ook een hele plausibele reden om je baard af te scheren. Je wil immers elkaar wel kunnen blijven kussen en dergelijken. Dan kan het ook nog zo zijn dat je partner een trauma heeft dat opgerakeld kan worden door jouw baard. Wat dat kan zijn, mag je zelf invullen. Ook in deze situatie kun je zeker overwegen of het het waard is om je baard dan toch te laten staan.

Kortom, mensen en relaties kunnen ingewikkeld zijn en daarbij kan een baard op spel staan. Het is slechts één van de uitdagingen van de trotse baarddrager, maar levert wel een groter dilemma op dan wanneer je moet kiezen welke baardolie of baardtrimmer je moet aanschaffen. Het enige wat we kunnen zeggen is: neem jezelf serieus, maar niet té serieus en laat echte liefde niet afhangen van een baard. Hoe mooi en stoer die ook mag zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like