Lifestyle

Gaslek in huis: zo herken je de symptomen

Gaslek in huis zo herken je de symptomen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Er kan van alles misgaan in huis, maar één van de engste dingen die je kan overkomen is een gaslek in huis. Daarmee ontstaat er namelijk naast gezondheidsrisico’s ook explosiegevaar, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een gaslek in huis te herkennen. We zetten ze op een rijtje.

Ruikbare gaslucht

Aardgas is eigenlijk van nature geurloos. Gelukkig wordt er in Nederland een geurstofje aan toegevoegd die ervoor zorgt dat je het kunt ruiken en herkennen. Ben je nog bekend met die geur, zet dan even kort je gasfornuis aan zonder hem aan te steken. Je zult het gas dan ruiken. Als je een gasgeur in huis ruikt terwijl je gasfornuis niet aanstaat, betekent dat dat er in ieder geval een concentratie van één procent gas in de lucht zit.

Sissend geluid

Gas staat klaar in de leiding om gebruikt te worden. Dat betekent dat er te allen tijde gas onder druk staat. Een klein gaatje in een gasleiding of een lek in een verbinding zal er dus altijd voor zorgen dat er gas ontsnapt via die opening. Vanwege de druk kan dat gepaard gaan met een sissend geluid. Neem je zo’n sissend geluid waar, dan is dat aanleiding om zo snel mogelijk te handelen, want de concentratie gas in de lucht kan dan snel oplopen.

Gaslek in huis

Gezondheidsklachten

Gas in de lucht kan leiden tot gezondheidsklachten. Merk je dat je hoofdpijn krijgt, je misselijk voelt en mogelijk zelfs moet braken, dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van een gaslek. Merk je dat jij of een huisgenoot verward raakt (of zelfs buiten bewustzijn), dan moet er zo snel mogelijk gehandeld worden.

Een onverwachts hoge gasrekening

Een uitgesteld effect van een gaslek kan logischerwijs ook een gasrekening zijn die onverwachts opvallend hoog uitvalt. Als de buitentemperatuur geen verklaring biedt voor dat hogere gasverbruik, moet je dus serieus rekening houden met de aanwezigheid van een gaslek in je woning. Ook als je dat niet hebt waargenomen aan de hand van een ruikbare gaslucht, gezondheidsklachten of een sissend geluid uit een gasleiding.

Verkleuring of droogte op de gasleiding

Het is ook mogelijk dat op de gasleiding tekenen waar te nemen zijn van een gaslek. Dat kan in de vorm van verkleuring zijn, of een zichtbare verdroging op een bepaalde plek. Het vervelende is natuurlijk dat gasleidingen lang niet altijd evenveel in het zicht liggen of bereikbaar zijn. Je controleert ze dus niet zomaar even. De andere symptomen zullen hier eerder aanleiding toe geven dan je een gaslek ontdekt door zichtbare tekenen op de gasleiding.

Hoe te handelen bij een gaslek

Als je een gaslek vermoedt of constateert, is dat reden om zo snel mogelijk te handelen om explosiegevaar en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Ten eerste moet je de toevoer van gas afsluiten door de hoofdkraan dicht te draaien. Ook moet je ramen en deuren openzetten om de concentratie gas in de lucht te laten afnemen. Je moet absoluut géén vuur of elektriciteit gebruiken. Schakel vervolgens meteen een vakman in om het lek op te lossen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like