Lifestyle

Geen zomervakantie in het buitenland? Deze Nederlandse plaatsen zijn leuk voor een uitje!

Geen zomervakantie in het buitenland? Deze Nederlandse plaatsen zijn leuk voor een uitje!
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Alles is fors duurder geworden. We merken het overal. Aan de kassa in de supermarkt, bij de benzinepomp en in al onze abonnementen. Maar je merkt het ook wanneer je een vakantie wilt boeken. Van de prijzen sla je soms stijl achterover. Daarom is het heel begrijpelijk als er het er simpelweg financieel niet in zit dit jaar om een zomervakantie in het buitenland te houden. Dat is natuurlijk jammer en ook wel een beetje verdrietig, maar ook een staycation in Nederland hoeft niet saai te zijn. Nederland is immers ook rijk aan leuke en interessante plaatsen die zich prima lenen voor een fijn dagje uit. En vaak zijn ze voor veel mensen ook nog op rij- of treinafstand. Dus als het je ontbreekt aan inspiratie voor het invullen van je zomervakantie in Nederland, dan hebben we hier een aantal tips voor je.

Zwolle

Zwolle heeft niet de naam een van de grote toeristische trekpleisters van Nederland te zijn, voor de meesten is het meer gewoon die stad die je passeert op weg van en naar het noorden des lands en waar je even niet hard kunt rijden. Maar ga er toch eens de snelweg af, want Zwolle is gewoon een hartstikke leuke en aantrekkelijke stad. Het centrum van deze oude Hanzestad wordt omgeven door water, wat het extra aantrekkelijk maakt. Er valt meer dan genoeg te winkelen en de oude stad staat bol van de horeca. Maar zeker ook van de mooie historische gebouwen. Het meeste is goed bewaard gebleven, en hoewel er altijd wel een paar te moderne gebouwen tussen staan, heb je een Zwolle een prachtige historische stadskern om uit te kammen.

Nijmegen

Ooit was Nijmegen een stad die gezegend was met een mooie middeleeuwse stadskern. De oudste stad van Nederland werd echter in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden gebombardeerd, en van de historische kern ging veel verloren. Links en rechts is er echter nog best het een en ander overgebleven, zoals de Grote Markt en het gebied rondom de Lange Hezelstraat. Maar wat Nijmegen vooral de moeite waard maakt, is de gezelligheid en de mooie ligging aan de Waal tegen een stuwwal op. Ook is er veel mooie natuur vlak buiten de stad te vinden waar je mooi kunt wandelen. Ook uit het linkse, progressieve karakter van de stad komen verschillende zaken voort die interessant kunnen zijn.

Geen zomervakantie in het buitenland? Deze Nederlandse plaatsen zijn leuk voor een uitje!

Breda

Brabant staat natuurlijk bekend om het mooie en gezellige Den Bosch, dat absoluut een bezoekje waard is. Maar ben je al eens in Breda geweest? Dat is absoluut de op een na mooiste stad van Noord-Brabant. Het centrum is erg leuk voor een historische wandeling of om lekker te shoppen. Maar misschien nog wel meer om te genieten van de horeca in deze toch wat bourgondische stad vlak bij de Belgische grens. Meteen aan de rand van het centrum vind je een groot park waar je aan de drukte kunt ontsnappen als je daar behoefte aan hebt. Overweeg je Tilburg of Eindhoven? Doe het niet en kies voor Breda!

Alkmaar

Wel zin in grachtjes en oer-Hollandse cultuur, maar om naar het drukke Amsterdam te gaan? Ga een stukje verder noordelijk in Noord-Holland, waar je Alkmaar vindt. Deze stad met haar kaasmarkt is lang niet zo druk als de hoofdstad en eigenlijk veel gezelliger. Ook hier kun je een rondvaart maken over de grachten in een waterrijke, historische stad waar je ook aan winkels en leuke horeca niets tekort hoeft te komen. Waarschijnlijk ben je nog een stuk goedkoper uit dan in Amsterdam ook.

Maastricht

We noemden Nijmegen al de oudste stad van Nederland, en daar zijn ze het in Maastricht niet zo mee eens. Dus noemen we de Limburgse hoofdstad maar de mooiste stad van Nederland, want voor die titel komt het op z’n minst in aanmerking. Dat heeft de stad deels te danken een wat on-Nederlands karakter. Waar ‘Holland’ zich toch een beetje door eenvoud kenmerkt, vind je hier het weelderige dat je ook in België ziet in oude binnensteden. Maar dan wel op z’n Nederlands opgeruimd. Maastricht is wellicht nog meer bourgondisch dan Breda, en de stad staat dan ook bol van de horeca en leuke pleinen met gezellige terrasjes. Er valt een hoop te zien en te ontdekken in Maastricht, dus misschien kan het geen kwaad om er twee dagen van te maken en een betaalbaar hotelletje te nemen.

Niet getreurd dus als een vakantie naar het buitenland er niet in zit. Ook in Nederland is er voldoende vertier. Dan moet je natuurlijk wel hopen dat het weer meewerkt, want dat is nooit gegarandeerd. Maar ook met een paraplu kun je nog een leuke dag hebben in een van deze steden. Ga er dus op uit en ontdek je eigen land buiten de usual suspects als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like