Lifestyle

Goede redenen om Bosnië-Herzegovina te bezoeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Bosnië-Herzegovina is een land met een nare reputatie. In de jaren ’90 werd er een bloedige oorlog tussen Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten uitgevochten. Dat heeft een diepe wond achtergelaten in het voormalige Joegoslavië zelf, maar ook in de rest van Europa. Deze realiteit valt niet te ontkennen, maar dat betekent niet dat je met een grote bocht om het land heen moet gaan. Ga erheen en ontdek dat Bosnië Herzegovina één van de mooiste landen van Europa is. We geven je alvast een aantal goede redenen en hoogtepunten van Bosnië.

Mostar

Mostar is hét plaatje dat gebruikt wordt om een vakantie in Bosnië te verkopen. Het oude centrum van de stad is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina en een van de meest romantische plekken in Europa. Een oude Ottomaanse brug torent hoog boven een riviertje uit, te midden van straten die met keien belegd zijn. De brug, die tijdens de oorlog opgeblazen werd maar in originele staat hersteld is, wordt gebruikt door waaghalzen die er met gevaar voor eigen vanaf duiken; iets wat de moeite van het aanschouwen waard is. Leuk feitje: ‘most’ betekent ‘brug’, dus de stad is vernoemd naar haar brug die letterlijk moslims en Kroaten verbindt.

Prachtige natuur en mooie stadjes

Voor turquoise meertje en watervallen ben je in Bosnië op de juiste plaats. Deze bevinden zich te midden van schitterende bergen die al mooi zijn in al hun groenheid tijdens de lente en zomer, maar wellicht nóg mooier zijn in de herfst als de tinten van het seizoen het landschap kleuren. De vergezichten vanaf de bergen zijn vaak adembenemend. Bezoek ook de kleinere steden die het land rijk is. Bezoek Travnik met haar oude fort, Jajce met haar ouden stad en watervallen en ga raften in Bihac. De tweede stad van het land, Banja Luka, is de hoofdstad van het Servische deel en is wellicht de meest Westerse stad van Bosnië-Herzegovina. Wees niet bang voor de Serviërs, die een wellicht onevenredig groot deel van de schuld voor de oorlog toegeschoven hebben gekregen. Het zijn gewoon vriendelijke, behulpzame en gastvrije mensen wanneer je ze ontmoet.

De watervallen in Jajce

Sarajevo

Sarajevo is een stad met een roerige geschiedenis, die voor een goed deel nog tastbaar is in verschillende bezienswaardigheden. De belegering van de stad is een open wond die nog op veel plekken zichtbaar is. Kogelgaten in gevels verraden dat er scherpschutters actief zijn geweest, en de Sarajevo-rozen (granaatinslagen die met rood cement gevuld zijn) herinneren aan het bloed dat hier vergoten is. Toch is dat een te eenzijdig beeld van deze bijzondere stad, die smal en lang uitgerekt in een riviervallei ligt en in het dal en tegen de omliggende bergen op gebouwd is. Wanneer je je vanaf het treinstation richting de oude stad begeeft, passeer je binnen een aantal minuten in de architectuur herinneringen aan de Joegoslavische tijd, de tijd van het Oostenrijk-Hongaarse rijk en de Ottomaanse overheersing. De oude stad, naar Turks voorbeeld gebouwd, is erg mooi en loopt over van de souvenirwinkeltjes met soms opmerkelijke zaken die ter aandenken kunnen dienen, zoals kogels. Bezoek ook de straathoek waar aartshertog Franz Ferdinand vermoord wordt, een gebeurtenis die de Eerste Wereldoorlog inluidde.

Samenkomst van culturen

In de jaren ’80 hadden we het nog aangedurfd om Bosnië-Herzegovina een smeltkroes van culturen te noemen; inmiddels moeten we constateren dat er van een smeltkroes geen sprake meer is. Dat neemt echter niet weg dat het land ontzettend interessant is juist omdat er drie verschillende religies samenkomen. De Serviërs belijden het Orthodox-Christelijke geloof, de Bosnjaks zijn moslims en de Kroaten zijn fervent katholiek. Alle drie zijn op een relatief klein gebied terug te vinden. Op het oog leven ze in vrede samen zoals voor de oorlog, maar in werkelijkheid leven ze vooral nog langs elkaar heen. Daarom is Bosnië vanuit politiek en maatschappelijk opzicht een interessant bestemming.

Gegrild vlees en bier

Fan van gegrild vlees? Dan zweef je in blind geluk tijdens je rondreis door Bosnië-Herzegovina de hele dag op de dampen van de barbecue. Gegrild vlees, op spiezen of als kleine worstjes genaamd cevapi, zijn de hoofdmoot van de lokale keuken. De cevapi worden standaard geserveerd in een uit de hand gelopen pitabrood met rauwe uien. Sla met name ook het lokale Sarajevsko bier niet over. Ga ook op zoek naar ajvar, een pasta gemaakt van gegrilde paprika’s, die in pittige en milde variant bestaat.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like