Lifestyle

Haaruitval: hoe komt het en wat doe je ertegen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Kaal worden is iets waar geen enkele man op zit te wachten, maar waar veel mannen wel op enig punt mee geconfronteerd worden. Haaruitval naar mate je ouder wordt is niets ongewoons, maar het ongelukkige is dat het sommige mannen op behoorlijke jonge leeftijd al overkomt. Hoe komt het eigenlijk dat sommige mannen hier meer en eerder last van hebben? En kun je iets doen tegen haarverlies?

Erfelijke haaruitval en de rol van testosteron

In veruit de meeste gevallen is haarverlies toe te schrijven aan alopecia androgenetica, of in begrijpelijkere taal: erfelijke haaruitval. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron. Dit is een hormoon wat kan ontstaan in het lichaam door de omzetting van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon dat in de testikels wordt geproduceerd. Het enzym 5-alpha-reductase zorgt ervoor dat deze omzetting plaatsvindt. Dat proces is op zich niet ongezond, tenzij je haarzakjes genetisch gevoelig zijn voor dihydrotestosteron. Hier komt dus de erfelijkheid om de hoek kijken. Bij deze erfelijke gevoeligheid zorgt dat hormoon ervoor dat de haarzakjes verschrompelen. Dit zorgt voor steeds dunnere haargroei, tot het punt dat de haarzakjes zo verzwakt zijn dat ze geen haar meer kunnen produceren. Zo ontstaan er kalende plekken op de hoofdhuid.

Stress en haarverlies

Testosteron is niet de enige factor in het veroorzaken van haarverlies. Stress kan hier ook aan bijdragen, en niet alleen omdat je dan (nog) met de handen in het haar kan zitten. Stress is in het algemeen ongezond, wat voor een goed deel te wijten is aan de toename van adrenaline die het veroorzaakt in het lichaam. Dit stofje hoopt zich vooral op in de hoofdhuid, omdat op deze plek je bloedcirculatie minder sterk is. Deze ophoping gaat zich uiteindelijk lokaliseren in talgklieren. Hierdoor wordt er meer melkzuur geproduceerd. En dat is slecht voor haargroei. De eerste tip om (onnodig) haarverlies te voorkomen, is dus door stress te vermijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel van belang voor je algehele gezondheid.

IJzertekort en haarverlies

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden een tekort aan ijzer in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat de hoofdhuid het haar niet altijd goed meer kan vasthouden, waardoor het makkelijker uitvalt. Dit is een probleem om in het bijzonder beducht op te zijn, omdat dit voor haarverlies zorgt dat niet aan het standaard patroon van het ontstaan van inhammen in de haarlijn voldoet. In plaats daarvan kun je over het hele hoofd haar verliezen, waardoor je verschillende kale plekken kunt krijgen. Daarom kan het geen kwaad om een bloedonderzoek te laten uitvoeren wanneer je merkt dat je hoofdhaar aan het verliezen bent. Een tekort aan ijzer kan voorkomen worden door veel dierlijke eiwitten te eten of door voedingssupplementen te gebruiken.

Finasteride

Veel producten beloven haaruitval tegen te gaan of zelfs voor nieuwe haargroei te zorgen. Lang niet altijd zijn die claims wetenschappelijk onderbouwd. Bij twee middelen is dat wel het geval: Finasteride en Minoxidil. Finasteride is ook bekend onder de merknamen Proscar en Propecia, en is medicijn voor mannen om haaruitval tegen te gaan én een vergrote prostaat te behandelen. Het vermindert de hoeveelheid van het eerdergenoemde hormoon dihydrotestosteron. Finasteride kan wel als bijwerking voor wat problemen op seksueel gebied zorgen, van een verminderd libido tot erectieproblemen. Finasteride kan eenmaal daags per pil worden ingenomen en is enkel op recept verkrijgbaar.

Minoxidil

Ook de werking van Minoxidil is wetenschappelijk onderbouwd. Het middel wordt gebruikt om kaalheid en dunner wordend haar te behandelen. Voor veel mannen die het gebruiken is het effectief, maar dat betekent niet dat je er wonderen van kunt verwachten. Het haar dat je al kwijtgeraakt bent, krijg je hiermee niet terug. Minoxidil komt in de vorm van een lotion die je twee keer per dag moet aanbrengen. Je moet het blijven gebruiken om er effect van te blijven ondervinden.

Betekent kaler worden ook meteen dat je het beste maar al je haren kunt afscheren om voor de kale look te gaan? Niet per se, want er zijn genoeg kapsels die het kaler worden goed kunnen maskeren. Je kapper of barbier kan je hierin adviseren. En tot op zeker hoogte is enige kaalheid ook iets wat typisch mannelijk is, dus er is zeker geen reden om je ervoor te schamen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like