Geen categorie

Hemelvaartsdag: had Jezus wel of geen baard?

Hemelvaartsdag: had Jezus wel of geen baard?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Vandaag is het Hemelvaartsdag. Ik weet niet of jullie gelovig zijn. Ik ben christelijk opgevoed, maar ben niet echt bezig met het geloof. Ik weet wel dat het vandaag een christelijke feestdag is. De dag waarop wordt herdacht dat Jezus is opgevaren naar God. En ik vraag mij af, had Jezus nou een baard of niet? En wat zegt dat over hem?

Het is niet zeker hoe hij eruit zag. De meningen zijn verdeeld. Meestal wordt Jezus afgebeeld als een jonge blanke man van 33 jaar oud, mager of licht gespierd en heeft hij een baard en lang of middellang haar. Maar niets is zeker. De eerste afbeeldingen dateren van 200 jaar na zijn dood. Maar een baard is wel heel waarschijnlijk. In die tijd was de baard al een gewoonte onder met name Joodse mannen. Of waren het hipsters 😉

Onlangs hoorde ik iemand vragen: “Wanneer spreken we over een baardje en wanneer over een BAARD?” Dat is zelfs bij Jezus de vraag. De één zag Jezus als een man met een zware golvende baard, terwijl een ander het had over een jonge man wiens baard nog maar net tevoorschijn kwam.

Zelf vind ik dat laatste nog het meest voor de hand liggen. Joden droegen hun baard namelijk gematigd lang. En naar rabbijns gebruik liet men haren en baard bijknippen ter gelegenheid van de sabbat en feestdagen. Aan de andere kant zal ook Jezus vast wel eens gevarieerd hebben met zijn baard, kort of lang, net zoals velen van ons dat nu doen.

Hoe dan ook. Het is en wordt niet duidelijk. En eigenlijk is het ook niet belangrijk. Immers niet het uiterlijk van Jezus is belangrijk, maar wel waar de afbeelding van Jezus voor staat. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die daar hun kracht uit halen. En zo zou het ook bij ons moeten zijn. Het is niet de baard die belangrijk is. De baard waardoor we soms in een hokje worden geduwd. Het gaat om de persoon achter de baard. Wie is hij en waar staat hij voor! En zoals in de bijbel is te lezen: “Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld worde.”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like