Geen categorie

Hippe bestemmingen in Oost-Europa

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

‘Oost-Europa, dat trekt me niet’, hoor je veel mensen zeggen die wel zonder schroom de armoede in Azië opzoeken tijdens hun vakanties. Eng, vies, lelijk… het zijn veel gehoorde associaties die kleven aan het deel van Europa dat tot aan het einde van de Koude Oorlog achter het zogenaamde IJzeren Gordijn lag. Natuurlijk liggen de standaarden er nog anders dan bij ons, en natuurlijk is er nog veel zichtbaar uit de tijd van het communisme. Maar als je daar voorbij kijkt, dan valt er meer dan genoeg te genieten. Naast populaire bestemmingen voor vrijgezellenfeesten, zijn er een hoop hippe bestemmingen in Oost-Europa die mooie, interessante en goedkope stedentrips zouden maken en die wachten op jouw bezoek! We zetten er een paar op een rijtje voor je.

Bratislava

De Slowaakse hoofdstad Bratislava is een vriendelijke, kleine hoofdstad in Oost-Europa die op een autovakantie zuidwaarts prima aangedaan zou kunnen worden. Op slechts zestig kilometer afstand van Wenen ligt deze stad met haar charmante oude stad en kasteel dat boven de stad uit torent. Bier brouwen kunnen ze in Slowakije uitstekend, en daar kun je voor lagere prijzen dan je thuis gewend bent te betalen van genieten. De stad, die het aanzien zeker waard is, kent ook verschillende leuke koffiebarretjes, een chique koosjer restaurant dat het bezoeken waard is en een bar in een soort UFO hoog boven de voornaamste brug van de stad. Vergeet niet de lokale frisdrank Vinea te drinken; gemaakt van druiven en verkrijgbaar in rood en wit.

Ljubljana

Slovenië is het Oostenrijk van het voormalige Joegoslavië. Het is een kalm, ontwikkeld land met schitterende natuur en een lieflijke, bescheiden hoofdstad. Ook in Ljubljana (probeer de ‘lj’ als één klank uit te spreken) torent een kasteel boven de stad uit, maar in de benedenstad is het te doen. Mooie ijssalons, fijne open ruimtes waar muziek gemaakt wordt en leuke terrasjes. De vibe is open en ontspannen. De stad is wat klein voor een enkel een Oost-Europese stedentrip, maar op een roadtrip of ander soort vakantie in Oost-Europa is het een hele fijne bestemming om aan te doen. Bezoek ook het nabij gelegen Skofja Loka, vooral tijdens het jaarlijkse jazzfestival.

Plovdiv

De tweede stad van Bulgarije heeft de wat onaantrekkelijke naam Plovdiv, en ligt op zo’n twee uur rijden van Sofia. Het is een stad met een groot verleden waar de christelijke en islamitische wereld samenkomen. Bezoek Plovdiv tijdens één van haar vele festivals en ga op de in uitbundige en creatieve vibe die jongeren dan creëren in de straten van het centrum. Overdag kun je de mooie oude stad en het Romeinse amfitheater bezoeken. Er is hier meer te zien dan in Sofia, maar ook die stad heeft een bijzondere vibe wanneer je er in de achterafstraatjes naar op zoek gaat. Beide steden lenen zich voor een leuke (gecombineerde?) citytrip in Oost-Europa.

Warschau

De Poolse hoofdstad Warschau heeft niet echt de uitstraling een mooie stad te zijn, wat ten dele terecht. Veel is er nog grijs, maar de oude stad is heropgebouwd en er zijn mooie parken. De stad leent zich ook om bij een van de parkeerpunten voor fietsen een fiets te lenen en alles zo te verkennen. Begeef je dan naar de wijk Praga, één van de hipste buurten van Europa, en verken bijvoorbeeld de leuke koffietentjes, de street art en ga voor een goed biertje.

Iasi

Voor een echt goedkope stedentrip ga je naar het Roemeense Iasi, uit te spreken als ‘jash’. Deze bruisende studentenstad in het verre oosten van Roemenië. Het is een stad vol met culturele en historische bezienswaardigheden, maar ook parken en andere plekken waar je je kunt vermaken. Als vegan kun je hier goed terecht, maar ook als liefhebber van pubs. Voor kunst en antiek ben je in Iasi ook op de juiste plaats.

Tallinn

Het is zo dat inmiddels al meer mensen op hun reizen naar Oost-Europa voor Tallinn kiezen. En terecht, want de Estse hoofdstad heeft één van de best bewaard gebleven middeleeuwse binnensteden van Europa. Het middeleeuwse thema wordt links en rechts wat uitgemelkt, wat op zich best vermakelijk is en zeker bijdraagt aan de ervaring. Maar Tallinn kent ook leuke onopvallende theetentjes, en zelfs een kroeg geheel gewijd aan de Este topbrouwerij Pöhjala. Als je van echt bijzonder speciaalbier houdt, dan mag je die echt niet overslaan. Houd je van vrouwen in Beierse pakjes, dan kennen we ook nog wel een bierlokaal waar je je kunt vermaken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like