Lifestyle

Hoe draag je bretels?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ze zijn weer helemaal hip bij de heren, de bretels. Je kunt ze op verschillende manieren dragen. Vroeger kleefden daar regels aan, en maakten bretels deel uit van het ondergoed. Nu wordt er veel vrijer mee omgegaan en kun je ze met trots zichtbaar dragen. Het is die extra accessoire waarmee jij uiting aan je persoonlijkheid kunt geven. Hoewel er dus een steeds grotere vrijheid bestaat in het dragen van bretels, zijn er toch een aantal dingen waar je op moet letten. We nemen ze even door met je.

Lengte en verstellen van bretels

Op bretels zitten stellers aan de voorkant waarmee je de maat verstelt. Idealiter bevinden deze zich op borsthoogte, tussen je taille en de opening van je overhemd, shirt of trui. Wat je moet proberen te vermijden, is dat ze helemaal aan de onderkant of de bovenkant komen te zitten. Is dit onvermijdelijk, dan heb je de verkeerde maat bretels te pakken. Wel is dit afhankelijk van meer factoren dan alleen je lengte; ook de omvang van je buik en borst spelen een rol. De volgende maten zijn dus enkel richtlijnen, maar geven wel een indicatie van wat je het beste als eerst kunt passen. Met een normaal postuur en een lengte tot 1,85 meter heb je doorgaans bretels van 110 tot 120 centimeter nodig. Ben je tussen de 1,85 meter en de 2 meter, dan zoek je bretels van 117 centimeter of langer. Ben je nog langer of je een breder postuur, probeer dan eerst bretels vanaf 130 centimeter.

Etiquette rondom bretels

Bretels zijn van origine bedoeld om je broek omhoog te houden, en daarmee zijn dus ook een alternatief voor de riem. Allebei dragen is niet zinnig en staat ook niet goed. Verder ben je redelijk vrij in de kleur en print van je bretels. Je kunt kiezen voor effen bretels die dan mooie bij je bovenkleding staan, maar iets expressievers wat opvalt mag natuurlijk ook gewoon. Neem wel een eventuele kledingetiquette in overweging. Ga je bijvoorbeeld naar een black tie of white tie event waarbij je een pak of smoking en das draagt, dan is de code dat je witte bretels draagt die niet zichtbaar zijn op het overhemd. In het algemeen geldt dat wanneer je er geen jasje overheen draagt, het mooi staat om de kleur van de lussen en de driehoek op de rug te matchen van je schoenen. Met de banden zelf kun je alle kanten op, maar wanneer je het op safe wilt spelen kun je voor een kleur gaan die nét één tint donkerder is dan je bovenkleding.

Leren lussen of clips?

Je bevestigt je bretels aan je broek door middel van lussen of clips, waarbij je de lussen bevestigt aan de pantalon door middel van twee knopen aan de achterzijde van de pantalon en vier aan de voorkant. Dit wordt als de ‘nette’ variant gezien, en bevestigen door middel van clips aan de broekrand als de ‘casual’ variant. Het probleem is dus dat je voor de nette variant ook een broek nodigt hebt waar je de lussen daadwerkelijk aan kunt bevestigen. Het is uiteraard wel mogelijk om de benodigde knopen op je broek van keuze te laten zetten. Bretels met clips staan het beste op jeans of chino’s. Pantalons zijn van een wat kwetsbaardere stof gemaakt en die kan door de clips beschadigd raken. Dit geldt op termijn natuurlijk ook voor andere broeken. Heb je de mogelijkheid om te gaan voor leren lussen, dan is heeft dat de voorkeur. Deze zijn ook geschikt voor alle situaties, in tegenstelling tot de clips, die in een zakelijke of formele situatie misstaan.

Binnenkant of buitenkant broek

De keuzes zijn nog niet op. Wanneer je gaat voor bretels met lussen, dan moet je nog kiezen of je deze aan de binnenkant of de buitenkant van je broek wilt bevestigen. Aan de binnenzijde is wat formeler, maar dat vergt wel weer een inspanning. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat er dan knopen aan de binnenkant zitten waar je de lussen aan kunt bevestigen. In het geval van een pantalon kun je dan het beste de knopen aan de buitenzijde verwijderen. Niet alleen omdat je ze dan handig hergebruikt, maar ook simpelweg omdat het netter staat.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like