Baarden

Hoe kom je van knopen en klitten in je baard af?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Iedere baarddrager met een middellange tot lange baard kent het klappen van de zweep wel. Je baardharen raken op schijnbaar onverklaarbare wijze in elkaar verstrikt, waardoor je te maken krijgt met knopen en klitten in je baard. Niet alleen is dat niet mooi en krijg je je baard er niet mooi door in model, je kunt ze er niet zomaar uitkammen, want dat kan erg pijnlijk worden. Hoe komen die vervelende klitten en knopen eigenlijk in je baard? En hoe kom je er op een zo pijnloze en schadevrije manier van af?

Hoe ontstaan knopen en klitten in je baard?

Hoe kan het eigenlijk überhaupt dat die vervelende klitten en knopen in je baard ontstaan? Het is niet alsof iemand er knopen in heeft lopen leggen of dat je per ongeluk je kauwgom uit je mond in je baard hebt laten vallen. Wat het geval is, is dat de haren in jouw baardgroei niet allemaal in dezelfde richting groeien. Dat zorgt ervoor dat ze in elkaar kunnen groeien wanneer je baardharen langer worden. Dit gebeurt vooral veel wanneer je gezichtsharen van nature krullen. Daar doe je weinig aan, want dat is doorgaans genetisch bepaald. Maar naast deze moeilijk te vermijden oorzaken, kan het ook zo zijn dat je baardharen gaan krullen of ruw worden omdat ze droog of beschadigd zijn. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen die al dan niet te maken hebben met je baardverzorging. Het kan zijn dat je te weinig water drinkt, maar knopen en klitten in je baard kunnen ook ontstaan omdat je de haren te vaak wast met baardshampoo. Zo verwijder je namelijk de natuurlijke oliën uit je gezichtshaar.

Je haren zacht en meegaand maken onder de douche

Om je baardharen zacht en meegaand te houden, kun je op dagelijkse basis warm water gebruiken. Dat is niet zo ingewikkeld, want je kunt je baard natuurlijk van warm water voorzien onder de douche. Warm water maakt je baardharen nu eenmaal wat zachter, en daardoor worden ze dan ook weer meegaander. Pas wel op met baardshampoo. Zoals we hiervoor al schreven, kan overmatig gebruik hiervan je baardharen droog en beschadigd maken, omdat je de natuurlijke oliën uit je baardharen wast. Was daarom je baard niet elke dag met shampoo.

Baardolie na het douchen

Helaas is warm water niet alleen maar heilzaam voor je baardharen. Een hete douche kan ook een uitdrogend effect hebben op zowel je gezichtshaar als je gezichtshuid. Om dit uitdrogende effect tegen te gaan, heeft kun je je baard verzorgen met baardolie nadat je uit de douche komt en je baard gedroogd hebt. Je hebt slechts enkele druppels nodig om je baard te verzorgen met dit product. Smeer de olie goed uit door het stevig in te masseren in tot in de wortels van je baardharen. Zo hydrateer je je baard en de onderliggende huid.

De juiste baardkam tegen knopen en klitten

Nadat je baardolie ingemasseerd hebt in je baard, ben je nog niet klaar met de verzorging van je baard die knopen en klitten moet voorkomen. Hierna moet je namelijk je baard kammen, een erg belangrijke stap in het voorkomen van klitten en knopen in je baard. Het douchen en het aanbrengen van de baardolie heeft je baard als het goed is zacht en plooibaar genoeg om hem uit te kammen zonder dat je jezelf pijn hoeft te doen. Kam altijd van beneden naar boven en stop niet met kammen tot je alle knopen en klitten weg hebt weten te kammen. Niet elke baardkam is per se geschikt hiervoor. Als je een dikke, volle baard hebt, heb je een baardkam met wijde, grove tanden nodig. Gebruik een baardkam die van hout of cellulose acetaat gemaakt is. Een plastic baardkam maakt je baardharen statisch, waardoor je ze er sneller op een pijnlijke wijze mee uit je gezicht trekt. Dat laatste kan ook het geval zijn wanneer je een stalen baardkam gebruikt.

Ben je klaar met het uitkammen van je baard? Dan ben je voor nu van je knopen en klitten af. Nu kun je je baard borstelen met een baardborstel om hem in het gewenste model te krijgen. Afhankelijk van je baardtype kun je ook een stijlborstel voor je baard gebruiken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like