Lifestyle

Hoe kun je herkennen of een webshop echt of fake is?

Hoe kun je herkennen of een webshop echt of fake is?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Oplichters zijn er helaas overal. Overal zijn er mensen die bereid zijn om andere mensen te benadelen voor hun eigen gewin. Dat gevaar schuilt ook in grote mate in de online wereld, omdat het daar vaak moeilijk is om goed in te schatten met wie je te doen hebt. Dat is vervelend, want je wilt bijvoorbeeld wel gewoon veilig online kunnen shoppen en niet je geld kwijtraken aan een malafide webshop. En die bestaan zeker, dus het loont om goed op je hoede te zijn. Dat houdt in dat je scherp moet opletten of een webshop er betrouwbaar uitziet. Zo niet, ga het risico dan ook niet aan door er een aankoop te doen. Wat zijn zaken waaraan je kunt herkennen of een webshop echt of fake is?

Spel- en taalfouten

Een serieuze webshop wil een professionele uitstraling hebben en laten zien dat men zichzelf serieus neemt. Dat houdt ook in dat er kritisch gekeken wordt naar spelling en taalgebruik op de website. Hoe slordig staat het immers als er spel- en taalfouten je bedrijf ontsieren? Gek genoeg geven oplichters hier minder om. Zo herken je een spammailtje regelmatig aan dramatisch taalgebruik. Ook bij fake webshops kan dit een aha-puntje zijn. Let goed op of je veel spel- en taalfouten tegenkomt, want dat kan absoluut een indicatie zijn dat je niet met een professioneel bedrijf, maar met een stelletje oplichters te maken hebt.

Realistische prijzen

Nu een punt waarop veel mensen helaas de boot ingaan, waarschijnlijk tegen beter weten in. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Dus als een prijs abnormaal en onverklaarbaar laag is in vergelijking met andere aanbieders, moet je jezelf toch afvragen hoe dat mogelijk is. Zeker als er niet bij het product reden vermeld worden waarom de prijs lager is, zoals schade of eerder gebruik. Houd jezelf niet voor de gek en herken een oplichter die probeert makkelijk geld te verdienen door mensen te laten denken dat ze iets duurs voor weinig geld kunnen bemachtigen.

Hoe kun je herkennen of een webshop echt of fake is?

Goede recensies op andere websites

Menig webshop pronkt met uitstekende recensies op de homepagina. Maar hoe betrouwbaar is dat? Ze kunnen ze immers ook zelf bedacht hebben. Het is aan jou om verder onderzoek te doen. Google de webshop en kijk wat de reviews zijn op Google, TrustPilot en andere reviewwebsites. Dat geeft vaak een veel realistischer beeld. Hier kun je mogelijk al lezen dat het om oplichterij gaat, omdat anderen voor jou de boot zijn ingegaan en daar online hun woede over spuien. Kijk dus even verder dan je neus lang is om te zien wat de ervaringen van anderen zijn.

Hoe kun je herkennen of een webshop echt of fake is?

Je kunt contact opnemen

Een betrouwbaar bedrijf is bereikbaar voor vragen. Als niet duidelijk wordt op de website hoe je het bedrijf kunt bereiken, of de informatie die er wel staat niet blijkt te kloppen of niet tot respons leidt, is dat een teken aan de wand. Kijk ten eerste naar wat er op de contactpagina staat, als je die überhaupt kunt vinden. Kun je bellen, mailen of het bedrijf via social media of een chatfunctie bereiken? Zo ja, dan loont het nog steeds om het uit te testen als je er niet van overtuigd bent dat het zuivere koffie is. Krijg je geen reactie of een rare reactie, dan weet je waarschijnlijk genoeg.

KVK-nummer

Een bedrijf moet haar KVK-nummer vermelden op de website. Hiermee kun je namelijk verifiëren dat het om een echt bedrijf gaat. Zoek daarom naar dit nummer. Vaak staat het in de footer, op de contactpagina of op een ‘over ons’-pagina. Ontbreekt het, dan heeft men iets te verbergen. Staat het er wel, dan staat het je vrij om het nummer te checken op de website van de Kamer van Koophandel om te kijken of het ook daadwerkelijk klopt.

Duidelijk verhaal over retourzendingen

Het is verplicht om retourzendingen mogelijk te maken. Maar iemand die willens en wetens troep verkoopt, wil die retouren natuurlijk vermijden door weinig tot niets erover op de website te vermelden. Bedrijven die überhaupt niet van plan zijn je iets te sturen, kunnen mogelijk wel een gelogen verhaal over retourzendingen op de website hebben staan. Alleen is voor retourzendingen natuurlijk wel een adres nodig. Check dit adres als het vermeld staat op geloofwaardigheid.

Verschillende betrouwbare betaalmethoden

Ook betaalmethoden kunnen veel zeggen. Kun je enkel met een dienst als PayPal betalen, dan moet je je afvragen met wie je te doen hebt. Bedrijven moeten geverifieerd worden om aangesloten te worden bij betaalsystemen zoals iDeal en creditcards en worden daardoor ook herleidbaar. Een oplichter zit daar natuurlijk niet op te wachten. Ook betalen na ontvangst zal geen optie zijn bij een oplichter, want daar schiet hij niets op. Let hier dus ook op en laat je niet dwingen om van een ongebruikelijke betaalmethode gebruik te maken.

Wees dus op je hoede als je online een aankoop doet. Helaas kun je niet iedereen zomaar vertrouwen. Dat geldt net zo goed voor webshops als particuliere verkopers op websites als Marktplaats. Het is triest, maar het is niet anders.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like