Baarden

Hoe kun je ingegroeide haren na het scheren voorkomen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Heb jij ook wel eens last van ingegroeide haartjes na het scheren? Dat is vervelend, want die kunnen gaan ontsteken. Maar hoe voorkom je ontstoken ingegroeide haren tussen je baardhaar? Het lijkt iets waar je geen controle over hebt, maar er zijn wel zeker dingen waar je rekening mee kunt houden om ingegroeide haren te voorkomen.

Nooit droog scheren

Ben jij zo eigenwijs dat je je baardlijn wel eens snel bijwerkt door even droog met een scheermesje wat baardharen weg te scheren? Stop daarmee! Droge haren zijn stug en leveren een groter risico op ingroeiende haren op. Scheer altijd nat, want natte haren gaan makkelijker mee met het scheermesje.

Niet tegen de haargroeirichting in scheren

Ook de richting van het scheren is van invloed op de kans dat je ingroeiende haartjes krijgt. Als je tegen de richting van de haren in scheert, beschadig je je huid. Die raakt dan geïrriteerd en kan gaan ontsteken en daarbij het haartje inkapselen. Hierdoor kan ook de groeirichting van het baardhaartje veranderen. Dat dit het geval is bij tegen de haargroeirichting in scheren is natuurlijk wel vervelend, want juist dan krijg je een extra glad scheerresultaat.

Minder glad scheren

We noemde het al even in de vorige alinea: lekker glad scheren en ingegroeide baardharen voorkomen gaat helaas slecht samen. Maar er is nog een andere reden waarom dat het geval is. Als je je heel glad scheert, breek je de haren te dicht onder huidoppervlakte af. Dan is de kans veel groter dat die haren naar binnen zullen gaan groeien.

Scheermes met één mesje gebruiken

Natuurlijk leveren scheermesjes met meerdere mesjes een gladder scheerresultaat op. Maar ze zorgen ook voor een belangrijk nadeel, en dat is dat je er de haren op verschillende manieren mee afbreekt. Daardoor kunnen ze op sommige plekken te kort worden, en dat zorgt dan weer voor ingroei.

Geen bot scheermesje gebruiken

Ben jij ook zo iemand die iets blijft gebruiken tot het echt niet meer gaat? Dan doe je dit vast ook met scheermesjes, ook als je al een tijdje merkt dat het scheren stroef gaat. Probeer dit af te leren en wissel op tijd van scheermesje. Een bot scheermes is namelijk een belangrijke boosdoener voor het creëren van ingegroeide baardharen. Ze kunnen ervoor zorgen dat haren niet strak afbreken, maar met een dun uiteinde onder je huid blijven. Daardoor kunnen ze nog maar moeilijk naar buiten groeien, en dus is de kans groot dat ze dan naar binnen groeien.

Was je gezicht regelmatig

Om te voorkomen dat je last krijgt van ontstoken haarzakjes en ingegroeide haren die gaan ontsteken, is ook het belangrijk dat je je gezicht regelmatig wast. Doe je dit niet, dan kunnen je poriën makkelijker verstopt raken met vuil. Daardoor kunnen al ontstekingen ontstaan, maar het is ook nog eens zo dat het vuil een obstakel is voor groeiende baardharen, die erdoor naar binnen gaan groeien. Speciale aandacht voor het wassen van je gezicht is dus geen overbodige luxe!

Voor het scheren de huid zacht maken

Ben je van plan te gaan scheren, dat moet je dus zoals gezegd eerst je gezicht wassen. Doe dit met doucheproducten op oliebasis of met een natuurlijke zeep. Dit helpt namelijk om de huid van je gezicht te verzachten. Een zachte huid zorgt ervoor dat je baardharen soepeler meebewegen tijdens het scheren en verkleint daardoor de kans op beschadigingen en irritaties die kunnen leiden tot ingegroeide haartjes.

Regelmatig scrubben

Het is een natuurlijk proces dat huidcellen afsterven en dode huidcellen zich ophopen op je huid. Deze zorgen voor oneffenheden op je huid. Die oneffenheden zorgen er op hun beurt voor dat baardharen minder makkelijker door de huidoppervlakte heen kunnen groeien. Daarom is het zaak om regelmatig je gezicht even te scrubben. Daarmee verwijder je die oneffenheden en zorg je dus voor een egaler huid die zowel de haargroei als het scheren makkelijker maakt.

Het is natuurlijk jammer dat echt lekker glad scheren en het tegengaan van ingegroeide haren niet goed samengaat. Maar het scheelt dat je als baarddrager alleen je baardlijn een beetje bijwerkt en overgebleven haartjes niet zo’n bezwaar zijn. Echt glad scheren is voor een baarddrager lang niet zo belangrijk als voor mannen die geen gezichtshaar willen laten staan.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like