Bier van kleine brouwerijen, craft beer, is helemaal in. Veel mensen over de gehele wereld zijn geïnspireerd om zelf bier te gaan brouwen. Zo zijn er diverse nieuwe pareltjes van bieren op de markt gekomen. Heb jij er ook wel eens over nagedacht om zelf thuis bier te gaan brouwen? Het is heel goed om mogelijk om op kleine schaal thuis bier te brouwen. We zetten de belangrijkste stappen op een rijtje.
Schroten
De standaardingrediënten voor bier zijn natuurlijk water, gerstemout, hop en gist. Gerstemout is ontkiemde en daarna gedroogde gerst. Deze mout moet worden gekneusd voordat je er bier mee kunt gaan brouwen. Dit proces heet schroten. Voor donkere bieren wordt gebruikgemaakt van geroosterde mout. Voor een rokerig effect kun je mout drogen boven vuur.
Maischen
Het zetmeel in de mout moet nu omgezet worden in glucose. Om dat te bereiken moet je de mout verwarmen in water. Dit proces noemt met ‘maischen’. Tijdens het proces komen enzymen vrij. Deze zetten het aanwezige zetmeel in het mout om tot suikers. Later in het brouwproces gaat dit zorgen voor de alcohol. Voor deze stap heb je een grote pan nodig. Je voegt de mout pas toe als het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Zet het vuur een paar graden voor het bereiken van de gewenste temperatuur zacht of uit.
Filteren en spoelen
De volgende stap is het filteren en spoelen van het beslag dat je overhoudt na het maischen. Je moet immers de suikers en afgebroken eiwitten scheiden van de overgebleven mout. Zet een grote pan voor minimaal 7,5 liter klaar, zet er een zeef op giet nu je beslag door zeef in de pan. Giet ook het spoelwater over het beslag in de zeef. Met de overgebleven mout, die ‘bostel’ wordt genoemd, kun je bijvoorbeeld nog een brood bakken. Bij het filteren en spoelen is het van belang dat je snel werkt, want er kan oxidatie optreden. Dit gebeurt als er te veel lucht en dus zuurstof in je wort (de suikerrijke, waterige oplossing) komt. Dit kan ervoor zorgen dat je bier zuur wordt.
Wort koken
Wat je overhoudt in de grote pan na het filteren en spoelen noemt men ‘wort’. Deze ga je nu koken. Voeg hier, afhankelijk van wat voor bier je wilt maken, op verschillende momenten de hop aan toe. De hop die je aan het begin van het koken toevoegt geeft je bier de bittere smaak. Hop die je op een later moment toevoegt zorgt voor aroma en geur. Laat het geheek een tijdje flink koken zonder deksel, zodat de vluchtige geur- en smaakstoffen beter de kans krijgen om te verdwijnen.
Wort koelen
Je wort moet nu zo snel mogelijk afgekoeld worden. Omdat je wort vol zit met suikers is het erg vatbaar voor infecties en tevens een perfecte bron voor bacteriën. Om dit te voorkomen, moet je snel mogelijk de temperatuur voorbij die aangenaam is voor bacteriën. Je kunt op verschillende manieren je wort koelen. Het gemakkelijkst is echter om je pan in een met koud water en/of ijsblokjes gevulde gootsteen te zetten. Als je het water blijft verversen, gaat het koelen sneller. Houd de temperatuur scherp in de gaten, want het wort moet afkoelen tot 20 à 25 graden.
Gisten
Wanneer je wort een kamertemperatuur heeft bereikt, is het tijd dat om gist toe te voegen en zijn werk te laten doen. Dit doe je in een gistvat. De gistcellen gaan ervoor zorgen dat de suikers omgezet worden in alcohol en koolzuur. Dat koolzuur moet uit het gistvat kunnen. Daarom moet er in je gistvat een waterslot zitten. Giet via een zeef of vergiet het wort in het gistvat om de gekookte hop op te vangen. Los de gist op en voeg het toe aan het wort. Zorg dat je de wort goed belucht en zet je gistvat op donkere plaats waar de temperatuur stabiel is. Het gistingsproces kan tot 2 à 3 weken duren.
Bottelen
Nu is het tijd om je bier te bottelen in flesjes. Deze flesjes moeten brandschoon zijn en goed af te sluiten zijn. Voordat je het bier in de flesjes doet, voeg je nog wat suiker toe. Deze suiker zorgt niet voor zoetheid, maar voor de juiste hoeveelheid koolzuur in de fles en wat meer alcohol. Wanneer je de fles afsluit, kan het koolzuur niet meer ontsnappen en wordt het opgenomen in het bier. Na twee weken is de nagisting op de fles klaar en kun je je eigen bier gaan proeven!