Lifestyle

Hoffelijkheid versus achterhaalde gewoontes: 5 dilemma’s

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een kwaliteit die (ooit) hoog aangeslagen werd bij mannen, is hoffelijkheid. Iemand het hof maken heeft daarom ook een positieve connotatie. Maar de tijden zijn veranderd en wat ooit hoffelijk was is nu misschien wel betuttelend of achterhaald. Het vinden van een balans zonder de ander voor het hoofd te stoten kan daardoor behoorlijk ingewikkeld worden. Want wat wordt er nu echt van ons mannen verwacht? We bespreken vijf dilemma’s die betrekking hebben op de strijd tussen hoffelijkheid en achterhaalde gewoontes.

De rekening betalen bij een date

Wanneer je op date gaat met een vrouw, is er van oudsher de ongeschreven regel dat je als man de rekening betaalt. Maar stellen vrouwen dat nog steeds op prijs? Voor vrouwen geldt dat ze het feit dat de man betaalt kunnen ervaren als een verplichting om een vervolg te geven aan de date als ze dat misschien helemaal niet zien zitten. Maar tegelijkertijd maak je waarschijnlijk geen goede beurt als je niet op z’n minst aanbiedt om de rekening te betalen en dat bij instemming ook doet. De uitdaging ligt in het goed aanvoelen of het wenselijk is dat je dat aanbod doordrukt of dat zij toch liever zelf haar eigen deel betaalt. Maar wat als je op mannen valt en op date gaat met een man? Wie wordt er dan geacht aan te bieden te betalen? Dat dilemma is waarschijnlijk nóg ingewikkelder.

Wie rijdt?

Is het je opgevallen dat steeds vaker in autoreclames de vrouw achter het stuur zit en de man op de passagiersstoel zit? Waarom gaan wij mannen er eigenlijk al snel van uit dat wíj rijden? Omdat we vinden dat we er beter in zijn? Of omdat het pijn doet aan onze mannelijkheid als we passagier zijn met een vrouw aan het stuur? De realiteit is dat het niet zou moeten uitmaken wie er rijdt, zo lang diegene maar nuchter is en zich voldoende senang voelt om te rijden. Hoffelijkheid is in dit geval om te vragen wie er rijdt. Als zij geen zin heeft om zelf te rijden, laat ze dat vast ook eerlijk weten en dan is het prima om als man achter het stuur te kruipen. Wil zij rijden, probeer dan vooral te genieten van het feit dat je een privéchauffeur hebt.

De tassen dragen

Over het algemeen zijn mannen fysiek sterker dan vrouwen, met als gevolg dat je je als man vaak ontfermt over het zwaardere tilwerk. Wanneer je gezamenlijk inkopen gaat doen, is het nog steeds niet onredelijk om als man de zwaardere tassen op je te nemen. Maar hoe geëmancipeerd is het om een vrouw altijd op die manier te ontzien? Bevestig je daarmee niet alleen maar een stereotype dat jij de sterke man bent en zij de ‘zwakke’ vrouw? We hebben de gulden middenweg gevonden: ieder een hengsel en samen de zwaarste tas dragen.

Kostwinner zijn

De man als kostverdiener, de vrouw als verantwoordelijke voor het huishouden. Voor mannen komt deze rolverdeling mogelijk goed uit, omdat we de drang voelen om onze waarde te bewijzen en op deze manier voor ‘de onzen’ te zorgen. Ook voelen we ons (mogelijk dankzij de goede zorgen van onze moeders) soms wat ongemakkelijk in het huishouden. Dat neemt niet weg dat best veel vrouwen ook een carrière willen en dat betekent dat wat van ons gewenst wordt niet enkel het zorgen voor een inkomen is, maar ook het overnemen van een deel van het huishouden. Hoffelijkheid is dan om daar niet moeilijk over te doen en ook ruimte te bieden voor haar carrière.

Iets uitleggen

Zoals simpels als iets uitleggen is al gevaarlijk heden ten dage, getuige de term mansplaining. Schijnbaar leggen mannen te vaak dingen uit aan vrouwen die ze al wisten, of is de toon waarop we dat doen neerbuigend. Dat maakt het wel ingewikkeld, want kun je nu wel iets nader toelichten en wanneer niet? Hoe weet je of je iets vertelt wat je gesprekspartner al wist? Waarschijnlijk moeten we onze eindeloze drang om onze kennis tentoon te spreiden inhouden tot daar daadwerkelijk om gevraagd wordt. Of je moet altijd beginnen met ‘wist je dat?’ en als het antwoord ja is maar proberen te doen waarom je hetgeen je wilde uitleggen zelf zo fascinerend vindt.

Hoffelijkheid is natuurlijk niet helemaal dood en afgedankt anno 2022. Er zijn nog genoeg dingen die je kunt doen die eigenlijk altijd wel op prijs gesteld worden. Zoals de deur openhouden voor de ander, de ander in de jas helpen of met een bos bloemen komen aanzetten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like