Baarden

Hugo Borst – Mannen met baarden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Vandaag in het AD verscheen de Column van Hugo Borst. Het lijkt wel of de baarden overal zijn op dit moment want ook hij schreef er een stuk over, Hugo Borst – Mannen met baarden

Hugo Borst – Mannen met baarden

Gisteren werd ik voor Dutroux uitgemaakt. Nee, niks met kinderen. Het is m’n uiterlijk. Het is m’n baard. Er zijn overeenkomsten met dat ellendig stuk vreten, zeggen ze. Dutroux heeft lang haar en een baard, niemand wil hem nog knippen.

Des winters laat ik de laatste jaren mijn baard staan, deze editie is-ie langer dan ooit. Nog niet zo lang als die van Dutroux, maar lang genoeg om sommige mensen te laten verzuchten: ,,Zou je ‘m er niet eens afhalen?”

De meningen zijn verdeeld.

Je te moeten verantwoorden voor je baard is vermoeiend. Mensen bedoelen het aardig, ze hebben het beste met je voor en eerlijkheid valt nu eenmaal te prijzen. Dan moet je niet snauwen.

,,Zou je ‘m er niet eens afhalen?”

Ik herinner me een uitspraak van wijlen Fritz Korbach. De voetbaltrainer met het hart op de tong droeg plots een baard en kreeg daar veel commentaar op. Toen zei hij: ,,Joh, hou jij effe lekker je muil, je ziet toch dat ik een kut heb opgevreten.”

Dat is me dan weer te plat, te grappig en bot.

Het gekke is: mijn moeder had er patent op. ,,Jongen, scheer je eens.” Maar kennelijk kan de baard haar goedkeuring wegdragen of het is voor haar geen halszaak meer, of – en dat sluit ik niet uit – nu de levensnevel begint op te trekken ontgaat het haar.

Misschien moet ik mijn wilde baard even in model laten brengen bij Schorem op de Nieuwe Binnenweg. Geweldige zaak. Alsof je in de Verenigde Staten van Amerika bent. De barbiers hebben schitterende baarden en baardjes. Ben al twee keer langs geweest, maar het is daar steeds een drukte van belang, die barbierszaak is fucking hot. Op afspraak knippen en scheren ze niet. Wie ’t eerst komt…

Trouwens.

Lees in Het Parool dat Figaro Pasquale Capone dood is. Een instituut uit Amsterdam, zijn zaak zat bijna 50 jaar in de Begijnensteeg. De barbier overleefde zijn beroemde klanten Harry Mulisch, Piet Römer, Hans van Mierlo en Paul Huf, maar Johan Cruijff die er naar verluidt ook wel eens komt heeft meneer Capone verslagen. De Italiaan die op zijn 25ste naar Nederland kwam noemde zich, erg mooi, ‘een barbier van haren en ziel’. Want los van het werk, eh ambacht, praatte meneer Capone als Brugman. Politiek, muziek, kunst, alles kwam voorbij.

Ik heb het Leen van Schorem wel eens gezegd: ,,Begin een filiaal in Amsterdam man.” Leen: ,,Absoluut niet. Dat past niet. Wij aarden daar niet. Dan wordt het meteen hip en zo. Nee, we houden het lekker bij Rotterdam.”

Amsterdammers die van het ritueel houden zijn welkom in Rotterdam, dat wel. Maar niet op afspraak. Gewoon op je beurt wachten.

En Dutroux? Heb Leen van Schorem nog een sms gestuurd.

Of-ie ‘m zou willen doen? Nog geen antwoord. Maar d’r moeten er toch genoeg zijn die Dutroux ‘even’ ritueel willen scheren met het scherpe mes?

“Misschien moet ik mijn wilde baard even in model laten brengen bij Schorem op de Nieuwe Binnenweg”

BRON AD.NL

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like