Lifestyle

Idee voor interieur: warm gekleurde rolgordijnen

Rolgordijnen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De kleur van de muren en de vloer hebben een grote invloed op het complete interieur, dat weet iedereen. Maar we staan er niet altijd bij stil hoeveel verschil de raamdecoratie in huis maakt, en dat is opvallend. Want iedere ruimte ziet er compleet anders uit wanneer de gordijnen gesloten zijn, daarom is de kleurkeuze van groot belang. Bij raamdecoratie op maat moet je rekening houden met zaken als gordijnen die horizontaal of verticaal openen, het materiaal en uiteraard ook de kleurstelling. Laten we de mogelijkheden van warm gekleurde rolgordijnen er eens uitlichten, en bekijken wat een warme kleur raamdecoratie voor een invloed heeft op de kamer als geheel.

Hoe groter het venster, hoe groter de invloed van raamdecoratie

Bij een klein dakraam zal een gordijntje niet zoveel verschil maken, wanneer het grote vensters in de woonkamer of slaapkamer betreft is de invloed van gekleurde rolgordijnen een stuk groter. Dankzij sterk verbeterde isolatie is het mogelijk om woningen te bouwen met grotere vensters die meer licht van buiten doorlaten. Dat is zeker een voordeel, maar dit betekent uiteraard ook dat er een grotere rol voor raamdecoratie is weggelegd. Wanneer je de gordijnen wilt sluiten omdat het buiten donker wordt, of juist wanneer de zon fel schijnt in de zomer, krijgt iedere kamer met grote vensters een compleet ander uiterlijk. En daar kun je met mooie raamdecoratie gebruik van maken.

Verduisterende rolgordijnen of lichtdoorlatend?

Bij rolgordijnen zijn er materialen die compleet verduisterend zijn, en stoffen die licht doorlaten. Daarnaast zijn er naast enkele stoffen ook rolgordijnen met een dubbele laag die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Zo heb je met raamdecoratie op maat diverse mogelijkheden om de ruimte een eigen karakter te geven. Bij verduisterende rolgordijnen zijn er in principe twee situaties; open of dicht. Je kunt het rolgordijn eventueel half neerlaten maar het idee blijft gelijk. Met lichtdoorlatende rolgordijnen is er meer variatie, en daar moet je bij de kleurkeuze rekening mee houden. Het invallend licht zal de kleur van het gordijnen beïnvloeden, een donkerrood half transparant rolgordijn in de avond zal overdag een meer roze tint hebben. En overdag zal het doorschijnende licht ook de rest van de kamer een tint geven. Door warme kleuren te kiezen zoals gele tinten kun je een ruimte gezellig en knus maken. Afhankelijk van de kleur die je kiest krijgt het interieur direct een compleet ander uiterlijk.

Het kleurenwiel nader bekeken

Je hebt vast ooit het kleurenwiel gezien; de ene helft bestaat uit koele kleuren, de andere helft uit warme kleuren. Heel eenvoudig gesteld is dit de verdeling:

Koele kleuren

  • Blauw
  • Groen
  • Grijs

 

Warme kleuren

  • Rood
  • Geel
  • Oranje
  • Bruin

Toch is het kleurenwiel niet zaligmakend, zo is de koele kleur grijs niet terug te vinden (grijs is een combinatie van wit en zwart wat geen kleuren zijn), paars en groen zijn mengkleuren die in meer of mindere mate warmer of juist koeler kunnen zijn. Een heel eenvoudig geheugensteuntje: Alles wat tussen rood en geel ligt kan als warm bestempeld worden (dus inclusief oranje), wanneer je in het groene of paarse segment komt wordt de kleur steeds koeler. Naast de kleuren van de zon mag je ook aardetinten zoals bruin tot de warme kleuren rekenen.

Wanneer je kiest voor verduisterende rolgordijnen wordt de kleur niet beïnvloed door het licht van buiten, zo heb je altijd een consistente kleur in huis zodra de gordijnen gesloten worden. Met lichtdoorlatende raamdecoratie zal de tint op ieder punt van de dag er iets anders uitzien. Daarbij moet je er rekening mee houden dat zonlicht een warme gloed heeft, en daarmee de intensiteit van warm gekleurde rolgordijnen zal versterken.

Lichte muren en vloer biedt meer mogelijkheden

Kleur is licht, en licht wordt gereflecteerd. Zo kunnen we kleuren zien. Zwart absorbeert alle kleuren en geeft daarmee geen weerkaatsing, wit reflecteert juist alle kleuren. Wanneer je een volledig witte kamer hebt en de gordijnen zijn felrood, zal de gehele kamer een rode gloed krijgen. Door de muren en vloer een lichtere tint te geven kun je optimaal spelen met lichtweerkaatsing van de gordijnen, maar ook zeker met de verlichting in huis. Kijk ook eens naar automatische raamdecoratie zoals elektrische rolgordijnen die op basis van lichtinval de stand van de rolgordijnen kunnen aanpassen. Wanneer je kiest voor warme kleuren in de raamdecoratie past een lichte kleur voor de muren en vloer het beste. Zorg dan wel voor een lichte tint die vermengd is met een klein beetje warme kleur. Het verschil tussen wit met een beetje blauw of een beetje geel kan erg groot zijn, zeker op een flink muuroppervlak.

Kleuren stralen emotie uit, warme kleuren geven je een behaaglijk gevoel. Met warm gekleurde rolgordijnen kun je iedere ruimte transformeren door slechts de gordijnen te sluiten.

Bron: https://www.poweredblinds.nl/

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like