De Baard Van

Interview met barbier Tim van der Steen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Iedereen die hier regelmatig op de site komt heeft iets met baarden. Ik weet het, een gewaagde stelling, maar toch durf ik hem te poneren. Baarden groeien. En moeten bijgehouden worden. Een barbier houdt baarden bij. Ik ben nieuwsgierig naar de mensch achter de barbier en ik ga er gemakshalve van uit dat jullie als lezers die nieuwsgierigheid delen. Het toeval wil dat er in mijn Brabantse stadje een heus exemplaar leeft. En, quelle surprise, een met een grote volle baard ook nog eens. Door een wederzijdse, eveneens bebaarde, bekende zijn we met elkaar in contact gebracht en gelukkig leek het hem ook leuk om te praten over zijn bewuste loopbaankeuze. De afspraak was snel gemaakt….

Een doordeweekse avond, koud en guur en de meeste kroegen zijn dicht. Behalve deze, want de barbier die ik ga interviewen woont erboven. Voor de goede orde en als vooraf-bedankje heb ik wat mannenelixer meegenomen. Bier. Hertog-Jan’s Karakter. Toepasselijk.

Tim van der Steen, 36 jaar heeft tot voor kort gewerkt bij Barber te Amsterdam (een barbershop waarover ik in een eerder artikel al schreef en welke inmiddels 2 vestigingen in Amsterdam heeft) verwelkomt me met een brede en uitnodigende lach. Vanachter een baard waar de meesten jaloers op kunnen zijn. We nemen plaats aan de lege bar en openen een van de biertjes. We gaan tenslotte over een mannenonderwerp praten.

Nadat we erachter zijn gekomen veel gemeenschappelijke bekenden te hebben, trappen we af met het interview.

Tim, vertel eens wat meer over jezelf en de keuze om barbier te worden.

Voordat ik de beslissing nam om deze passie te volgen, was ik full time fitness instructeur en werkte ik op de sportcampus van een universiteit en ook als trainer bij een fitnessstudio in Waalwijk. En niet te vergeten bloemist, dit ben ik enkele jaren geweest en zo nu en dan kan ik het niet laten om een bruidsboeket te maken. Redelijk divers, maar stuk voor stuk bewuste keuzes, ik hou van afwisseling in mijn werkzame leven. Het was natuurlijk wel een behoorlijke carrièreswitch en ook een die niet helemaal zonder risico was: ik heb de zekerheid van een vast contract omgeruild voor het onzekere bestaan als beginnend barbier. Een keuze waar ik voor de volle 100% achter sta, want het heeft me veel gebracht.

Ik heb tot kort geleden als barbier in Amsterdam bij Barber gewerkt, waar ik in februari 2013 ben begonnen met mijn opleiding. Zomaar even een mes ter hand nemen en beginnen is er natuurlijk niet bij. Tijdens deze gedegen opleiding heb ik met regelmaat mijn eigen modellen meegenomen naar de shop en heb ik enorm veel gekeken en geleerd van onder andere mijn collega’s. Na verloop van tijd ben ik ook mee gaan draaien op allerlei evenementen door het land heen tijdens mijn opleiding. Gelukkig beviel dit Barber ook, want ik ben gevraagd om er te komen werken. In juni kreeg ik deze geweldige kans van Petra van Roon, de eigenaresse van Barber, waar ik haar erg dankbaar voor ben.

Vanaf begin 2014 ga ik een mooi en nieuw avontuur aan. Ik heb de kans gekregen om mijn eigen barbershop te openen. Het wordt een soort shop-in-shop constructie, waarbij ik mijn eigen winkel bij Van Dijk in het centrum van Waalwijk ga openen. Een geweldige omgeving die voor zowel Van Dijk, als voor mezelf nieuwe kansen biedt. We hebben hier in de nabije omgeving nog geen barbershop en de hele sfeer en beleving die ik graag wil creëren past perfect bij de visie van Hans van Dijk over zijn winkel. Een beter begin van het nieuwe jaar kan ik me haast niet voorstellen!

Je hebt een behoorlijk grote baard die, hoe kan het ook anders, fantastisch onderhouden is. Wat is jouw ‘baardverhaal’?

Vanaf mijn 20e heb ik altijd wel gezichtsbeharing gehad: de stoppeltjesbaard, een flinke sik, bakkebaarden en dan nu sinds ruim een half jaar deze baard waar ik toch wel trots op ben. In mijn directe omgeving werd er positief gereageerd op mijn baard. Een oud-werkgever van me heeft me wel eens gevraagd hoe lang die baard zou worden (zoals ik duidelijk kan zien heeft de baard het gewonnen van de werkgever J), maar over het algemeen louter positieve reacties. Een van de mooiste complimenten die ik heb gekregen, was afkomstig van een moslim: hij vroeg zich vertwijfeld af waarom ik zo’n mooie volle baard had en hij niet. Hij vond mijn baard echt te gek. Gekke vragen krijg je natuurlijk ook, zo vroeg iemand me ooit eens of mijn baard wel echt was en of ik hem verfde. Persoonlijk betekent mijn baard niet echt iets geweldig speciaals, het is niet zo dat ik een levensdoel eraan vast hang. Zoals ik al zei ben ik er trots op, maar als ik over een half jaar zou besluiten hem eraf te scheren, dan doe ik dat ook gewoon. Ik ben er dan wel van overtuigd dat er behoorlijk wat mensen zullen zijn die me niet meer herkennen. Het is toch een herkenbaar onderdeel geworden van mij als persoon.

Over het onderhouden van mijn baard: ik trim hem niet zelf, dat heb ik gelukkig altijd aan mijn collega’s bij Barber over mogen laten. Ik wil dan ook iedereen echt op het hart drukken om dat vooral door je barbier te laten doen. En nee, dat zeg ik niet vanuit een commerciële gedachte, haha! Het is gewoon zo dat wij ervoor getraind zijn en er letterlijk een betere kijk op hebben. Zo krijg je hier ook advies over wat voor jouw baard het beste zou werken.

De baard is onmiskenbaar terug in het straatbeeld, wat is jouw mening daarover?

Hartstikke leuk om te zien dat het gewoon kan en weer geaccepteerd is. En goed dat een platform als De Baard er op deze manier aandacht aan geeft en dat ik er op deze manier ook een bijdrage aan kan leveren.

Baarden worden onmiskenbaar vaak geassocieerd met tattoos. Ik dacht net bij jou een stukje van een sleeve gezien te hebben, kan dat kloppen?

Inderdaad, ik ben een fervent aanhanger van de kunststroming die Jugendstil heet. Kenmerkend voor deze stijl is het lange, sierlijke lijnenspel waar ik van hou. Naast deze sleeve heb ik op de rest van mijn lichaam een mooie collectie staan. Allemaal gezet door een en dezelfde tattooartiest, namelijk Robert Aalbers van Clean Solid Tattoo in Waalwijk. Die overigens ook de trotse drager is van een mooie, volle baard. Ik vind het prettig om met een en dezelfde artiest te werken, omdat het toch een kwestie van vertrouwen is en je na verloop van tijd toch een band met elkaar opbouwt. Dat zie ik ook wel een beetje terug in mijn vak, omdat je jezelf toch over moet (kunnen) geven aan iemand die met een vlijmscherp mes op je keel bezig is.

En als laatste vraag, de onvermijdelijke ‘heb je nog tips voor ons als baarddragers’ vraag?

Ga alsjeblieft naar een barbier, zorg ervoor dat er een mooi model in komt. Niet zelf lopen pielen. Ieder mens is anders, iedere baard is anders. Ik kan je dus alleen vertellen hoe ik de mijne behandel. Allereerst was ik hem iedere dag met crèmespoeling, droog ik hem goed met zowel een handdoek als met een föhn en werk ik altijd van boven naar beneden met mijn baardborstel. Daarnaast gebruik ik baardolie om ook de huid eronder gezond te houden, snorrenwax en clay zijn daarnaast voor mij onmisbare producten om alles in het gareel te houden.

Tim, hartstikke bedankt voor je tijd, je verhaal en enorm veel succes met je eigen zaak gewenst!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like