Geen categorie

Is iedere man met baard een hipster?

Is iedere man met baard een hipster?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Nee, dit gaat niet zo zeer over het onderzoek. Want daar is al veel over gezegd en geschreven. Vrijwel elke week zijn onderzoeksresultaten te lezen waarbij je afvraagt waarom er in hemelsnaam onderzoek naar is gedaan. Het onderzoek is als een ‘open deur’ of de uitkomsten ervan zijn nutteloos. Nee, dit gaat over de baard die onterecht in een kwaad daglicht gezet is. Dit gaat over mannen die onterecht in een hokje worden gedrukt. Dit gaat over mijn gevoel naar aanleiding van hét (nieuws)bericht.

Kort nadat het nieuws bekend was, had een collega het al met mij gedeeld. “Is dit echt?” was zijn vraag. Het nieuwsbericht luidde: ‘Baard net zo vies als een wc’. Dit was de titel van veel Nederlandse nieuwsmedia. Andere luidde: ‘Hippe baarden zo vies als een wc’, ‘Die hippe baard is net zo smerig als je toilet’ of ‘Wat kun je beter aflikken: een hipsterbaardje of de wc-bril?’ En PowNed zou PowNed niet zijn als ze dit niet zouden overtreffen, dus die berichtte: ‘Er zit poep in uw baard’.

Zakenman met baard

Maar wat een onzin! Alhoewel totaal niet duidelijk is hoe het onderzoek is uitgevoerd, kan het best dat de Escherichia coli bacterie oftewel de poepbacterie in baarden is aangetroffen. Maar wat is de relatie tot de baard? Want waar is de poepbacterie niet aangetroffen? Het heeft toch maar één relatie, namelijk met persoonlijke hygiëne? Wat speurwerk op internet maakt duidelijk dat de poepbacterie eerder aangetroffen is op een broodje kebab, in barbecuepakketten in de supermarkt, telefoons er bezaaid mee zijn en veel forenzen hun handen er vol mee hebben. Ze zitten op kranen, op het handvat van de magnetron, op het toetsenbord, maar ook onze pinpas en portemonnee bevatten de poepbacterie. Ik zie het bericht al voor mij: ‘Er zit poep op uw pinpas’.

Waar maak je druk om zou je denken? En eigenlijk heb je ook gelijk. Ik heb mij nooit eerder druk gemaakt om (zinloze) media. Meestal denk ik wat een onzin. En schrijf ik er zeker geen blog over. Ik denk ook niet eens dat ik mij echt druk maak over het onderzoek zelf. Drukker maak ik mij om het feit dat ze ‘de baard’ in een negatief daglicht zetten. De baard, waar ik zo lang op gewacht heb en zoveel geduld voor heb gehad. De baard, waarvoor ik verzorgingsproducten in huis gehaald heb die ik nooit eerder had. De baard, die ik dagelijks – soms meerdere malen – zo goed verzorg. De baard, waarmee ik niet ongekamd naar buiten ga. De baard, waar ik zo trots op ben zoals ik in mijn laatste blog ‘Past jouw baard in jouw ideaalplaatje?’ al schreef. Die baard. Mijn baard, zetten ze ten onrechte in een negatief daglicht.

Hipster met baard

En zeg je baard, dan zeg je blijkbaar hipster. Zo irritant! Ik houd er niet van om mensen over één kam te scheren. Dat doe ik niet, dus wil zelf ook niet zo behandeld worden. Maar ik heb vijf maanden geleden een keuze gemaakt, die mij blijkbaar wel in een subcultuur drukt. De hipstercultuur. Omdat veel mannelijke hipsters een baard laten staan, zijn mannen met een baard direct een hipster? Tatoeages zijn ook een belangrijk onderdeel van de hipstercultuur. En in een eerder Amerikaans onderzoek werd een verband gelegd tussen het zetten van een tatoeage en de toename van Hepatitis C. Ik zie het bericht al voor mij: ‘Hipster heeft vaak Hepatitis C’.

Om niet alle media over één kam te scheren, haal ik er eentje uit, te weten Spitsnieuws. Want Spitsnieuws was één van de weinigen die over ‘sommige baarden’ sprak waar andere mediakanalen de indruk wekten dat alle baarden vies zijn. Spitsnieuws bedankt!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like