Baarden

Je baard afscheren: hoe kun je dat het beste aanpakken?

Je baard afscheren: hoe kun je dat het beste aanpakken?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als baardliefhebber is het natuurlijk bijna ondenkbaar, maar er kan een moment komen waarop je besluit dat het tijd is of nodig is om je baard af te scheren. Bijvoorbeeld vanwege een nieuwe baan, een speciale gelegenheid of gewoon omdat je toe bent aan een nieuwe look. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken zonder er een potje van te maken? Het is immers best een flinke klus, zeker als je een serieuze baard hebt. We geven tips voor hoe je het beste je baard kunt afscheren.

Neem de tijd

Ten eerste is het van belang om te beseffen dat het afscheren van je baard een flinke klus is die je niet zomaar even doet zonder er een slagveld van te maken. Neem er daarom echt de tijd voor. Plan er een moment voor in dat je even nergens anders mee bezig hoeft te zijn, niet gestoord wordt en uitgebreid aan de slag kunt met deze uitdaging. Ga niet haasten, want dat komt het resultaat en zeker ook de onderliggende huid bepaald niet ten goede. En die huid ga je nu blootstellen, dus het is extra belangrijk dat je er voorzichtig mee bent.

Eerst trimmen

Overschat niet de vermogens van een scheermes of scheerapparaat. Je kunt er niet zomaar een baard mee te lijf gaan, want dan wordt het afscheren van je baard een bijzonder onaangename en problematische ervaring. Begin daarom eerst met het trimmen van je baard. Heb je een lange baard, knip hem dan eerst flink bij met een schaar die geschikt is voor haar, tot op een niveau waar je een baardtrimmer kunt gebruiken. Gebruik vervolgens de baardtrimmer en zijn verschillende opzetstukken om de lengte van je resterende baard geleidelijk in te korten. Ook hier geldt dat je het je huid en het resultaat niet ten goede komt als je er te veel in één keer vanaf wilt halen.

Je baard afscheren: hoe kun je dat het beste aanpakken?

Scheerolie of scheercrème

Als je je baard goed kort hebt getrimd, dan kun je het restant gaan afscheren. Maar niet voordat je je baard ingezet hebt met scheerolie of scheercrème. Door ‘nat’ te scheren, maar je de haren zacht en soepel. Zo kunnen ze gemakkelijker afgeschoren worden, omdat ze mee meegeven. Dat maakt de ervaring ook niet pijnlijk. Ook voor de onderliggende huid is het zeer aan te raden om scheerolie of scheercrème te gebruiken om de schade te beperken, want die krijgt het aardig te verduren wanneer er scheermesjes overheen gaan.

Scheren

Vervolgens is het tijd voor het laatste wapenfeit om de baard volledig te verwijderen: het scheren. Kies goed materiaal hiervoor. Een wegwerpscherpmesje levert niet per se het beste resultaat en de fijnste scheerervaring op. Kies voor een kwalitatief goed scheermesje in het geval dat je geen hele zware baardgroei hebt. Heb je wel een zware baardgroei, dan kan het een betere keuze zijn om een elektrisch scheerapparaat te gebruiken. Ook dan kun je overigens gewoon ‘nat’ scheren, dus met behulp van scheerolie of scheercrème. Uiteraard moet je dan na gebruik wel de kop van het apparaat goed reinigen. Neem ook voor deze laatste fase je tijd, zodat je met aandacht scheert en ook inderdaad alle restanten van je baard weet te verwijderen. Scheer in de richting van de haargroei om irritatie en ingegroeide haren te voorkomen.

Huid verzorgen

Dacht je dat je klaar was? Nog niet helemaal, want je huid verdient nog wat speciale aandacht. Zoals gezegd heeft deze het aardig te verduren gekregen, dus daarom is wat liefde nodig om irritatie te voorkomen. Spoel na het scheren je gezicht eerst af met koud water. Daarna kun je een product aanbrengen op de huid om deze te hydrateren en te kalmeren na het scheergeweld. De beste keuze hiervoor is een aftershave balsem of crème.

Zo, nu is je baard eraf en heb je als het goed is de schade voor je huis zo veel mogelijk weten te beperken. Je bent een nieuw mens met een geheel nieuwe look. Dat zal even wennen zijn, zeker als je verknocht was aan je baard. Helaas ben je ook een nieuw mens die nog een hoop op te ruimen heeft, want de restanten van je baard zijn natuurlijk niet zomaar verdampt. Pas als je de resten van het slagveld opgeruimd hebt en de gebruikte materialen hebt gereinigd, is de klus van het afscheren van je baard helemaal volbracht!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like