Lifestyle

Je eerste hypotheekaanvraag: wat komt er allemaal op je af?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Is het je gelukt om deze lastige woningmarkt je bod op een woning geaccepteerd te krijgen? Van harte gefeliciteerd, je mag jezelf absoluut gelukkig prijzen dat het je tóch gelukt is. Ben je starter op de woningmarkt en betekent dit dat je dus voor het eerst een hypotheek gaat aanvragen, dan zal menig ervaringsdeskundige je op het hart drukken dat er heel veel op je af gaat komen. Vooral wanneer je te maken hebt met tijdsdruk door voorbehoud van financiering, is daar geen woord aan gelogen. We beschrijven waar op je kunt rekenen in het proces van je eerste hypotheekaanvraag.

Eerste gesprek met de hypotheekadviseur

Voorop in het proces van de aankoop van een woning staat dat je de koopovereenkomst ondertekent nadat je bod geaccepteerd is. Ondertussen zet je het proces van de hypotheekaanvraag in gang. De meeste mensen maken gebruik van de diensten van een hypotheekadviseur, dus dat is ook de situatie die we in dit artikel als voorbeeld nemen. In je eerste gesprek met de hypotheekadviseur voor de hypotheekaanvraag zal deze je uitgebreid uitleggen welke mogelijkheden je hebt. Zo moet je bijvoorbeeld kiezen voor hoe lang je de hypotheekrente wilt vastzetten. Hoe langer die periode die je kiest, des te hoger je rente zal zijn. Maar het kan ook zo zijn dat je met een langere rentevaste periode méér hypotheek kunt krijgen. De hypotheekadviseur geeft je de verschillende scenario’s mee waar jij op korte termijn een keuze uit moet maken, want pas dan kan de hypotheekaanvraag in gang gezet worden.

Stukken aanleveren

Naast dat je moet gaan doorgeven aan je hypotheekadviseur voor welk scenario je kiest, zal hij je ook vertellen welke documenten je allemaal moet gaan aanleveren. Ten eerste is dat een scan van je paspoort. Daarnaast is de ondertekende koopovereenkomst nodig. Van de laatste drie jaren moet je de definitieve aangiftes inkomstenbelasting indienen en je jaaropgaves waarop staat hoeveel je verdiend hebt. Ook moet je een recente loonstrook aanleveren. Heb je geen vast contract bij je werkgever? Dan moet je een werkgeversverklaring aanvragen waarop je werkgever verklaart van plan te zijn voor onbepaalde tijd met jou door te willen. Dat is verder niet bindend. Ben je zzp’er? Dan moet je bij een accountantsbureau een inkomensverklaring van je afgelopen drie boekjaren laten opstellen. Daarvoor moet je je financiële administratie indienen, ook die van het lopende boekjaar. Deze verklaring kan vaak via de hypotheekadviseur geregeld worden, maar het opstellen ervan kost je wel enkele honderden euro’s. Dit kun je als bedrijfskosten opvoeren.

Bouwkundige keurig en taxatie

Voor de meeste hypotheken is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring van de woning die je koopt niet verplicht. Als je een voorbehoud van bouwkundige keuring hebt opgenomen in je bod, kan een ongunstige keuring je het recht geven de koop te ontbinden. Zo niet, dan kun je alsnog zo’n keuring laten uitvoeren om erachter te komen waar je op korte termijn in moet investeren qua reparaties. Wat wel verplicht is, is een taxatie van de woning die ongeveer uitkomt op de prijs die jij voor de woning betaalt. Dit is in de meeste gevallen een formaliteit, maar het is ook het punt waarop de klok begint te tikken en je voor de vordering van het proces afhankelijk wordt van anderen. Taxateurs hebben 10 werkdagen om het taxatierapport gecontroleerd en wel in te dienen, en dat zijn twee hele (lange en frustrerende) weken van je financieringsperiode.

Verzekeringen

Tegelijkertijd moet je je ook bezighouden met verzekeringen. Een opstalverzekering voor je koopwoning is verplicht. Vaak kun je via de hypotheekadviseur een woonpakket afsluiten waar ook een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering bij zit. Koop je de woning samen met je partner? Dan zal de hypotheekadviseur je aanraden om een overlijdensrisicoverzekering op elkaar af te sluiten. Het doel hiervan is om bij het overlijden van een van jullie ervoor te zorgen dat ander geld uitgekeerd krijgt om in de woning te kunnen blijven wonen. Voor deze verzekering moet je een uitgebreide gezondheidsverklaring naar waarheid invullen. Sluit je de verzekering af voor een bedrag boven de 278.000 euro, dan mag de verzekeraar je vragen stellen over erfelijke ziektes, medische gegevens verlangen van je behandelaars en je zelf oproepen voor een medische keuring als men daar reden toe ziet. Dit is niet alleen erg invasief, maar jij moet ook zelf met een machtiging naar je behandelaars om ze de gegevens te laten verstrekken. Daarvoor moet men een brief sturen naar de afdeling medische zaken van de verzekeraar, en ook hier kan flinke vertraging ontstaan. Het loont om hier bovenop te blijven zitten. Houd er rekening mee dat de verzekeraar alles probeert aan te grijpen om de premie die jouw partner voor jou moet betalen zo hoog mogelijk te maken.

Hypotheekofferte

Zijn alle benodigde documenten in het bezit van de kredietverstrekker bij wie je hypotheekadviseur de hypotheek aangevraagd heeft? Dan moet je nog zeker enkele dagen tot zelfs twee weken wachten voordat deze beoordeeld zijn. Klopt er iets niet, dan moet een document opnieuw ingediend worden en duurt het weer langer voordat de hypotheekverstrekker besluit jou een hypotheek te verlenen. Wanneer de hypotheekverstrekker dan eindelijk met de hypotheekofferte komt en je hebt deze ondertekend, dan kun je zeggen dat de financiering rond is. Vervolgens worden de stukken doorgezet naar de notaris en moet óf een bankgarantie óf een waarborgsom die doorgaans tien procent van het koopbedrag bedraagt aan de notaris gegeven worden. Ligt de geldigheidsdatum van de offerte vóór het moment van overdracht van de woning? Dan betaal je een boete voor elke maand dat het passeren van de akte uitgesteld wordt. Bij sommige hypotheekverstrekkers is dit alleen in het geval dat de rente die op dat moment geldt hoger is dan die in jouw hypotheekofferte.

Reken er vooral niet op dat jouw hypotheek in twee weken rond is. De standaardtermijn voor een voorbehoud van financiering is niet zonder reden zes weken, en dan nog kan het erg spannend worden. Veel succes gewenst en zorg dat je zelf vinger aan de pols houdt om te zorgen dat alles zo snel mogelijk verloopt. Liever irritant zijn dan niet op tijd de financiering rond krijgen. Zorg dat je ook nog wat geld overhoudt om je huis naar je smaak aan te passen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like