Lifestyle

Je partner is ongelukkig, hoe ga je daarmee om?

Je partner is ongelukkig, hoe ga je daarmee om?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het leven kan uitdagend zijn. Sommigen van ons zijn helemaal op hun plek, anderen hebben veel moeite om hun draai te vinden en kunnen daar erg ongelukkig van worden. Dat kan jezelf overkomen, want natuurlijk bijzonder vervelend is, maar het kan ook gebeuren dat je ermee te maken krijgt dat je partner ongelukkig is. Dat kan veel verschillende emoties en reacties oproepen. Het is natuurlijk niet fijn om te zien dat iemand van wie je houdt niet gelukkig is, en je wilt waarschijnlijk graag helpen. Maar tegelijkertijd moet je ook aan jezelf denken. We geven een aantal tips voor hoe je kunt omgaan met een ongelukkige partner.

Luisteren naar je partner

Het is belangrijk om de gevoelens van je partner serieus te nemen. Neem de tijd om goed naar je partner te luisteren en te begrijpen wat er aan de hand is. Luister aandachtig naar welke zorgen en problemen je geliefde heeft, hoe naar het ook kan zijn om dat te moeten horen. Partners moeten hiermee immers bij elkaar terecht kunnen. Probeer niet meteen met oplossingen te komen, hoe moeilijk dat voor ons mannen soms ook is. Soms is het genoeg om alleen maar te luisteren en te laten zien dat je begrijpt wat er aan de hand is.

Steun bieden

Het is erg belangrijk om je partner te laten weet dat je er voor haar of hem bent. Iemand die zich ongelukkig voelt, voelt zich vaak ook alleen. Dan is het belangrijk dat je je door iemand gesteund voelt, en als partner ben jij daar natuurlijk de aangewezen persoon voor. Hoewel het natuurlijk wel zo prettig is als er ook anderen in het leven van je geliefde zijn die óók steun kunnen bieden. Zowel voor je partner als voor jou. Vraag in ieder geval zelf wat je kunt doen om te helpen en bied praktische ondersteuning aan waar dat mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat tijdelijk je meer taken thuis op je neemt of dat je extra tijd vrijmaakt om samen leuke dingen te doen.

Je partner is ongelukkig, hoe ga je daarmee om?

Moedig aan om hulp te zoeken

We gebruiken tot nu toe het woord ‘ongelukkig’, maar vaak betekent dat er meer aan de hand is en dat er sprake is van een depressie. Wellicht kun je daar eens op googelen om te kijken of je het ziektebeeld van een depressie herkent in je partner. Zo ja, moedig je geliefde dan vooral aan om professionele hulp te zoeken, want dat is de snelste en vaak ook enige weg om uit een depressie te komen. Het is een flinke stap om te nemen, en daarom is aanmoediging noodzakelijk. Bied aan om je partner daar in eerste instantie bij te begeleiden als hij of zij dat wil. Laat vooral ook merken dat het volkomen normaal is om hulp te vragen en dat een belangrijke, moedige stap is.

Tijd voor jezelf nemen

Natuurlijk zit je in een situatie als deze met je hoofd bij het welzijn van je partner. Het welzijn van je geliefde heeft immers ook impact op jou. Juist daarom is het belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen, want het omgaan met een depressieve partner kan veel energie kosten en emoties oproepen. Zorg ervoor dat je niet enkel op je partner gefocust bent, maar blijf tijd nemen voor jezelf om op te laden en dingen te doen waar je zelf van geniet. Probeer je daar niet schuldig over te voelen, want dat zou je geliefde immers ook niet willen als hij of zij het beste met je voor heeft.

Positief blijven

Een grote valkuil die op de loer ligt wanneer je partner ongelukkig is, is om daar zelf in meegezogen te worden. Hoewel het absoluut belangrijk is om de emoties van je partner serieus te nemen, is het ook belangrijk om zelf positief te blijven. Dat is belangrijk voor jezelf, zodat jij niet óók depressief wordt, maar ook voor je partner. Dat laat zien dat er wel degelijk reden kan zijn om positief in het leven te staan en dat je ook vertrouwen hebt in het vermogen van je partner om het roer om te gooien en zich weer beter te gaan voelen.

Onthoud bovenal dat het belangrijk is om open en eerlijk te communiceren met je partner. Laat je geliefde weten dat je er voor haar of hem bent en dat je samen zult werken aan een oplossing. Als je partner zich gesteund en geliefd voelt, kan dit hen helpen om beter met hun emoties om te gaan en te werken aan een betere toekomst. Ondertussen is het belangrijk dat jij zo veel mogelijk je eigen leven blijft leiden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like