Lifestyle

Je partner is zwanger: 5 keuzes die op je af komen

Je partner is zwanger: 5 keuzes die op je af komen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een kind op de wereld zetten is iets bijzonders dat tegelijkertijd ook heel normaal is, omdat voortplanting nu eenmaal een integraal onderdeel van de natuur is. Maar het is ook heel spannend, zeker als het de eerste keer is dat het je overkomt en je een nieuwe ouder wordt. Nu heb je het als man een stuk makkelijker dan als vrouw, maar dat wil niet zeggen dat er niet alsnog een hoop op je af komt. Zoals de volgende vijf keuzes die je tijdens de zwangerschap samen zult moeten gaan maken.

Houden of niet?

De eerste keuze die je te wachten staat is of jullie het kind willen houden of niet. Als je bewust bezig was met zwanger worden, is die keuze natuurlijk snel gemaakt, want dan is het een zeer gewenste zwangerschap. Als dat niet het geval is, kun je er alsnog allebei verheugd over zijn en het kind graag willen houden. Maar als dat niet voor allebei geldt of zelfs voor allebei niet, dan is er de optie van het plegen van abortus. Dat is geen beslissing om licht te nemen, en het is belangrijk om te beseffen dat het uiteindelijk aan je partner is, want het is haar lichaam en niemand zou gedwongen moeten worden om een abortus te ondergaan. Dat is wel een uitstekende reden om altijd anticonceptie te gebruiken als je geen kind wilt.

NIPT-test

Tijdens de zwangerschap (vanaf 10 weken) bestaat tegenwoordig de optie om de zogenaamde NIPT-test uit te laten voeren. Dit kun je doen als je tijdens de zwangerschap al wil weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft, zodat je alsnog een abortus kunt overwegen of je kunt voorbereiden op wat staat te komen. Downsyndroom is een verstandelijke beperking die bij de een ernstiger is dan bij de ander. Over de zwaarte ervan is voor de geboorte niets te zeggen. Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor maar zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. De NIPT-test is voor sommigen controversieel, omdat het tot het beëindigen van de zwangerschap kan leiden en het ‘uitfilteren’ van mensen met een handicap, maar het is een keuze die ieder voor zich moet maken.

Je partner is zwanger: 5 keuzes die op je af komen

Geslacht weten (en bekendmaken) of niet?

Vanaf 16 weken kun je het geslacht van je kind te horen krijgen. Tenminste, als jullie dat willen, want ook dat is een keuze die je moet gaan maken. Er is natuurlijk iets magisch aan het verrast worden bij de geboorte, maar er zitten ook veel praktische voordelen aan wél weten wat het geslacht wordt. Dat scheelt de helft van de namen bedenken en geeft richting voor het inrichten van de babykamer en het verzamelen van babyspulletjes. Kies je ervoor het wel te weten te komen, dan is nog de vraag of je die kennis gaat delen met anderen en zo ja, hoe. Want de ‘gender reveal’-party is helemaal in tegenwoordig en kan natuurlijk leuk zijn als je van zoiets houdt.

Kleur van de babykamer

De wetenschap of je een jongen of een meisje krijgt, kan richting zoals gezegd richting geven voor het inrichten van de babykamer. Een jongenskamer maak je niet roze en een meisjeskamer niet blauw. Tenminste, als je een beetje traditioneel ingesteld bent. Maar dat wil niet zeggen dat je überhaupt voor die kleuren hoeft te gaan. Welke kleur de babykamer gaat krijgen, is ook iets waar je je mee bezig moet gaan houden en wat best nog voor wat discussie kan gaan zorgen.

Ziekenhuisbevalling of thuis bevallen?

Een belangrijke beslissing om te maken tijdens de zwangerschap, is of je in principe thuis wilt bevallen of liever in het ziekenhuis. Sommige vrouwen verkiezen de vertrouwdheid van thuis boven het steriele ziekenhuis terwijl andere het juist fijn vinden dat in een ziekenhuis alle nodige zorg bij de hand is. Mocht een thuisbevalling niet mogelijk blijken om medische redenen, dan kun je sowieso in het ziekenhuis bevallen. Maar als je zonder medische noodzaak ‘poliklinisch’ in het ziekenhuis wilt bevallen, is het belangrijk dat je partner zich daar middels een aanvullende verzekering bij de zorgverzekering tijdig voor verzekert. Anders kun je met een fikse rekening geconfronteerd worden. Alles boven de vergoeding uit de basisverzekering moet je dan zelf betalen.

Er is overigens niets mis mee om geen kinderen te willen. Het ouderschap is niet iets wat iedereen aantrekt, en als je een kind niet voldoende te bieden hebt, moet je het ook niet op de wereld zetten. Alleen is het wel ingewikkeld als je partner er anders over denkt. Vaak is een kinderwens dusdanig zwaarwegend dat het niet eens zijn erover de relatie flink onder druk kan zetten. Dat wil niet zeggen dat je dan maar moet zwichten, maar het kan wel betekenen dat je toch niet voor elkaar gemaakt bent.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like