Tech

Je wilt een drone kopen. Waar moet je van op de hoogte zijn?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Luchtbeelden zijn gaaf, daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn. Omdat drones de laatste jaren veel beschikbaarder geworden zijn voor de consument, kan iedereen in feite aan een drone komen. Dat wil niet zeggen dat er niet een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden vóórdat je je drone aanschaft. We bespreken een aantal van die zaken waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je tot de aanschaf van een drone overgaat.

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd waarop je een drone mag gebruiken is 16 jaar. De enige uitzondering die hierop geldt, is als het gaat om een speelgoeddrone van 249 gram zonder camera. En dat is ergens ook wel logisch, aangezien het speelgoed is.

Geen onderscheid meer tussen zakelijk en privé

Begin 2021 zijn er nieuwe regels van kracht geworden rondom het gebruik van drones die gelden voor de hele Europese Unie. Daarbij is het verschil tussen zakelijk en privégebruik komen te vervallen. Voorheen was het zo dat je geen pilotenbewijs hoefde te hebben wanneer je een drone voor privégebruik inzet maar wel wanneer je er voor zakelijke doeleinden gebruik van maakt. Dat klinkt als goed nieuws, maar dat is het niet per se, zoals de volgende punten zullen uitwijzen.

Registratie verplicht

Tenzij het gaat om de eerdergenoemde speelgoeddrone van 249 gram die niet voorzien is van een camera, ben je verplicht om je als drone-eigenaar te registreren als exploitant. Dit kun je online doen op de website van het RDW. Registreren kost 23 euro en je registratie moet elk jaar voor hetzelfde bedrag verlengd worden. Wanneer je je registreert, krijg je een exploitantnummer. Dit nummer moet je aanbrengen op je drone. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het uit te printen, uit te knippen en het stukje papier vervolgens met een plakbandje op de drone te bevestigen. Bij vluchten met een laag risico (niet boven menigtes) en binnen het zicht van de piloot mag ook een ander de drone die op jouw naam staat besturen.

Kennistest en Europees dronebewijs

In het geval van een drone van 250 gram en zwaarder, ben je als bestuurder verplicht in het bezit te zijn van een Europees dronebewijs. Ook moet je een kennistest over de regels rondom het vliegen met drones met succes afgelegd hebben. Met een basiscertificaat van het Europees dronebewijs mag je vluchten op 50 meter afstand van gebouwen uitvoeren. Wil je echter ook in een bebouwde omgeving kunnen vliegen, dan is ook een aanvullend certificaat nodig. Kosten voor het behalen van deze certificaten beginnen rond de 100 euro in het geval van een basiscertificaat en het dubbele voor het basiscertificaat en het aanvullend certificaat.

RPA-L brevet

Wil je beelden maken van evenementen? Of de drone ver weg van je kunnen laten vliegen tot buiten je gezichtsveld? Dan moet je eerst je RPA-L brevet halen. Dat gaat gepaard met een theoriecursus en een praktijkcursus. Denk hierbij aan kosten van rond de 1.700 euro.

C-label

Een erg vervelende consequentie van de nieuwe EU-regels voor het gebruik van drones, is dat er onzekerheid over de toekomst van de huidige drones die in omloop zijn vanaf 2023. De regels dicteren dat alle drones dan voorzien moeten zijn van een C-label, en dat hebben de drones van nu nog niet. De consequentie daarvan is dat je vanaf 2023 nog maar heel beperkt gebruik van je drone kunt maken. En dat maakt de investering nu een stuk minder de moeite waard.

Mavic Mini

Is er dan echt geen manier gewoon voor de lol luchtbeelden te maken zonder al te veel van het bovenstaande gedoe? Die is er wel. We noemden eerder de grens van 249 gram. Marktleider op gebied van drones DJI heeft twee modellen op de markt die precies 249 gram wegen: de DJI Mavic Mini en de DJI Mavic Mini 2. Bij deze drones moet je je wel registreren als exploitant, maar is een kennistest en Europees dronebewijs niet noodzakelijk. Je mag er echter niet zomaar mee boven menigtes vliegen en hij mag ook uit je gezichtsveld zijn. Ook bestaat de kans dat de Mavic Mini’s door hun lichte gewicht (een deel van) de dans ontspringen vanaf 2023, waardoor je er alsnog best veel mee mag doen.

Als je al deze zaken in overweging hebt genomen en toch besloten hebt om een drone te kopen, dan let je natuurlijk ook op technische zaken. Hoe lang kun je ermee vliegen op één volle accu? In welke resolutie kan de camera (die stabiel blijft door een ingebouwde gimbal) maximaal filmen, en op hoeveel frames per seconde? Succes met het kiezen van de juiste drone!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like