Lifestyle

Je woning verduurzamen: 4 manieren om dat te financieren

Je woning verduurzamen 4 manieren om dat te financieren
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Duurzamer leven is een taak die op ons allen rust in deze tijd. Maar naast de effecten op het milieu en het klimaat, kan verduurzaming ook andere voordelen opleveren. Er zijn verschillende verduurzamende ingrepen die je kunt doen aan je woning die je een besparing op je vaste lasten kunnen opleveren. Maar hoef financier je die verduurzamende maatregelen aan je woning? We bespreken vier opties.

Check de subsidiemogelijkheden

Het eerste wat je moet doen als je overweegt om verduurzamende aanpassingen te doen aan je woning, is checken of er subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken. Waarom zou je immers meer betalen dan noodzakelijk? Verschillende gemeenten hebben zo’n subsidieregeling voor het verduurzamen van woningen in de gemeente, dus misschien geldt dit ook wel voor jouw gemeente. Dit kun je checken op energiesubsidiewijzer.nl. Er zijn ook nationale subsidieregelingen waar je mogelijk gebruik van zou kunnen maken. Die vind je ook op deze website.

Meer hypotheek

Gaat het om een woning die je wilt gaan kopen? Dan kun je er op tijd bij zijn om de verduurzaming van de woning te betrekken bij de hypotheek. Als je aangeeft welke verduurzamende aanpassingen je wilt doen aan de woning, kun je tot 106 procent van het aankoopbedrag van de woning aan hypotheek krijgen. Anders is dit maar 100 procent, waarmee er dus geen ruimte overblijft voor dergelijke investeringen.

Je woning verduurzamen

Groene lening afsluiten

Kom je geld tekort om jouw duurzame plannen uit te voeren? Dan kun je de aanpassingen aan je woning financieren met een lening die hier speciaal voor bedoeld, een zogenaamde ‘groene’ lening. Hiervoor kun je terecht bij een gespecialiseerde kredietverstrekker als Greenloans. De kosten voor zo’n consumptief krediet zijn lager dan bij een hypotheek, hoewel het rentepercentage wel hoger ligt. De looptijd van zo’n groene lening sluit vaak beter aan op de levensduur van bijvoorbeeld de zonnepanelen die ermee worden gefinancierd.

Spaargeld aanspreken

Als je niet hoeft te lenen, kun je het misschien beter niet doen omdat het je uiteindelijk geld scheelt. Heb je het benodigde bedrag op de spaarrekening staan en houd je daarnaast nog een veilige financiële buffer over? Investeer dan een deel van je spaargeld in verduurzamende maatregelen. Deze leveren je daarna immers als het goed is ook weer een besparing op op je vaste lasten, dus zo kun je al snel je spaargeld weer opnieuw gaan opbouwen.

Het verduurzamen van je woning is een investering die aan de voorkant geld kost, maar uiteindelijk zowel beter voor het milieu als voor je eigen portemonnee is. Dat zijn goede redenen om er niet te lang mee te wachten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like