Geen categorie

Kan een echte man ook ijdel zijn?

Kan een echte man ook ijdel zijn?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

In mijn vorige blog ‘Waarom mannen baarden dragen‘ gaf ik aan dat een baard voor mannelijkheid staat. En dat een baard zeker niet uit luiheid is, aangezien deze veel aandacht en verzorging vraagt. Dat laatste neigt weer naar ijdelheid. Maar hoe kan een man die ijdel is nou juist zo mannelijk zijn? Tenminste dat was de vraag die enkelen mij stelde na het lezen van mijn blog. En heel eerlijk, daar had ik niet direct een antwoord op. Ja, in de trant van: “Tuurlijk kan dat, hoezo niet?” Maar is dat eigenlijk wel zo?

De definitie van mannelijkheid is best een lastige. Het staat voor kracht en in bezit hebben van eigenschappen zoals aan mannen wordt toegeschreven. Het staat ook wel voor flinkheid en moed. Klinkt allemaal wat objectief. Want iedereen schrijft andere eigenschappen toe aan een man. En de één spreekt al over moed en flinkheid als hij zelfstandig de Hunkemöller binnenstapt om een lingeriesetje uit te zoeken. Terwijl de ander pas over moed of flinkheid spreekt als hij met parachute uit een vliegtuig springt. Sowieso verstaan mannen al snel wat anders onder mannelijkheid dan vrouwen.

IJdelheid is al wat makkelijker. Al klinkt de betekenis helemaal niet zo positief als ik zelf dacht. IJdelheid staat voor het zich toeleggen op betekenisloze uiterlijkheden. En staat synoniem voor behaagzucht, eigendunk, hoogmoed, pronkzucht en trots. IJdelheid in extreme vorm wordt zelfs narcisme genoemd. Niet echt een karaktertrek om trots op te zijn. Ik zou zeggen dat het niet meer en niet minder is dan ervoor zorgen dat je er verzorgd bij loopt.

Maar goed terug naar de vraag. Kan een man die ijdel is mannelijk zijn? Iedereen zal er wellicht anders over denken, maar ik blijf bij mijn antwoord ‘ja’! IJdelheid is wat mij betreft een vertaling voor bezig zijn met je uiterlijk en zolang deze ijdelheid niet gaat overheersen kun je hartstikke mannelijk zijn. Dus van metroman is dan echt nog geen sprake hoor. Een mooi en goed verzorgd uiterlijk wordt ook wel gezien als een indicatie voor vruchtbaarheid. En daardoor wordt je als een geschikte (mannelijke) partner gezien. Door ijdel te zijn laat je zien dat je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen en dus ook voor je partner en het eventuele nageslacht.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like