Lifestyle

Kerstdiner! 5 variaties op de traditionele gourmet

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wat is er Nederlandser dan gezellig samen gourmetten met de feestdagen? Maar menig Nederlander komt de gourmet op een gegeven moment ook de strot uit. Alle reden dus om te zoeken naar interessante alternatieve vormen van ‘funcooking’, zoals men dat noemt. En die zijn er. Ter inspiratie voor je kerstdiner bespreken we daarom vijf interessante variaties op de gourmet.

Mini-pizza gourmet

Je eigen mini-pizza’s belegen en bakken, dat klinkt toch als een leuke manier om een avond te besteden met geliefden? Hiervoor bestaan speciale pizzarettes. Dat zijn ronde gourmetstellen met een overkapping met een aantal openingen erin waarin je je mini-pizza kunt bakken. Dat is wel even een investering, maar je kunt er natuurlijk vaker plezier van hebben dan alleen met de kerst. Om te kunnen pizzagourmetten kun je bijvoorbeeld een voorgemaakte lap pizzadeeg kopen in de supermarkt. Deel deze op en maak de stukken wat platter, zodat je er bijvoorbeeld met een bakje een aantal ronde mini-pizzabodems uit kunt snijden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen om er meer bodems uit te halen. Uiteraard zet je alle mogelijke toppings (vergeet de tomatensaus niet!) op tafel, zodat iedereen zijn of haar mini-pizza’s naar wens kan beleggen.

Wokgourmet

Een wokgourmet is een gourmetset met kleine wokpannetjes die je op ronde kookplaatsje kunt zetten om te wokken. Zo kun je heerlijk Aziatisch funcooken, maar ook met andere ‘keukens’ waar we verderop op terugkomen. Het nodig ook uit tot het eten van veel groente, zodat je een wat gezonder kerstdiner hebt. Koop een heel bataljon aan woksauzen, zodat je lekker kunt variëren met smaken met elk pannetje dat je voor jezelf klaarmaakt. Maak ook rijst en noedels klaar die je vervolgens mee kunt wokken, zodat je telkens een mini-gerechtje kunt maken. Tip: koop ook een zak cassavekroepoek, dat is er erg lekker bij. Net als gefrituurde uitjes, overigens. Wokgourmetten is net zo gezellig als gewoon gourmetten, maar qua inhoud helemaal anders.

Pannenkoekgourmet

Heb je een wokgourmetset gekocht, dan heb je in de meeste gevallen ook meteen een apparaat waar je kleine pannenkoeken op kunt bakken. Ieder rond kookplaatje is namelijk een paar millimeter diep, waardoor je er ook beslag in kunt gieten. Het werkt heel makkelijk, en het omdraaien van je pannenkoek is lang niet zo moeilijk als bij een grote pannenkoek in een pan. Je kunt ook eerst iets opbakken op het kookplaatje, bijvoorbeeld spekjes of stukje appel, om deze vervolgens te overgieten met beslag. Nadat je je pannenkoek omgedraaid hebt, kun je er ook nog kaas over laten smelten. Tip: zet een wokpannetje op de kop op je pannenkoek om de kaas beter te laten smelten en de pannenkoek sneller te laten garen.

Pastagourmet

Omdat een wokgourmet een gift that keeps on giving is, kun je er nog meer leuke variaties mee tot uitvoering brengen. Als je kunt wokken met noedels, groente en woksauzen, kun je ook wokken met pasta. Koop kleine pastavarianten, zoals mini penne, mini gnocchi en macaroni en kook deze al voordat je ze op tafel zet. Koop verschillende pastasauzen en pesto’s voor verschillende smaken en zet natuurlijk allerhanden groenten en eventueel vlees op tafel. Zo kun je met ieder pannetje een ander pastagerechtje maken. Het klinkt oprecht minder leuk en lekker dan het is, dus probeer het zeker eens een keer uit.

Currygourmet

Ook binnen de Aziatische stijl kun je interessante variaties toepassen. Houd jij van Indiase curries en zou je het helemaal te gek vinden om bij één diner verschillende curries te eten? Wat let je! Koop verschillende Indiase currypasta’s en kokosroom of kookroom plus vlees en groenten naar keuze. Zo kun je je eigen curries maken op je wokgourmetset. Zet een pan basmatirijst op tafel, koop poppadoms en koop of maak naan. Ook wat verse kruiden zoals koriander en gember kunnen er lekker bij zij, evenals bijvoorbeeld amandelschaafsel en Spaanse pepers. Dat klinkt toch heerlijk?

Zo zie je maar dat er meer manieren van funcooking bestaan dan het aloude gourmetten met vlees, en stokbrood met kruidenboter. Investeer dus in een wokgourmetset of een pizzarette, want je kunt er nog vele jaren plezier van hebben met het gezin of met familie en vrienden. En dat hoeft echt niet alleen met kerst te zijn!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like