De koudere dagen van het jaar staan weer voor de deur, en dan hebben accu’s van auto’s het traditioneel wat moeilijker. Omdat het natuurlijk hoogst irritant is als je auto niet wil starten, is het verstandig om een acculader in huis te hebben om als nodig een lege accu op te laden. Daarbij zijn er wel een aantal zaken waar je beducht op moet zijn. We bespreken ze hier.
De juiste acculader
Uiteraard moet je zorgen voor de juiste acculader om de accu van je auto mee op te laden. Stroomsterkte en spanning zijn daarbij de belangrijke zaken om op te letten. Om de gemiddelde autobatterij op te laden, is een acculader van 12V nodig. Veel acculaders hebben echter verschillende modi voor verschillende voltages. Daarnaast is een acculader van 1 tot 3 ampère over6 het algemeen voldoende om de accu van een auto op te laden.
Nooit een bevroren accu opladen
Is de accu van je auto bevroren? Dan kun je hem niet opladen. Je moet eerst wachten tot de accu ontdooid is. Bevriezing kan voor schade aan de accu zorgen, en het is van belang om eerst te constateren of er inderdaad sprake is van beschadiging voordat je de accu veilig kunt opladen. Kun je dit zelf niet waarnemen, dan zit er weinig anders op dan de auto naar de garage te laten verslepen om de accu te laten controleren. Pas als duidelijk is dat de accu niet beschadigd is en veilig opgeladen kan worden, kun je er een acculader op aansluiten.
Bevroren accu voorkomen
Om bovenstaand scenario te vooromen, helpt het om ervoor te zorgen dat je voorkomt dat je accu bevriest. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat valt eigenlijk bijzonder mee. Het is namelijk zo dat een lege accu op een veel lagere temperatuur bevriest dan een volle accu. Waar een volle accu pas bevriest bij een temperatuur van rond de -65 graden Celsius, is dat bij een lege accu al bij een paar graden onder nul. Het advies is dus om er gedurende de koudere dage van het jaar voor te zorgen dat je accu opgeladen blijft. Lukt dat niet omdat hij blijft leeglopen, dan kan dat betekenen dat je te maken hebt met een lek de elektriek van de auto, of dat je accu simpelweg vervangen moet worden.
Explosiegevaar voorkomen
Bij het opladen van de accu van auto kunnen gassen ontstaan. Aan de bovenzijde van de accu zitten mogelijk klepjes of dopjes die geopend kunnen worden. Soms zitten deze verstopt onder een strip. Open deze voordat je begint met het opladen van je accu met een acculader om ervoor te zorgen dat deze gassen kunnen ontsnappen. Laad je je accu in een binnenruimte op? Dan is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat deze ruimte goed geventileerd wordt tijdens het opladen van de accu. Daarnaast is het van het grootste belang om geen open vuur te gebruiken in dezelfde ruimte om explosiegevaar te voorkomen.
Pas op je handen
Om je accu te kunnen opladen, moet je de acculader aan de polen van de accu bevestigen. Hierbij is het heel belangrijk om koste wat kost te voorkomen dat je de polen met je blote handen aanraakt. Op de polen kan namelijk oxidatie zijn ontstaan. Dit zorgt voor poeder op de polen. Dit poeder is bijzonder gevaarlijk en kan voor nare brandplekken op de huid zorgen. Probeer daarom direct contact met de polen te vermijden, of draag handschoenen bij het aansluiten en afkoppelen van de acculader.
Overladen voorkomen
Wees erop beducht dat je de accu niet overlaadt. Zeker bij oudere modellen accu’s is dat van belang. Het overladen van de accu kan de levensduur van de accu nadelig beïnvloeden. Ontkoppel de acculader dus op tijd. Als er voldoende stroom in de accu zit om ervoor te zorgen dat de auto kan starten, kun je de accu verder opladen tijdens het rijden met de auto.
Handig dus, zo’n acculader om de accu van je auto mee op te laden, maar je moet er wel met beleid gebruik van maken. Dat is in het belang van de levensduur van je auto, maar wat sommige zaken betreft ook in het belang van je eigen veiligheid.