Lifestyle

Maatwerk versus confectie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Met mijn tweede gastblog probeer ik uit te leggen, wat de verschillen zijn tussen maatwerk en confectie kostuums. Voor velen is een kostuum een kostuum en dat is jammer. Vaak wordt het merk gebruikt als leidraad bij een nieuwe aankoop. Helaas staat een merk vaak niet garant voor een kwaliteits kostuum.
Vandaag focussen we op kostuums op maat. Het nadeel van een confectie kostuum dat uit een winkelrek komt spreekt voor zich. Confectie kostuums zijn zelden van hoogwaardige afwerking. Erger nog: hoe bekender het label, hoe goedkoper gemaakt. Toch wil ook een kostuum op maat niet meteen zeggen dat het kwaliteit is.

Je kan drie cruciale variabelen hanteren om thuis te komen met het meest kwaliteitsvolle maatpak:

    1. Materiaalkeuze
    2. Constructie van het colbert
    3. Ervaring van de verkoper/kleermaker

 

Materiaalkeuze

Een kostuum wordt meestal uit wol gemaakt. Een wol kan echter verschillen in gevoel, kwaliteit en duurzaamheid. Een wol van een gekend stoffenhuis is iets prijziger, maar je krijgt dan wel de garantie dat aan elke kwaliteitsnorm is voldaan. Vooral hoe de stof zich binnen enkele (al dan niet) intensieve jaren zal gedragen is cruciaal. Tegenwoordig worden ook veel synthetische varianten gebruikt om goedkoper te kunnen produceren.

Niet enkel de stof is van belang, ook alle andere materialen zoals de binnenvoering en de knopen kunnen een kostuum onderscheiden. Stel daarom altijd veel vragen. Een merk dat achter haar gebruikte materialen staat, zal dit altijd als verkoop argument gebruiken.

Constructie van het colbert

Misschien wel de meest belangrijke factor om op te letten bij de aankoop van een kostuum. We kunnen een kostuum opdelen in 3 categorieën als het aankomt op de constructie van het colbert:

– Full canvas
– Half canvas
– Fused

Full canvas

Kostuumcanvas wordt traditioneel gemaakt uit paardenhaar en/of kamelenhaar. Deze canvas zit net onder de wol van het colbert. Dit canvas zorgt er voor dat de vorm en comfort van het kostuum ten allen tijde optimaal is. Een uitgezakt of vervormd kostuum komt dan ook niet voor bij een full canvas kostuum. Verder fungeert het canvas als een soort geheugen. Het neemt de vorm van je lichaam aan voor een uitzonderlijke pasvorm.

Bij een full canvas kostuum creëer je drie lagen in het colbert: van binnen zit de voering, in het midden het canvas en aan de buitenkant de wol. De canvas wordt vastgezet tussen deze twee lagen door middel van enkele stiksels, maar heeft wel nog de vrijheid om afzonderlijk te bewegen. Die eigenschap zorgt er voor dat het canvas de vorm van je lichaam aanneemt, wat zorgt voor een excellente pasvorm en comfort.

Ten slotte is een full canvas kostuum ook het meest ademende kostuum. Geen lijm tussen stoflagen, staat voor een ideale luchtdoorstroming.

Een full canvas kostuum kan bovendien niet volledig machinaal worden vervaardigd, de complexe opbouw hiervan kan enkel door de handen van een ervaren atelier gedaan worden. Onvervalsbaar vakwerk.

 

Fused (= samen gesmolten)

Door het opdrijven van de productie zijn veel leveranciers van kostuums de laatste jaren overgeschakeld op wat men noemt ‘fused jackets’. In dit soort colberts wordt geen canvas binnenvoering gebruikt. De lagen van het kostuum worden aan elkaar gelijmd. Het productieproces en de materiaalkosten worden hierdoor sterk uitgedund, zodat kostuums sneller en in grotere aantallen kunnen afgeleverd worden. En zonder handwerk, want een goed uitgeruste fabriek doet dit volledig automatisch.

Dit brengt echter een verlies aan comfort en duurzaamheid met zich mee. Hierdoor zal het colbert vaak onnatuurlijke stijf aanvoelen. Een fused kostuum zal nooit de natuurlijke souplesse en pasvorm bezitten van een traditioneel canvas kostuum. Vooral budgetmerken maken gebruik van deze methode, maar ook gekende designer merken doen hieraan mee om de marges op hun kledingstukken aanzienlijk te vergroten. In nagenoeg alle gevallen kan je er van uitgaan dat een confectie kostuum fused is, ongeacht het merk. Het overgrote deel van kostuums die je vandaag kan kopen is fused.

Bijkomend is dat de lijm door de tijd heen kan oplossen bij het droogkuis of persproces. Op de plekken waar beide lagen niet meer hechten ontstaan rimpels. Dit noemt men in het vakjargon ‘bubbling’.  Als dat eenmaal gebeurt, is er geen mogelijkheid om het kostuum te herstellen. De samenstelling van deze lijmen zijn de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor het oplossen van beide lagen minder voorkomt. De nadelen omtrent comfort en pasvorm zullen echter blijven, alsook het ademende effect van traditioneel canvas.

Half canvas

De middenweg tussen deze twee kostuums is de half canvas. Zoals de naam al doet vermoeden is het colbert hier gedeeltelijk voorzien van een laag canvas. Deze laag is aanwezig in het borststuk en de revers. De schouders van het kostuum zullen dus beter vallen dan een fused kostuum. Een full canvas zal een halve canvas echter nog steeds overtreffen in natuurlijke souplesse, draagcomfort en luchtdoorstroming

  1. Ervaring van de verkoper

De maten opnemen van een kostuum is geen complex kernexperiment. Toch is de nodige dosis ervaring, opleiding en inzicht in patronen onmisbaar. De kwaliteit en manier van fabricage speelt immers geen rol als de maten niet correct zijn. Zorg er daarom voor dat je steeds beroep doet op iemand die voldoende ervaring en opleidingen heeft en weet wat hij of zij doet.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek mag u mij altijd contacten!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like