Geen categorie

Mannenzaken in het AD

Mannenzaken in het AD
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Van het weekend stond er een mooi stuk over mannenzaken, voornamelijk Schorem in het AD. Ze stonden stil bij vaderdag maar waar wij vooral vrolijk van werden is dat onze andere site, barbershops.nl werd genoemd. Lees het gehele artikel.

Barbier Nelis heeft er zin in. Was hij een voetballer, dan zou zijn coach tevreden vaststellen dat Nelis ‘altijd in beweging’ is. En met zijn toewijding zit het ook wel snor. Dat moet ook wel, want oprichters Leen en Bertus van Schorem Haarsnijder en Barbier beloven iedere klant evenveel aandacht én ‘een grafhard kapsel’. Dat geldt dus voor de accountant in opleiding die hier vaste klant is, maar ook voor illustrator Tom uit Amersfoort die een dagje Schorem heeft gekregen als verjaardagscadeau. En dus ook voor de journalist die na zo’n drie uur wachten op de banken best klaar is voor een knip- en scheerbeurt. ,,De full monty dus,” concludeert Nelis.

Schorem is hot en dat zullen we weten. In de ‘enige vrouwvrije zone van Rotterdam’ hebben eerder vanochtend alleen de geluks-vogels – variërend van student, klassiek-mooie kerel tot morsige zestiger – een plaatsje op de banken kunnen bemachtigen. Binnen is het een beetje krap, maar beslist niet ongezellig, zeker als klokslag 11.30 uur de eerste Hertog Jan-kurken ploppen. Degenen die hun Schorem-doop beleven, hebben alle tijd om te bekijken wat de vijf barbiers, gekleed als artiest en ieder hoofd beschouwend als kunstwerk, ongeveer in petto hebben. Dat aanbod is overzichtelijk: op twee posters aan de muur hangen 24 modellen met rete-strakke kapsels. Daar moet je het mee doen. Nelis: ,,Als je iets anders wilt, ben je aan het verkeerde adres.” Welkom in Rottterdam.

Barbier mag dan een nagenoeg vergeten beroep zijn, bij Schorem is het ambacht in no-time nieuw leven ingeblazen. ,,Ze zijn bijna een uur met je bezig, maar dan zit er ook geen haartje meer fout,” zeggen vaste klanten. Op de banken gaat het over DWDD, over leuke Rotterdammerts, er wordt – echt waar! – gesproken over mannenhaar, er worden visitekaartjes uitgewisseld en er wordt gelachen om de man met een onwaarschijnlijk woeste baard die glashard beweert dat hij alleen maar 3 uur zit te wachten om ‘de dooie puntjes weg te laten halen’. Kortom, ouwe jongens krentenbrood, of zoals Schorem zich profileert: ‘de enige plek waar mannen nog man kunnen zijn’. Dat lijkt misschien wat overdreven, of ze moeten doelen op het toilet – bereikbaar via Hertog Jan-kratjes – dat is behangen met posters waarvan de gemiddelde garagehouder zou zeggen: ‘het kan ook best iets minder, jongens.’

Maar goed, de full monty dus á 55 euro. Nadat Nelis met akelige precisie heeft geprobeerd van het pluizige bosje op de schedel nog iets te maken, volgt de climax: een ouderwetsche scheerbeurt, waarbij de oude kappersstoel plat gaat en de baard eerst zorgvuldig met de baard eerst zorgvuldig met gemaakt. Met het mes op de keel worden de gesprekken wat minder. Gelukkig heeft Nelis een vaste hand.

,,Doe je wel een beetje voorzichtig met m’n onderkin, Nelis?”

,,Ik heb goed nieuws voor je: ik heb er zojuist twee weggesneden.”

Na dik een uur is de verjongingskuur volbracht. Vooral de scheerbeurt was heerlijk, de gloeiende wangetjes zijn babyzachter dan ooit en eerlijk is eerlijk: er zit geen haartje meer fout. Ook illustrator Tom is tevreden met zijn cadeau én de ervaring: ,,Eigenlijk is dit een beauty-salon voor mannen, maar toch: het klopt aan alle kanten.”

Mannen en honden zijn welkom. Vrouwen niet. Dat lijkt niet direct een aanbeveling voor het ultieme vaderdagcadeau volgende week, maar bij Schorem is alles anders. Laat papa verwennen in jarentwintigsfeer.

Mannenzaken in het AD

Barbershops

Schorem aan de Nieuwe Binnenweg is niet de enige plek waar met het ambachtelijke barbiersmes wordt gezwaaid. In Nijmegen is onlangs aan het Stationsplein The Barberstation geopend, en Amsterdam heeft met SYU (Strong Young Urban)Barber, Van de Hare en Haarbarbaar meerdere adressen. Ook in onder meer Groningen (de Barbershop en Moustache), Utrecht (Pappas) en Haarlem (Barbershop 1930 en Barbershop By Pierot) is de barbier terug in het straatbeeld. In Rotterdam zit behalve Schorem de New York Barbershop, gevestigd in Hotel New York. Kijk voor een uitvoeriger overzicht op barbershops.nl

Mannenzaken in het AD

TEKST: LEO VAN MARREWIJK FOTO’S: JAN DE GROEN

BRON AD

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like