Lifestyle

Niet lekker in je vel? 5 mogelijke oorzaken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Best veel mannen weten wat het is om niet lekker in je vel te zitten, al willen ze het misschien niet allemaal toegeven. Het kan tijdelijk van aard zijn, maar als je langere tijd niet lekker in je vel zit, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. We bespreken vijf mogelijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet lekker in je vel zit.

Testosterontekort

Er wordt wel eens gezegd dat je als man te veel testosteron kunt hebben, vandaar ook de term ‘testosteronbom’. Maar je kunt er ook te weinig van hebben. Aangezien dit het mannelijk geslachtshormoon is, heb je het wel degelijk nodig. Een tekort aan testosteron kan verschillende gevolgen hebben, waaronder depressiviteit en constante vermoeidheid. Daarnaast gaat het ook ten koste van je libido en zelfs van je botdichtheid. Alle reden dus om zo’n testosterontekort te signaleren. Dit kan op verzoek met een bloedtest die enkele malen verspreid over een wat langere periode in de ochtend uitgevoerd moet worden. Een testosterontekort kan opgelost worden door het toedienen van aanvullend testosteron. Het is geen veelvoorkomend probleem, waardoor veel huisartsen niet snel overtuigd zijn van de mogelijkheid dat je met zo’n tekort te maken hebt. Wees daarom stellig als je op een testosterontekort getest wilt worden.

Serotoninetekort

Merk je dat last hebt van een negatieve stemming, maar ervaar je daarnaast ook angstigheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid? Krijg je ook maar moeilijk een hap door de keel? Dan heb je mogelijk te maken met een tekort aan serotonine. Dat is een neurotransmitter die van invloed is op je stemming, net als dopamine en endorfine. Net als die stoffen, wordt serotonine wel eens een ‘gelukshormoon’ bedoeld. Het is daarom dan ook niet meer dan logisch dat een tekort aan serotonine het tegenovergestelde effect heeft. Je kunt je serotonineaanmaak boosten met een voedingssupplement, maar ook het (meer) eten van bepaalde voeding kan helpen. Dat geldt vooral voor voeding met complexe koolhydraten, zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, appels, bosbessen en wortels.

Burn-out

Voel je je vooral niet lekker in je vel omdat je het gevoel hebt dat je constant gespannen bent? Schiet stressniveau bij het minste of geringste omhoog? En wil je eigenlijk alleen nog maar in bed liggen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een burn-out, wat we wellicht het best kunnen beschrijven als ‘overspannenheid-plus’. Een burn-out is iets om zeer serieus te nemen. Het gaat niet zomaar over. Sterker nog, het kan wel twee jaar duren voordat je er helemaal vanaf bent. Daarom kun je beter zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts als je de hiervoor beschreven symptomen herkent. Houd er rekening mee dat je rust moet gaan nemen, anders kom je er niet vanaf. Dat is natuurlijk wel ingewikkeld als je zzp’er bent. Lees je dit als zzp’er terwijl je (nog) klachtenvrij bent: overweeg toch die arbeidsongeschiktheidsverzekering of dat Broodfonds.

Bore-out

Bore-out is een nieuwe term voor een fenomeen dat wel degelijk van invloed kan zijn op je stemming: verveling en gebrek aan uitdaging. Dit gaat doorgaans samen met het werk dat je doet. Als je je daar verveelt en niet uitgedaagd voelt, betekent dit dat je een groot deel van je tijd besteedt aan iets waar je geen energie of voldoening uithaalt. Houd je dit langere tijd vol, dan kan het leiden tot een zogenaamde ‘bore-out’, waarbij je vermoeidheid opbouwt door negatieve gevoelens bij je werk. Het beste recept tegen een bore-out is een carrièreswitch.

Depressie

Hoewel de termen burn-out en depressie nogal eens door elkaar gebruikt worden, zit er wel degelijk een verschil tussen. Bij een burn-out gaat het vooral om stress en gespannenheid. Bij een depressie gaat het om een lange periode van neerslachtigheid. Dit kan dus verband houden met de hierboven beschreven tekorten aan bepaalde hormonen, maar de oplossing kan ook minder eenvoudig zijn dan het simpelweg boosten van bepaalde stoffen. Antidepressiva kunnen helpen om je weer op enig niveau te laten functioneren, maar dat is wel symptoombestrijding. Een depressie verdwijnt alleen als je het probleem bij de wortel aanpakt. Daarom is het wijs om psychische hulp te zoeken wanneer je te maken hebt met een depressie die niet door een van de hierboven beschreven tekorten veroorzaakt wordt.

Het belangrijkste is om actie te ondernemen, zeker als het negatieve gevoel lang aanhoudt. Dat is een indicatie dat het niet vanzelf overgaat. Het is in je eigen belang om hulp te vragen om ervoor te zorgen dat je weer bovenop komt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like