Tech

Opslagruimte vol? Handige tips om te voorkomen dat je opslagruimte altijd vol is!

Opslagruimte vol
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ken je dat, dat je een video wilt maken of apps wil updaten en dat je dan een melding krijgt dat er te weinig opslagruimte over is op je smartphone? Het is erg vervelend als je dan telkens weer moet gaan zoeken naar wat je nog kunt verwijderen om maar wat ruimte vrij te maken. Zeker als je op vakantie bent wil je niet dat je beperkt wordt in het maken van foto’s en video’s en wil je niet het entertainment dat je op je telefoon had gezet voor onderweg hoeven verwijderen. Daarom een aantal tips om te voorkomen dat de opslagruimte op je smartphone altijd vol is.

MicroSD-kaart of telefoon met veel interne opslagcapaciteit

De makkelijkste oplossing voor het probleem van te weinig opslagruimte op de telefoon zelf, is het bijplaatsen van een microSD-kaart voor extra opslagcapaciteit. Deze kun je krijgen in bijvoorbeeld 32, 64 en 128 GB. Daarboven kan het zijn dat je telefoon het niet aankan. Dat is iets wat je zelf even op moet zoeken over je smartphone: de maximale uitbreidbare capaciteit. Heb je een iPhone, dan kun je geen microSD-kaart in je toestel plaatsen. Dat is vervelend, maar de oplossing die Apple daarvoor heeft, is het aanbieden van toestellen met verschillende interne opslagcapaciteit. Met de nieuwe iPhone XS en XS Max heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid het toestel te kopen met een capaciteit tot wel 512 GB. Dat zou toch wel voldoende moeten zijn als je iemand bent die het liefste al zijn foto’s en video’s op z’n telefoon laat staan.

Opruimen en verplaatsen naar een computer

Je hoeft natuurlijk niet je foto’s en video’s op het apparaat te laten staan. Eens in de zoveel tijd is het ook wel fijn om eens wat op te ruimen. Je kunt oude foto’s die je niet per se meer op je toestel nodig hebt opslaan op je computer door deze te verbinden met je smartphone en dataoverdracht te doen. En natuurlijk zijn niet alle beelden het bewaren waard, dus een rondje verwijderen van minder geslaagde plaatjes kan ook al heel wat ruimte schelen.

Gebruik een clouddienst

Opslagruimte telefoon

Wellicht de handigste tussenoptie tussen bestanden op je smartphone laten staan en ze te verplaatsen naar een ander apparaat, is het gebruik maken van een Clouddienst. Apple heeft natuurlijk zijn eigen iCloud, die bijzonder praktisch is als je bijvoorbeeld ook een MacBook of een iMac hebt. Zo kun je vanaf meerdere plekken bij je bestanden, zonder dat ze op één van je apparaten ruimte in te nemen. Een andere Clouddienst is Dropbox, maar je hebt natuurlijk ook Google Drive, die in het bijzonder handig is voor Android-gebruikers en anderen met een Google-account.

Verwijder apps die je niet gebruikt

Onderschat de ruimte die apps en al hun updates in beslag kunnen nemen niet. Het verwijderen van apps kan daarom al snel een paar honderd MB’s aan opslagruimte opleveren. Het is heel goed mogelijk dat jij apps op je telefoon hebt staan die je ooit een keer gedownload hebt om uit te proberen, maar eigenlijk nauwelijks meer gebruikt. Dit is zonde van de ruimte. Als je de app onverhoopt in de toekomst weer nodig hebt, kun je hem immers gewoon weer opnieuw downloaden. Jammer is wel dat verschillende producenten van smartphones zelf apps toevoegen die vaak moeilijk of niet te verwijderen zijn, ondanks het feit dat je ze helemaal niet gebruikt.

Leeg je downloads-map

Ik download helemaal niet zoveel op mijn telefoon, zal je denken. Maar om maar een voorbeeld te noemen: veel menukaarten van restaurants waarvan je op je smartphone de websites bezoekt om te kijken of het wat is, zijn PDF-bestanden die je downloadt om ze te kunnen bekijken. Ook bijlagen bij e-mails die je opent komen doorgaans in map ‘downloads’ terecht. Weinigen staan er bij stil dat deze map best eens in de zoveel tijd een keer geleegd kan worden, omdat deze bestanden die je vaak maar één keer bekijkt wel gewoon op je telefoon blijven staan. Hiermee kun je vaak nog enkele tientallen MB’s aan opslagruimte winnen.

Instellingen van de camera

Kijk ook eens naar de instellingen van je camera. Op welke resolutie worden beelden gemaakt en opgeslagen? Misschien is dat wel een hogere kwaliteit dan eigen noodzakelijk is. Het verschil tussen een hoge en een wat lagere resolutie is misschien in bestandsgrootte niet zo enorm veel als je het over één bestand hebt, maar als je veel foto’s en video’s maakt tikt het behoorlijk aan.

Dit is een samenwerking.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like