Lifestyle

Overmatig zweten: wat kun je ertegen doen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Aan zweten is niets ongezonds. Iedereen zweet. Maar er is een verschil tussen een beetje zweten en jezelf helemaal nat zweten. Dat is erg oncomfortabel en vooral ook erg ongemakkelijk in sociale situaties. Niet alleen omdat het zweet je op het voorhoofd staat, maar ook omdat zweet al snel begint te stinken. Het is moeilijk om een natuurlijke reactie van je lichaam te stoppen, maar dat wil niet zeggen dat je er geen dingen zijn die je kunt doen of juist laten om overmatig zweten te verminderen. We geven een aantal tips voor wat je kunt doen tegen overmatig zweten, ofwel hyperhidrose.

Minder of geen cafeïne binnenkrijgen

Cafeïne speelt een rol bij overmatig zweten. Het heeft namelijk een stimulerend effect op je zenuwstelstel. Het zenuwstelsel zet vervolgens je zweetklieren aan het werk. Het vermijden van zaken waar cafeïne in zit is dus aan te raden als je het overmatig zweten wilt verminderen. Daarnaast is het zo dat het drinken van warme drinken je lichaam opwarmt. Die warmte probeert het lichaam weer kwijt te raken door het uit te zweten. Koffie en thee zijn daarom op beide manieren ongunstig voor het zweten. En dat is vervelend, want velen van ons gebruiken koffie of thee om de werkdag door te komen. Toch maar water drinken dus, dat is ook nog eens gezonder.

Minder pittig eten

Houd jij ook zo van pittig eten? Dat geeft een kick aan je eten die het extra lekker maakt en die van het eten ook een beetje een uitdaging maakt. Maar je hebt wellicht ook al eens ervaren dat je gaat zweten als je eten erg pittig is. In pepers zit het stofje capsaïcine dat het lichaam het idee geeft dat het oververhit raakt. Het werkt als een neurotransmitter die de hersens het signaal geven om de zweetklieren te activeren. Zo werk je het overmatig zweten dus eigenlijk willens en wetens in de hand. Door deze trigger te vermijden, vermijd je ook dat je tijdens en na een maaltijd gaat zweten.

Niet te warm douchen

Een warme douche is heerlijk. Maar het zorgt er ook voor dat je poriën open gaan staan, waardoor je gaat zweten. Douche je koud, dan gaan je poriën juist dicht. Ook zorgt koud douchen ervoor dat je lichaam afkoelt. Ook dat zorgt ervoor dat je niet gaat zweten. Een bijkomend voordeel van koud douchen, is dat het scheelt in de kosten. Dat houd je namelijk niet erg lang vol, waardoor je bespaart op water én natuurlijk het verwarmen daarvan.

Minder stress, meer ontspannen

In de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, is het ook aan te raden om stress zoveel mogelijk te voorkomen om overmatig zweten tegen te gaan. Stress zorgt er ook weer voor dat het lichaam oververhit raakt en je meer gaat zweten. Nu is het zo dat stress in het algemeen niet goed is voor zowel lichaam als geest. Het is belangrijk om op dit gebied goed voor jezelf te zorgen. Probeer voldoende ontspanning in te bouwen en minder gejaagd en gehaast te zijn. Dan zul je ook minder zweten.

Overgewicht voorkomen

Overgewicht kan een factor zijn in overmatig zweten. Je lichaam moet dan harder werken bij het bewegen en mogelijk word je er ook door beperkt in het ademhalen. Beide zaken roepen het transpireren op. Daarnaast is overgewicht in het algemeen ongezond en kan het leiden tot diabetes, wat op z’n beurt weer een factor kan zijn overmatig zweten. Leef gezond en probeer ervoor te zorgen dat je een gezond BMI hebt en houdt.

Blijf je ondanks alles toch last houden van overmatig zweten? Dat is vervelend en is zeker een reden om een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan bijvoorbeeld een lotion of crème met aluminiumzouten voorschrijven. De aluminiumzouten werken op de zweetkliertjes, waardoor het zweten verminderd wordt op de plek waar je smeert. Let wel op dat je je niet scheert in de 24 uur voordat je de lotion of crème op je huid doet, omdat het middel dan in het bijzonder de huid kan irriteren. Slik je medicijnen die het transpireren opwekken? Bespreek dan met je huisarts of er een alternatief medicijn is dat je zou kunnen gebruiken om hyperhidrose te voorkomen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like