Lifestyle

Redenen om tóch op vakantie naar Lesbos te gaan

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

We kennen Lesbos in Griekenland als een plek waar vakantie gevierd kan worden, maar sinds de vluchtelingencrisis brengen steeds minder mensen hun vakantie door op Lesbos. De berichten doen geloven dat het eiland, dat in 2017 ook nog eens getroffen werd door een flinke aardbeving, uitpuilt van de vluchtelingen. Je treft echter in Lesbos bepaald geen eiland in puin aan, en als toerist heb je helemaal niets te schaften met vluchtelingen. Alle reden dus om tóch op vakantie te gaan naar het fijne Griekse eiland Lesbos. Maar voor het geval dat je nog wat extra overreding kan gebruiken, geven we je hier nog een aantal andere goede reden om het vliegtuig naar Mtilini, de hoofdstad van en eigenlijk officiële naam van Lesbos, te pakken.

Goedkoop lekker eten

Als voor jou lekker eten bij een vakantie hoort, ben je op Lesbos op de juiste plek. Je geniet er van alle Griekse specialiteiten op authentieke wijze bereid. Houd je van vis, dan zit je op Lesbos ook goed. Het mooiste van allemaal is dat je jezelf uitgebreid kunt verwennen, want de prijzen liggen aanmerkelijk lager dan in Nederland, zeker als je als iets verder kijkt dan de toeristische hotspots.

Groot genoeg

Lesbos is één van de grootste eilanden van Griekenland. Je hoeft je er daarom niet na een paar dagen al te vervelen omdat je het wel gezien hebt. De wegen zijn er over het algemeen prima, maar door de bergen en het ontbreken van snelwegen kost het verplaatsen naar andere delen van het eiland redelijk wat tijd. Je hebt dus niet in twee dagen het hele eiland gezien.

Verschillende landschappen

Lesbos kenmerkt zich door verschillende landschappen te combineren op één eiland. In het westen vind je ruige, droge landschappen, terwijl je in het oosten juist heel veel groen ziet. Het eiland is bergachtig, maar heeft ook plateaus. Saai wordt het dus niet.

Dicht bij Turkije

Wil je graag wat verder kijken dan alleen Griekenland, dan heb je vanuit Lesbos de mogelijkheid om Turkije te bezoeken. Vanuit het oosten van het eiland kun je de Turkse kust makkelijk zien liggen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf Lesbos een dagtrip naar de beroemde archeologische bezienswaardigheid Troje te doen.

Niet overlopen

Wil je wel genieten van de Griekse zon en het Griekse eten maar geen last hebben van hordes toeristen, dan is Lesbos tegenwoordig the place to be. Voorheen was het eiland een voorname toeristenbestemming, maar door de vluchtelingencrisis blijven veel toeristen weg. Dat is volkomen onnodig, omdat je op de meeste plekken op het eiland nog niet één vluchteling tegenkomt.

Vriendelijke mensen

Het is een cliché om van een land te zeggen dat de mensen vriendelijk zijn, want ieder land kent vriendelijke mensen. De situatie is daar vaak bepalend in. De bewoners van het eiland zijn ingetogen, maar vriendelijk en beleefd. Juist vanwege de vluchtelingencrisis stellen ze de komst van jou als toerist extra op prijs. Waar je elders voor lief zou worden genomen en afgezet worden, willen ze op Lesbos het liefst dat je volgend jaar weer terugkomt en dat is te merken in het gedrag.

Mooi plaat(s)jes

Lesbos is een fotogeniek eiland maar haar ruige bergen, groene natuur en mooie baaien. Maar zeker ook de plaatsjes zijn erg fotogeniek. Molyvos en Anaxos zijn met reden hotspots voor vakanties, maar ook plaatsen als Petra, Sigri en vooral het bijzonder bergdorp Agiasos zijn heerlijk idyllisch en gezellig.

De beste ouzo

Wist je dat de beste ouzo van Lesbos komt? Hier schijnt het uitgevonden te zijn en het wereldberoemde merk Plomari wordt dan ook geproduceerd in het gelijknamige stadje in het zuiden van Lesbos.

Het versteende woud

Het Versteende Woud van Lesbos is het grootste van de twee belangrijkste versteende wouden in de wereld (de andere ligt in Arizona). Het wordt gevormd uit de fossiele resten van planten en bomen en is terug te vinden op het westelijke deel van Lesbos. Het gebied tussen de plaatsen Eressos, Antissa en Sigri is bezaaid met fossiele boomstronken. De belangrijkste toegangsplek is Sigri, waar ook een museum over het woud gevestigd is. Bonus: als je voldoende mensen bij elkaar kunt krijgen, kun je in dit museum meedoen aan het nabootsen van een aardbeving.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like