Lifestyle

Remedies tegen kaalheid?

Kaal worden
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wie het internet afstruint, kan de meest bijzondere remedies tegen kaalheid tegenkomen. Pillen, drankjes en bijzondere medische ingrepen vechten om de hoogste waarheid. De laatste jaren is er flink onderzoek gedaan naar het effect van finasteride. Deze stof is onder andere werkzaam tegen prostaatvergroting, maar blijkt ook één van de oorzaken van kaalheid, alopecia androgenetica, aan te pakken.

Bij deze haaraandoening worden de haarzakjes gevoelig voor een bijproduct van het mannenhormoon testosteron, het DHT (dihydrotestosteron). Daardoor wordt de groeifase van een haar teruggebracht van gemiddeld 5 jaar naar 5 maanden. Met een gezond haarzakje doe je dus zo’n 100 jaar. Finasteride blokkeert de omzetting van het inactieve hormoon naar het actieve mannelijke hormoon en beschermt de haarzakjes dus tegen afsterven. Hierbij treden natuurlijk ook andere effecten op in het lichaam.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van finasteride alleen goed bij mannen werkt. Vrouwen moeten het vooralsnog met een experimenteel onderzoek doen, waarbij ook de Nederlandse arts Ids Boersma betrokken is. De resultaten zijn zeker niet slecht, maar bieden voorlopig nog geen garantie. De internationale richtlijn adviseert het middel alleen voor vrouwen in de menopauze.

Regeneratie

Een andere remedie is gesignaleerd in de behandeling met quorum sensing. Het is voorlopig een aanname, dat immuunsignalen regeneratie in gang kunnen zetten, aldus de New Scientist van april 2015. Onderzoek met muizen wijst uit, dat als je een bepaalde hoeveelheid haren uittrekt, dit leidt tot een reactie waarbij op grotere gebieden haar weer in de groeifase terechtkomt. De huid regenereert één follikel als je één haar uittrekt. Trek je er meer uit, dan regenereert de huid een heel gebied. Onderzoeksleider Chuong stelt dat ‘de haarfollikels gezamenlijk bepalen of die drempel bereikt is door middel van quorum sensing, een manier van communiceren die ook door sommige insecten en bacteriën gebruikt wordt.’ Het artikel zegt verder:

‘De onderzoekers ontdekten dat de optimale respons – waar de meeste haren geregenereerd werden door er zo weinig mogelijk te plukken – optrad als ze tweehonderd haren plukten in een cirkel van 5 millimeter doorsnee . Zo werden 1300 nabijgelegen haren in de groeifase geregenereerd.’

Het lijkt een prachtige uitkomst, maar het onderzoek staat nog behoorlijk in de kinderschoenen. Zo groeien haren bij muizen in golven. Dat kan een sterkere coördinatie van follikels betekenen dan bij mensen. Daarnaast lijkt het alleen te werken bij jonge muizen.
Maar toch, er wordt met belangstelling uitgekeken naar de resultaten van dit onderzoek bij mensen. Het zou zomaar kunnen dat immuunsignalen regeneratie in gang zetten.

Voor de mensen die nu kaal of dunbehaard zijn, is dat allemaal toekomstmuziek. Wellicht dat de generatie na hen er iets aan zal hebben, maar vooralsnog is haartransplantatie de enige methode om kaalheid tegen te gaan. Geen actie van binnenuit weliswaar, maar degelijke heelkunde van buitenaf. Met een direct zichtbaar resultaat, dat dan weer wel.

Door: Dr. Olga van Putten-Rademaker MSc

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like