Geen categorie

Rick Rubin

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Dat je met een baard ook topfuncties kan bekleden bewijst Rick Rubin wel. Hij is vooral bekend van zijn productie van het nummer Walk This Way (een samenwerking tussen Run-D.M.C. en Aerosmith). Hij is een bekende producer van zowel hiphop als rockmuziek.

Frederick Jay (Rick) Rubin (Long Island, 10 maart 1963) is een Joodse-Amerikaanse producer van hiphop en rockmuziek.

Hij is deels verantwoordelijk voor de versmelting van beide genres, onder meer met zijn productie van het nummer Walk This Way (een samenwerking tussen Run-D.M.C. en Aerosmith), en zijn werk op het gebied van onder meer de nu-metal.

rickrubinrusselsimmonsrundmc

Rubin kwam in het New York van eind jaren zeventig in aanraking met zowel de opkomende rap, alswel de punkbeweging. Samen met Zulu Nation-dj Jazzy Jay produceerde hij in 1983 zijn eerste plaat: It’s yours van rapper T La Rock. Het plaatje brachten ze uit op hun eigen label Def Jam Recordings. Arthur Baker en zijn label hielpen de wereldwijde release in 1984.

Met hulp van Russell Simmons besloot Rubin in 1984, toen hij nog op de universiteit zat, om het label echt van de grond te krijgen. Ze brachten onder meer LL Cool J’s I need a beat uit. Later ging hij ook werk van Public Enemy, Beastie Boys en Run-D.M.C. uitbrengen. De laatste twee bands hadden al wat rock-invloeden, maar met zijn werk voor Slayers Reign in Blood maakte Rubin ook naam in demetalwereld.

In 1988 ging Rubin naar Los Angeles om Def American Records op te richten. Simmons bleef in New York met Def Jam. Rubin ging meer rockartiesten produceren, zoals Danzig, Masters Of Reality, The Jesus & Mary Chain en de Red Hot Chili Peppers.

In 1993 werd Def American hernoemd naar American Recordings, omdat Rubin het niet ‘cool’ vond dat het slang-woord Def inmiddels in de Engelse woordenboeken stond. Op het nieuwe label werkte Rubin onder meer met Johnny Cash, Mick Jagger en Tom Petty.

Jay-Z & Rick Rubin

Later produceerde hij ook voor onder meer Audioslave, Rage Against the Machine, System of a Down, Slipknot, AC/DC, Shakira, Jay-Z en Linkin Park.

In 2005 nam hij het album 12 Songs op met zanger Neil Diamond. Tevens heeft Rubin het negende studioalbum van Metallica geproduceerd, genaamd Death Magnetic. In mei 2008 kwam het nieuwe album “Home before dark” uit van Neil Diamond, eveneens geproduceerd door Rubin. In 2010 produceerde hij het vierde studioalbum van Linkin Park.

In 2010 verscheen ook nog deel 6 uit de Johnny Cash serie: Ain’t no grave, met naar aller waarschijnlijkheid de laatste songs van Cash. Op 11 november 2011 heeft Black Sabbath ook aangekondigd een reünie te doen met de originele bandleden. Hierbij kondigden ze eveneens aan een nieuw album uit te brengen dat dan geproduceerd zal worden door Rick Rubin.

def-jam-private-dinner-02

BRON wikipedia

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like