Tech

Slechte internetverbinding thuis: waar kan het aan liggen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Is het WC-papier op? Dan gebruiken we wel zakdoekjes of keukenpapier. Krijgen we het niet warm gestookt? Dan trekken we wel een warme trui aan. Maar als je anno 2022 een internetverbinding hebt die niet meewerkt is de wereld te klein. Pas dan komen we erachter hoeveel we er eigenlijk gebruik van maken. Waar kan het aan liggen als je internetverbinding thuis slecht is? We bespreken een aantal mogelijkheden die tot de oplossing kunnen leiden.

Te beperkt abonnement

Het kan zijn dat je zelf de schuld bent aan je langzame internetverbinding. Namelijk wanneer je voor een goedkoop abonnement met een lage downloadsnelheid gekozen hebt. Dat betreft doorgaans DSL-internet, en daar zit een addertje bij onder het gras: de maximaal haalbare snelheid op jouw adres kan bijzonder laag zijn. Dat ligt aan de afstand tussen je woning en de wijkcentrale. Hoe groter deze afstand is, des te meer snelheid er onderweg verloren gaat. Ook als je dan een abonnement voor DSL-internet met een hogere downloadsnelheid hebt afgesloten, blijf je tegen die maximale snelheid aan hikken. Controleer dus als eerste of het probleem niet in je gekozen internetabonnement zit.

Storing bij de provider

Ligt het niet aan je internetabonnement? Dan is het volgende wat je moet checken of het aan je provider ligt. Het is mogelijk dat die te maken heeft met een storing. Dit kun je opzoeken op de website van de provider. Staat jouw gebied niet bij de actuele storingen? Dan is de kans klein dat je met een internetstoring te maken hebt aan de kant van de provider. Mogelijk kun je informeren bij buurtgenoten met dezelfde provider of zij ook problemen ervaren.

Liever kabel dan wifi

Je kunt op twee manieren gebruikmaken van je internetverbinding: met een bekabelde verbinding tussen het apparaat waarop je de internetverbinding gebruikt en de router waarop het internetsignaal binnenkomt, of door een draadloos internetsignaal te gebruiken. In dat laatste geval krijg je altijd te maken met kwaliteitsverlies van de verbinding naar mate je verder van de router komt en er meer objecten in de weg staan. Maak waar je kan dus liever gebruik van een bekabelde verbinding om optimaal van je ingekochte internetsnelheid te profiteren.

Positie van de router

Aansluitend op het vorige is het van belang om je router op een zo strategisch mogelijke plek te plaatsen in je woning. Dat wil zeggen dat je voor een centrale plek gaat, je router niet te laag staat en er zo min mogelijk obstakels in de buurt zijn die het draadloze internetsignaal kunnen beperken. Lukt dit niet? Dan kun je overwegen om access points aan te leggen. Dat zijn apparaten die je met een kabel aan je router verbindt en die vanaf een ander punt op volledige sterkte een draadloos internetsignaal uitzenden. Een draadloos alternatief is een mesh wifi systeem, kleine apparaatjes die je links en rechts ophangt en die samenwerken om voor een betere dekking van je wifi te zorgen.

Kanaal van de wifi

Iets anders wat zeker het controleren waard is, is op welk kanaal je router het draadloze internetsignaal uitzend en in hoeverre hij daarin concurrentie heeft van andere routers in de buurt. Routers kiezen vaan standaard voor kanaal 1, 6 of 11. Vooral in flatgebouwen kan dit ervoor zorgen dat routers die relatief dicht bij elkaar staan op hetzelfde kanaal actief zijn en elkaar in de weg zetten. Download de app Wifi Analyzer op je smartphone om dit te controleren. Wil je dat je router op een ander kanaal uitzendt? De instructies hiervoor vind je op de website van je internetprovider.

Verouderde router

Blijf je ondanks alles toch slecht internet houden terwijl je internetabonnement betere snelheden belooft? Dan kan het zijn dat je router verouderd is. Dit is vaak het geval wanneer mensen al jarenlang dezelfde router in huis hebben. In dat geval kun je bij je provider vragen of de router vervangen kan worden. Mogelijk zorgt dit voor een flinke verbetering van je internetverbinding.

Merk je dat je internetverbinding vooral traag is op een pc die je nota bene met een kabel op je router aangesloten hebt? Check dan eerst of de kabel in orde is, bijvoorbeeld door hem in te pluggen op een laptop om te kijken of het daarop even langzaam werkt. Zo ja, dan moet je waarschijnlijk de kabel vervangen. Zo niet, dan ligt het hoogst waarschijnlijk aan je pc.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like