Lifestyle

Symptomen die kunnen betekenen dat je een SOA hebt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een SOA, niemand zit er op te wachten, maar zolang we seks hebben lopen we het risico om er een op te lopen. Heb jij klachten die niet vanzelf over lijken te gaan, dan kan het zijn dat je symptomen van een geslachtsziekte ervaart. We zetten een aantal indicatoren van geslachtsziekten op een rijtje.

Jeuk!

Heb jij last van jeuk rond je penis of balzak? Dat hebben we natuurlijk allemaal wel eens en kan ook gewoon onschuldig zijn, of een gevolg zijn van het ondergoed dat je draagt. Maar is het constant en aanhouden, dan kan er wel degelijk meer aan de hand zijn. Jeuk rond de penis of balzak kan wijzen op verschillende SOA’s, zoals schaamluis, herpes, schurft, candida en zelfs genitale wratten, hoewel deze natuurlijk zichtbaar zouden moet zijn. Alle reden dus om een bezoek aan de huisarts te brengen en even af te zien van seksueel contact.

Bultjes of zweren in de schaamstreek

Heb jij bultjes of zweren opgemerkt in jouw schaamstreek? Dan is dat eigenlijk wel een duidelijke indicator dat er iets mis. Het kan gaan om herpes, syfilis of genitale wratten, maar het zijn ook symptomen die passen bij HIV. Ga dus zeker bij de dokter langs wanneer je zweren of bultjes hebt aangetroffen en zie even af van seks.

Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

Sommige symptomen van SOA’s veroorzaken niet zo veel hinder dat je je erdoor meteen naar de huisarts spoedt. Pijn of een branderig gevoel bij het plassen is echter zeer oncomfortabel, zeker met de wetenschap dat je meerdere malen per dag naar de WC moet om af te wateren. Als dat proces angstaanjagend wordt vanwege pijn, is dat een aanzienlijk probleem. Pijn of een branderig gevoel bij het plassen is een symptoom dat past bij chlamydia, herpes, gonorroe en genitale wratten en is alle reden om bij de huisarts langs te gaan en even geen seks te hebben.

Afscheiding uit penis of anus

Pijn en jeuk zijn niet prettig en zweren en bultjes evenmin. Maar wanneer er afscheiding uit je penis of anus komt en dit aanhoudt, dan is dat tamelijk verontrustend. Het is een symptoom dat past bij trichomonas en herpes. Is de afscheiding geel-groen, dan kan dit duiden op gonorroe. Kijk het niet aan, want dat de afscheiding er is, is in de eerste plaats al een teken dat er iets mis is in je lichaam. Linea recta naar de huisarts dus en even geen seks.

Chlamydia

Chlamydia verdient wat extra aandacht, omdat het met stip de meest voorkomende geslachtsziekte in Nederland is. De kans dat dit de SOA is die je oploopt is het grootst. Een pijnlijk of branderig gevoel na het plassen is de belangrijke indicator hiervan. Heb je onbeschermde seks gehad in de periode voorafgaand aan deze klachten, dan is dat alle reden om je te laten testen.

Regelmatig testen

We gaan meestal pas naar de huisarts als we echt iets mankeren. Maar een geslachtsziekte hoeft niet per se altijd meteen merkbaar te zijn. Heb jij onbeschermde seks, dan is zeker niet verkeerd om je op z’n tijd eens te laten testen op SOA’s. Het feit dat jij geen klachten ervaart, wil namelijk niet zeggen dat je een ander niet kunt besmetten.

Incubatietijd en moment van testen

Pas wanneer de incubatietijd van de SOA is verstreken, kun je een betrouwbare test doen. Eerder bestaat er het risico dat de bacterie, virus of antistof nog niet wordt aangetroffen met als gevolg dat je vals-negatief test. De incubatietijd bij herpes is 4 dagen, bij schaamluis 2 tot 14 dagen, bij chlamydia en gonorroe 14 dagen, bij trichomonas 21 dagen, bij syfylis 10 tot 90 dagen, bij HIV 30 tot 90 dagen en bij Hepatitis B 90 dagen.

Waar op letten bij vrouwen

Je wilt een ander geen SOA cadeau doen, maar je wilt er zelf natuurlijk ook geen oplopen. Daarom is het verstandig om op een aantal indicatoren te letten bij je vrouwelijke sekspartner. Alarmbellen moeten afgaan wanneer zij last heeft van jeuk rond de vagina, bultjes of zweren in haar schaamstreek, pijn of een branderig gevoel bij het plassen of ongewone afscheiding uit de vagina. Het is geen makkelijk onderwerp om bespreekbaar te maken. Lukt dat niet en ga je tóch seks hebben, gebruik dan op z’n minst een condoom om de risico’s te verkleinen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like