Entrepreneurship Lifestyle

Thuiswerken: de valkuilen en hoe je ze vermijdt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Heb jij plannen om zzp’er vanuit huis te worden of je baas te vragen of je regelmatig mag gaan thuiswerken? Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar het is lastiger dan je wellicht denkt. Veel mensen die thuiswerken worstelen met time management en andere zaken, waardoor het een uitdaging op zich wordt. We bespreken de valkuilen van thuiswerken en geven tips voor hoe je ze vermijdt.

Valkuil: minder discipline

Als je op kantoor werkt, werk je in een omgeving die in het teken staat van werk. Je hebt collega’s en leidinggevenden die je scherp houden en je hebt duidelijke werktijden om je aan te houden. Thuis moet die discipline helemaal uit jezelf komen. Als je van jezelf niet zo gedisciplineerd bent, dan kan het thuiswerken op een klein fiasco uitlopen omdat je simpelweg niet de structuur en de motivatie hebt die nodig is om normale werkdagen aan te houden. Door dat gebrek aan discipline, lukt het dan ook al snel niet om je taken op tijd gedaan te krijgen.

Valkuil: veel afleiding

Heerlijk rustig thuiswerken zonder al die collega’s om je heen klinkt heel idyllisch en lijkt een ideale situatie om je te kunnen concentreren. De werkelijkheid is vaak anders, en niet per se alleen omdat er thuis eventueel mensen zijn die je kunnen afleiden. Er is thuis van alles dat je aandacht van het werk kan afleiden juist omdat het niet een echte werkomgeving is. En omdat er niemand is om ervoor te zorgen dat je aan het werk blijft, word je per saldo bij thuiswerken meer afgeleid dan op kantoor.

Valkuil: geen scheiding tussen werk en privé

Naast effect op je productiviteit, kan thuiswerken ook effect op je privéleven hebben. Als je woning ook een werkomgeving wordt, wordt het moeilijker om werk en privé te scheiden. Op een plek waar je tot rust zou moeten komen, kun je aan je werk herinnerd worden. Zo kun je het gevoel krijgen dat je de hele dag ‘aan’ staat en niet meer kunt ontspannen. Dit is een goede reden om nog eens twee keer na te denken over of je wel thuis moet willen werken.

Tip: normale uren werken

Wat je ten eerste moet doen om niet in de valkuil van de vrijblijvendheid van thuiswerken te vallen, is normale werkuren aanhouden. Niet uitslapen en te laat achter je computer gaan zitten zodat je langer door moet werken of te weinig gedaan krijgt, maar gewoon om 8.30 of 9.00 aan de slag gaan. Omdat je geen reistijd hebt, kun je zelfs overwegen om op de normale tijd op te staan en nog iets eerder te beginnen. Dan kun je ook wat eerder stoppen of jezelf net een wat langere pauze permitteren waarin je bijvoorbeeld buiten even de benen kunt strekken. Dat komt immers de concentratie na de pauze ten goede.

Tip: planning maken

Natuurlijk is het de bedoeling dat je thuis net zo veel gedaan krijgt als op kantoor. Het helpt om een planning voor jezelf te maken. Zet je taken op een rijtje en maak een inschatting van hoe lang je ervoor nodig hebt. Zet ze op volgorde van deadline en maakt er volgens een werkplanning van waarmee je werkdagen gevuld worden. Zo heb je een stok achter de deur om aan het werk te blijven, krijg je overzicht over je taken die je ook daadwerkelijk gedaan krijgt én kun je een indicatie geven van wanneer je iets af hebt. Ook dat verplicht dan om aan het werk te blijven en je planning te blijven volgen.

Tip: aparte kantoorruimte

De valkuil van het verdwijnen van de scheiding tussen werk en privé kan ten dele vermeden worden door een aparte ruimte in je woning in te richten als werkruimte. Hier kun je als je klaar bent de deur achter je dichttrekken en het werk tot de volgende dag (of na het weekend) laten. Zo hoef je tijdens je vrije tijd ook niet met werk geconfronteerd te worden. Zorg dat je werkruimte volledig aan werk gewijd is, des te minder is er om je af te leiden.

De een valt thuiswerken zwaarder dan de ander. Het kan ook zijn dat het je prima af gaat. In dat geval ben je gezegend met discipline en een sterk concentratievermogen. Geldt dat echter niet voor jou, dan kunnen bovenstaande tips wellicht van waarde zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like