Geen categorie

Tijd voor een historische baardenfoto

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Van sikje tot stoere baard: Het Utrechts Archief vond deze bijzondere baardenfoto uit 1951 in haar archief. Wie staan erop? En waarom was die baard zo bijzonder toen?

Die baardenfoto…

In de jaren ’50 waren baarden absoluut niet populair. De jongens op de foto zorgden vast voor veel hilariteit op straat. Don Schroder, barbier bij Local Heroes in Utrecht: ‘die baarden zijn ‘type professor’; niet echt stoer en zeker niet vergelijkbaar met de baarden van nu of die uit de jaren ‘60 en ‘70.’

Waarom dan toch die baarden?

In 1951 vierde de Universiteit Utrecht haar lustrum, samen met het Utrechtsch Studenten Corps. Deze jongens lieten hun baard staan. Ze moesten namelijk meelopen in de maskerade; een historisch openluchtspel met thema Dsjenghis Khan. Overigens groeiden de sikjes al snel uit tot heuse baarden, te zien in de tentoonstelling Utrecht in beeld van Het Utrechts Archief.

Sinds wanneer zijn baarden eigenlijk weer hip?

Baarden werden pas weer in de jaren ’60 cool; provo’s en hippies met lange haren en woeste baarden. Dit zette in de jaren 70 nog door, al weren de baarden, snorren en haardracht wel wat minder ruig. In het begin van de nieuwe baardhype (rond 2012) had je als man met baard nog wel eens de lachers op je hand.

En nu?

Don: ‘Nu zie je overal baarden. Ik heb zelfs een aantal politieagenten als klant die elke 3 weken hun fikse baard in topconditie komen shapen.’ Je hoort wel eens dat de baard al weer uit is. Don: ‘daar merk ik niets van! Nog steeds krijg ik “nieuwe” baarden in mijn barbierstoel. Die baard, die verdwijnt in de komende jaren niet.’ Gelukkig maar!

De foto hangt nu bij Het Utrechts Archief

Foto’s van F.F. van der Werf

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like