Lifestyle

Tips om je huis deze zomer én komende zomers koel te houden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Airco’s zijn gedrochten van apparaten, maar er zijn altijd momenten in het jaar dat je wenst dat je er thuis minimaal één had, zodat je tijdens de warme, plakkerige zomernachten fatsoenlijk kunt slapen zonder je bed uit te zweten. Maar we zijn niet allemaal gezegend met een airco en tijdens de zomer zijn ze natuurlijk op z’n duurst. Waarschijnlijk had je moeder of vader vroeger trucs om het huis zo koel mogelijk te houden, maar heb je die zelf ook opgepikt? We geven tips om je huis deze zomer koel te houden en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je komende zomers een koeler huis houdt.

Optimaal zonwering gebruiken

Dat een zonnescherm omlaag helpt om de zon buiten te houden, is logisch. Heb je er een, gebruik hem dan ook overdag. Ook rolluiken en gordijnen kunnen echter uitkomst bieden. Deze houden niet alleen licht buiten, maar kunnen ook warmte tegenhouden. Als je deze overdag gesloten houdt, in ieder geval aan de kant waar de zon op dat moment staat, dan scheelt dat flink. Natuurlijk is het niet zo gezellig dat het dan wat donkerder wordt in huis, maar dat is het wel waard om binnen niet weg te smelten, want als het zowel buiten als binnen warm, kun je nergens meer aan de warmte ontsnappen.

Ramen en deuren overdag dicht

Hoewel je vast ingepeperd is dat het openzetten van ramen en deuren voor frisse lucht en verkoeling zorgt, werkt dit juist averechts wanneer je het doet als het buiten warm is. Je maakt zo letterlijk de weg vrij voor warme lucht om je huis binnen te komen, en dat is nu juist wat je niet wilt. Vervelend is dat je toch een balans moet vinden tussen ventileren en het buitenhouden van de warmte. Zorg dat in ieder geval luchtroosters open staan, zodat er nog verse zuurstof naar binnen kan komen. Eventueel kun je ook nog kleine raampjes die niet vol in de zon staan open zetten.

’s Nachts ramen tegen elkaar open zetten

Als de avond zijn intrede heeft gedaan, koelt het doorgaans buiten af. Daar moet je zo goed mogelijk gebruik van maken om je huis te laten afkoelen. Zet zo veel mogelijk alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker kan doorwaaien. Dat betekent ook dat je zo veel mogelijk deuren open moet laten in huis. Zet er iets tegenaan zodat ze niet zomaar kunnen dichtklappen en er zo voor zorgen dat je rechtop in bed zit. Investeer wel als je ze nog niet hebt in horren voor je ramen, anders krijg je geheid last van muggen in de slaapkamer.

Goed isoleren

Op korte termijn gaat het waarschijnlijk niet lukken en de warmte is toch al in je huis getrokken, maar maak er een doel van om je woning voor de volgende zomer goed te laten isoleren. Dat wil zeggen dat je je spouwmuren moet laten isoleren, iets wat duurder klinkt dan het in feite is. Ook het dak, waar de zon natuurlijk vol op staat, moet goed geïsoleerd worden om zo veel mogelijk warmte buiten de deur te houden. De ramen vervangen voor isolatieglas levert ook een nuttige bijdrage. Regel je dit vóór de komende winter, dan profiteer je er dan ook van omdat je dan minder hoeft te stoken om je huis warm te houden. Een duurzame investering die zichzelf gaat terugbetalen dus.

Plat dak, groen dak

Heb je een plat dak? Dat heb je extra veel last van een hete zon op je dak. Als je daar wat aan wilt doen, kun je kiezen voor een sedumdak, oftwel: een groen dak. Er worden dan plantjes op je platte dak geplaatst die zorgen voor verkoeling in de zomer en die helpen met het afvoeren van water bij regenbuien. Overigens helpen planten tegen de gevel en bomen rond het huis ook koeler om je huis koeler te houden.

En ja, je kunt natuurlijk ook gewoon op tijd voor de volgende hittegolf een airco kopen. Wees je er echter wel bewust van dat airco’s veel stroom verbruiken en dus voor een hogere energierekening zorgen. Dit in schril contrast tot het beter isoleren van je woning.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like