Lifestyle

Tips voor de ‘barbecuekoning’ zonder relevante ervaring

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het barbecueseizoen is aangebroken en als vleesetende man voel je je dan al snel geroepen om het heft in handen te nemen wanneer er gebarbecued wordt. Mannen vinden zichzelf immers de barbecuekoning in huis en vrouwen vinden het allang prima als ze zelf een keer niet hoeven te koken. Maar dat stereotype verwachtingspatroon betekent niet automatisch dat barbecueën een aangeboren instinct is. Wat als je niet op je bek wilt gaan als ‘barbecuekoning’ maar eigenlijk niet weet hoe je überhaupt een barbecue moet aansteken? We geven tips voor de onervaren barbecuekoning-in-wording.

Veilig neerzetten

Voordat je überhaupt begint met het aansteken van de barbecue, is het van groot belang dat je de barbecue op een geschikte plek neerzet. Belangrijk is om hem op een stabiele en vlakke ondergrond te zetten om te voorkomen dat hij omvalt met alle gevolgen van dien. Zorg er daarnaast ook dat er voldoende ruimte rond en boven je barbecue overblijft. Op deze manier voorkom je dat je tuinplanten of overkapping schade oplopen door de hitte. Daarbij is het ook van belang om goed te checken hoe de wind staat, ook omdat het niet wenselijk is dat de wind precies van de barbecue naar de plek waar gegeten wordt waait.

Briketten en aanmaakblokjes

Een klassieke barbecue die niet enorm groot is werkt het beste op brikketten. Het fijnst zijn kokosbriketten, want die branden lang, geven weinig as en walmen nauwelijks. Om ze aan te steken kun je het beste werken met aanmaakblokjes. Let bij de aanschaf daarvan dat je ook daadwerkelijk de variant koopt die voor de barbecue bedoeld is. Er zijn namelijk ook witte aanmaakblokjes voor de open haard, maar deze verspreide een sterke petroleumgeur die je niet wilt en de smaak van je vlees kan verpesten. Je kunt ook voor bruinkleurige barbecue-aanmaakblokjes kiezen die wat goedkoper zijn, maar wees je er wel van bewust dat deze meer walmen dan de witte variant.

Klassieke barbecue aansteken

Als je de barbecue gaat aansteken, vergeet dan bij een barbecue met gesloten onderkant niet de schuif open te zetten voor de luchtstroom. Het makkelijkst is het om vervolgens te werken met een brikettenstarter die je in de barbecue kunt zetten met twee of drie aanmaakblokjes eronder. Dan heb je na het aansteken van de aanmaakblokjes na zo’n 20 minuten heb je gloeiendhete briketten. Heb je geen brikettenstarter, dan moet je de briketten goed verspreiden in je barbecue met een handvol aanmaakblokjes ertussen, die je vervolgens met een lange lucifer aansteekt. Wacht met het plaatsen van vlees en ander eten op het grillrooster tot de vlammen gedoofd zijn en de briketten gloeien.

Gasbarbecue aansteken

Wil het niet lukken met de klassieke barbecue, of houd je simpelweg niet zo van die rooksmaak die je bij een klassieke barbecue krijgt? Dan kun je er ook voor kiezen om een gasbarbecue te gebruiken. Deze zijn een stuk duurder en een stuk minder authentiek, maar wel aanzienlijk makkelijker aan te steken. Nadat je de gasbarbecue stevig op een gelijke ondergrond hebt geplaatst uit de buurt van zaken die vlam kunnen vatten of smelten door de hitte, sluit je de gasfles aan op de barbecue. Controleer de slang en de aansluitpunten goed op lekken. Dit kan bijvoorbeeld door er zeepsop op te smeren en te kijken of er bellen ontstaan die op een lek duiden. Laat het gas lopen en steek de barbecue aan. Veel gasbarbecues hebben hier elektrische ontsteking voor, waardoor je enkel op de daarvoor bestemde knop hoeft te drukken. Anders kun je een gasontsteker of lange lucifers gebruiken om de barbecue aan te steken. Laat vervolgens de barbecue eerst even goed heet worden, stel daarna de gewenste temperatuur in met de regelknop en het feest kan beginnen!

Vervolgens is het natuurlijk zaak dat je het vlees gaat bereiden op de zojuist aangestoken barbecue. Zorg dat je op de hoogte bent van de gaartijden van verschillende soorten vlees en leg dus niet alles tegelijk op de barbecue. Bak het vervolgens vlees aan alle zijden even aan en laat het vervolgens rustig garen. Gaat het te hard? Verplaats het dan naar de zijkant van het grillrooster, waar de hitte vaak wat minder is. Gebruik altijd een ander bord en andere tang voor gaar vlees als voor het rauwe vlees. Klik hier voor meer handige barbecuetips.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like