Geen categorie

Uit de geschiedenisboeken: de baard van Fidel Castro

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Fidel Castro; de man die tijdens de Koude Oorlog uitgroeide tot de aartsvijand van de Verenigde Staten en maarliefst 638 aanslagen op zijn leven overleefde. Een opmerkelijk detail: de CIA heeft zelfs een aanslag op zijn welbekende baard gepleegd! Om te kunnen verklaren hoe het zo ver heeft kunnen komen, gaan we eerst even terug naar de schoolbanken voor een korte geschiedenisles.

Na een succesvolle revolutie tegen de Cubaanse dictator Batista werd Fidel Castro in 1959 de nieuwe leider van een communistisch Cuba. Om te voorkomen dat de communistische revolutie over zou slaan naar de VS, stelde de Amerikaanse regering een handelsembargo in. Dat handelsembargo zorgde ervoor dat Castro contact ging zoeken met de Russische premier Chroesjtsjov. Door de verbeterde relatie tussen Cuba en de Sovjet-Unie, verslechterde de relatie tussen de VS en Cuba alsmaar meer.

Als gevolg van deze verslechterde relatie tussen de VS en Cuba, probeerde de CIA onder leiding van de Amerikaanse president Eisenhower in april 1961 een revolutie tegen Castro te ontketenen. Die revolutie mislukte, waarna president John F. Kennedy, de opvolger van Eisenhower, besloot een andere strategie te hanteren. In november van datzelfde jaar gaf hij nog toestemming aan ‘Operation Mongoose’, een operatie waarbij het leven van Fidel Castro op het spel stond.

Zoals in de introductie van dit artikel al staat aangegeven, zijn er onder ‘Operation Mongoose’ maarliefst 638 aanslagen tegen Castro opgezet. Bij veel van deze pogingen werd een geschenk voor Castro vergiftigd. In de dagen van Castro vierden Cubaanse sigaren als de Montecristo en Romeo & Julieta hoogtij, waardoor de Cubaanse leider regelmatig vergiftigde sigaren cadeau kreeg. Ook werden ijsjes en vulpennen vergiftigd en werden er dodelijke bacterieën in zijn zakdoek, koffie en duikfles gestopt.

Eén van de meest bijzondere pogingen om Castro van het toneel te laten verdwijnen, is een aanslag op zijn baard. Door haaruitvalmiddel in de schoenen van Castro te stoppen, hoopte de CIA dat hij zijn baard zou verliezen. Hoewel we allemaal het belang van een goede baard begrijpen, zie je het verliezen van een baard waarschijnlijk nog nét niet als levensbedreigend. Wanneer je echter naar de geschiedenis van de baard kijkt, wordt duidelijk dat het verliezen van een baard in vroegere tijden gelijk stond aan pure vernedering en schande. En dus had het verlies van Castro’s baard wel eens gelijk kunnen staan aan zijn aftreding. Gelukkig maar voor Fidel Castro mislukte de poging (net zoals de 637 andere pogingen), en besloot de Amerikaanse regering in 1965 een einde te maken aan ‘Operation Mongoose’.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like