Geen categorie

Vreselijke ziekte

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Op woensdagavond 26 maart zullen exact 500 ongeschoren mannen bij elkaar komen in Boom Chicago om geld op te halen voor KWF Kanker Bestrijding. Aandachtig bekijk ik de flyer om vervolgens tot het besef te komen dat ik er wegens andere verplichtingen niet bij kan zijn. Toch vraag ik mezelf al een paar dagen af wie ik zou gedenken als ik onverhoopt toch aanwezig ben.

Begrijp me goed, ik heb geen dodenherdenking of reclames van Giro 555 nodig om de keerzijde van de medaille te zien. Bewustwording gaat verder dan enkel je mond houden op 4 mei of je winkelwageneuro aan een straatkrantverkoper doneren. Ik bedoel te zeggen dat ik over mijn nek ga van camerageile moraalridders die alleen hun gezicht laten zien op de momenten die speciaal worden georganiseerd ’ten behoeve van’ doodzieke of kansarme mensen. Als een grijnzende Albert Verlinde met headset en al achter een telefoon zit om mensen te woord te staan die geld willen doneren, zap ik altijd even weg. Bezig zijn met je medemens doe je in mijn ogen altijd. Gelukkig weet ik zeker dat de 500 baarden op 26 maart er net zo over denken.

Vandaar dat ik blij ben met de organisatoren van ‘What’s up with those beards’. Vandaar dat ik, zonder ook maar een moment aan mijn eigen karma te werken, aan mensen denk die kapot zijn gemaakt door welke vreselijke ziekte dan ook. Vandaar dat ik al een paar dagen denk aan René Dammen, de bebaarde leraar die mij geschiedenisles gaf op de middelbare school. Ik kan hier een geromantiseerd betoog gaan houden over deze man, maar dat zou niet recht uit mijn hart komen. Wat ik wel kwijt wil is dat deze man mij meer heeft geïnspireerd dan het merendeel van zijn collega’s, en daar wil ik hem postuum voor bedanken. Aanwezig of niet, op 26 maart denk ik aan René Dammen, de geschiedenisleraar die in de zomer van 2010 overleed aan de gevolgen van een vreselijke ziekte.

Kom jij ook om iemand te gedenken op deze avond? Voor meer informatie klik hier.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like