Lifestyle

Waarom Edinburgh the place to be is

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Op zoek naar een leuke citytrip? De Schotse hoofdstad Edinburgh is niet ver weg, een vliegreis er naartoe is vaak niet en de stad en de omgeving hebben veel leuke dingen te bieden. Het is een ideale bestemming voor een weekendtrip, maar ook als startplek om meer van Schotland te ontdekken. Of je 3 dagen, 4 dagen of 5 dagen weg wilt, Edinburgh en haar omgeving bieden een uitstekende plek om vertier, cultuur en shoppen te combineren. En om bij het ontbijt in je hotel de beruchte Haggis (gemaakt van orgaanvlees) te proberen, als je durft tenminste.

Het centrum van Edinburgh

Het centrum van Edinburgh, waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn, concentreert zich rond Edinburgh Castle, dat boven de stad uittorent boven op een smalle berg. Vanaf dit kasteel loopt de Royal Mile, een historische winkelstraat van bijna een mijl lang die berg af loopt tot aan het Palace of Holyroodhouse, één van de paleizen van de Britse koninklijke familie. Het commerciële, toeristische deel concentreert zich in de bovenste helft, waar je tal van restaurants en souvenirwinkels vindt. Aan de noordzijde van de Royal Mile vind je Princes Street, het hart van het ‘nieuwe’ centrum. Hier vind je de moderne winkels. Aan de andere zijde van Edinburgh Castle ligt het oude middeleeuwse centrum van de stad, geconcentreerd rond de Grassmarket. Sla dit deel zeker niet over; de sfeer van vergane tijden waart hier op sommige plekken, en er zijn leuke winkeltjes en cafeetjes. Vergeet ook niet Calton Hill aan de voet van Princes Street te beklimmen. Bovenop deze berg vind je allerlei opmerkelijke bouwwerken zoals een oud observatorium. Uiteraard heb je hier ook een bijzonder uitzicht over de stad.

Koopjes bij de charity shops

Ben je van de koopjes, dan kun je ook goed terecht in het verder niet erg goedkope Edinburgh. Typisch Brits zijn de ‘charity shops’, kleine kringloopwinkels die gewijd zijn aan één bepaald goed doel, zoals de British Heart Foundation of Oxfam. Wanneer je maar iets buiten het centrum komt vind je er velen. Sla hier je slag voor goedkope kleding, boeken, DVD’s, CD’s en allerlei andere zaken. Het is een win-winsituatie: met jouw koopjes steun je meteen een goed doel.

Zoek de mooie pubs op

Natuurlijk hoort bij een bezoek aan de hoofdstad van Schotland een goed glas single malt whisky. Ga hiervoor naar een van de vele pubs. We raden hiervoor Thistle Street aan. Hier vindt je mooie, luxe ingerichte pubs die het concept van de pub een heel nieuw elan geven. Deze zijn veel minder volks en kaal dan in Engeland en Ierland. Vraag om de whiskykaart om een weloverwogen keuze voor de juiste whisky voor jou te kunnen maken. Geen whiskyliefhebber? Ga dan voor een van de vele typische Britse bieren: ales, bitters, lagers… De kans is groot dat je er geen enkele van eerder hebt gehad of er überhaupt ooit van gehoord hebt.

De zee en de natuur opzoeken

In Edinburgh ben je dicht bij het water en de natuur. Als je wel een beetje van wandelen houdt, zijn beide prima te voet bereikbaar vanuit het centrum van de stad. Even buiten de stad ligt het vissersdorp Leith, waar je je in een hele andere omgeving woont op een steenworp afstand van Edinburgh. Voor een redelijk uitdagende wandeling daal je de Royal Mile af naar het koninklijk paleis, even ten zuiden daarvan vind je Holyrood Park, waar je de heuvels kan beklimmen voor een bijzonder uitzicht over de stad, de zee en de omgeving.

Het land verkennen

De Schotse hoofdstad is ook een uitstekende startplek om de rest van dit mooie land te ontdekken. Wil je dit op eigen houtje doen, dan kun je eenvoudig midden in het centrum op de trein stappen op het station Edinburgh Waverley. Vanaf daar sta je in minder dan een uur in het centrum van de grote arbeidersstad Glasgow of in de mooie historische stad Sterling aan de voet van de Highlands. Maar wil je rondreis door Schotland maken, dan is een keur aan georganiseerde busreizen waar je uit kunt kiezen waarmee je in één dag al een hoop van het achterland kunt zien. Ga de bergen in en bezoek Loch Ness, en slaap ’s avonds gewoon weer op je hotelkamer in Edinburgh.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like